Ισπανία: Δύσκολη αποστολή για τον Σάντσεθ η κατάργηση της βιομηχανίας του σεξ των 3,7 δισ. ευρώ

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 15:10
UPD:19:36
REUTERS/Moncloa Palace
A- A A+

Της Μαρίας Βε 

Αντιμέτωπος με μια δύσκολη πρόκληση βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, καθώς καταβάλλει προσπάθειες να τηρήσει τη δέσμευσή του και να αναθεωρήσει τους νόμους της χώρας περί πορνείας, στοχεύοντας στην εξάλειψη της βιομηχανίας του σεξ, ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Σάντσεθ κέρδισε υποστηρικτές για το σχέδιό του να «προωθήσει την κατάργηση της πορνείας, η οποία όπως σημείωσε, υποδουλώνει τις γυναίκες στη χώρα».

Ωστόσο, η επιβολή απαγόρευσης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση σε μια χώρα που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους της βιομηχανίας του σεξ παγκοσμίως, καθώς πολλοί στην Ισπανία δεν θεωρούν την κατάργηση μια βιώσιμη λύση.

«Όταν κάτι απαγορεύεται, εμφανίζονται μαφίες», προειδοποιεί η γενική γραμματέας του  OTRAS, του μοναδικού εργατικού σωματείου της χώρας που εκπροσωπεί τις εργαζόμενες του τομέα. Η ίδια διευκρινίζει ότι οι απόπειρες εξάλειψης της πορνείας απλώς, θα οδηγήσουν στην αύξηση της παρανομίας. «Υπάρχει πάντα κάποιος που θα προσπαθήσει να κερδίσει χρήματα από παράνομες δραστηριότητες», δηλώνει χαρακτηριστικά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισπανία χαλάρωσε τη νομοθεσία που ποινικοποιεί την πορνεία το 1995, με στόχο τον μεγαλύτερο έλεγχο των σχετικών δραστηριοτήτων. Έκτοτε, η βιομηχανία έχει αναπτυχθεί, υιοθετώντας σημαντικά στοιχεία από τη γειτονική Γαλλία, η οποία ωστόσο έχει πολύ πιο αυστηρούς κανόνες. 

Βιομηχανία 3,7 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2016, η βιομηχανία του σεξ της Ισπανίας είχε αξία 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 γυναίκες εργάζονται σε αυτήν, ενώ άλλη  έκθεση του ΟΗΕ, υπολογίζει ότι το 39% των Ισπανών ανδρών, έχουν οδηγηθεί στο πληρωτέο σεξ, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, πολύ περισσότερο από ό,τι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. 

Αναμενόμενο είναι τέτοιου είδους στατιστικές να έχουν αυστηροποιήσει τη πολιτική αποφασιστικότητα για την εξάλειψη της βιομηχανίας του σεξ. «Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο που να αντιμετωπίζει την τρομακτική ισπανική πραγματικότητα», ανέφερε στο Politico η Λάουρα Μπέργια, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του PSOE για την ισότητα. «Είμαστε ο μεγαλύτερος ‘καταναλωτής’ πορνείας στην Ευρώπη και ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο», συμπληρώνει. 

Οι Ισπανικοί νόμοι 

Στην Ισπανία η μαστροπεία είναι παράνομη και βάσει νόμου του 2015, πιθανή αλλά σπάνια είναι η επιβολή προστίμων σε όσους σταματούν στο δρόμο με τα αυτοκίνητά τους, αναζητώντας  εφήμερη «συντροφιά». 

Εντούτοις, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που πρόκειται να συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες, περιλαμβάνει μέτρα για την περαιτέρω καταστολή της μαστροπείας, με τη δίωξη όσων «χρησιμοποιούν μια ιδιοκτησία ή χώρο για να εκμεταλλευτούν σεξουαλικά κάποιο άτομο».

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι εκκλήσεις για αναθεώρηση των νόμων, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω του μεγάλου αριθμού αλλοδαπών γυναικών που διακινούνται μέσω της εμπορίας.  

Ειδικότερα, το 80% των γυναικών που εργάζονται ως ιερόδουλες στην Ισπανία, οδηγήθηκαν εκεί υπό εξαναγκασμό, αφού εξαπατήθηκαν στις χώρες καταγωγής τους από εγκληματικές συμμορίες που ασχολούνται με την σωματεμπορία, εκτιμά η αστυνομία. 

Ως εκ τούτου, όρισμένοι τομείς ισχυρίζονται ότι απαιτούνται αλλαγές στη νομοθεσία περί μετανάστευσης, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση για την εξάλειψη της σωματεμπορίας. Ωστόσο, το PSOE φαίνεται να μην υποστηρίζει αυτή τη λογική. 

Αντίθετα, το νομοσχέδιο του κυβερνώντος κόμματος προβλέπει έναν «περιεκτικό νόμο για την κατάργηση της πορνείας» που θα τεθεί στο κοινοβούλιο πριν από το τέλος της προγραμματισμένης νομοθετικής περιόδου το 2023. 

Ταυτόχρονα, αν και δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες για τη σχετική νομοθεσία, αυτή αναμένεται να περιλαμβάνει ένα νέο σύστημα προστίμων για όσους πληρώνουν προκειμένου να συνευρεθούν. Βαρύτερες κυρώσεις και πρόστιμα φαίνεται ότι θα επιβάλλονται και σε σωματεμπόρους ή ιδιοκτήτες οίκων ανοχής. 

Οι διαφορές με τη Γαλλία 

Η ανισότητα στη νομοθεσία μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας οδηγεί πολλούς Γάλλους προς τη Λα Χόνκερα, μια πόλη στα βορειοανατολικά της Ισπανίας που συνορεύει με την Γαλλία, καθώς ίσως φιλοξενεί τον μεγαλύτερο οίκο ανοχής στην Ευρώπη. 

Παράλληλα, εκπρόσωποι του συνδικάτου εργαζομένων στη βιομηχανία του σεξ, δεν υποστηρίζουν απόλυτα το Γαλλικό μοντέλο, επισημαίνοντας ότι μια σειρά βίαιων θανάτων ιερόδουλων στο Δάσος της Βουλώνης, αποδεικνύει ότι η γαλλική προσέγγιση έχει αποτύχει. Αμφισβητούν επίσης τη «φεμινιστική φύση» της κατάργησης της πορνείας. «Με ποιο τρόπο η απόλυση των υποτιθέμενων 300.000 γυναικών που λένε ότι ασχολούνται με την πορνεία είναι φεμινιστική;», ρωτούν. 

Διαμάχη μέσα στο κοινοβούλιο 

Η πορνεία κινδυνεύει να γίνει άλλος ένας τομέας διαμάχης μεταξύ του PSOE και του UP, τα οποία έχουν ήδη έρθει σε αντιπαράθεση για θέματα ισότητας των δύο φύλων και σεξουαλικής ανισότητας.

Ο Σάντσεθ, συναντά εμπόδια και μέσα στο κοινοβούλιο, καθώς το Unidas Podemos (UP), ο σκληροπυρηνικός αριστερός μικρότερος εταίρος υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών, είναι διχασμένος μεταξύ υπερμάχων της κατάργησης και εκείνων που επιδιώκουν να ρυθμίσουν καλύτερα τη νομοθεσία. 

Παράλληλα, η υπουργός για την ισότητα Ιρένε Μοντέρο, από το UP, δηλώνει ότι η λύση είναι μια πιο αυστηρή νομοθεσία για τη «βιομηχανία σωματεμπορίας». Συμπληρώνει δε ότι, η στοχοποίηση των πελατών των ιερόδουλων, δεν λειτουργεί. 

Με το UP διχασμένο, οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ, ενδέχεται να πάρουν την πρωτοβουλία σε ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, παρόλο που θα υπάρξουν νέες διενέξεις με τους εταίρους τους. 

Ακόμη, είναι γνωστό ότι το PSOE και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) σπάνια συμφωνούν. Όμως κατάφεραν να συναινέσουν όσον αφορά τη φυλετική βία, υπογράφοντας ένα διακομματικό «κρατικό σύμφωνο» για το θέμα το 2017.

Ωστόσο, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, το PP φαίνεται ότι σιωπηρά ταυτίζεται με τις απόψεις του ακροδεξιού κόμματος Vox, το οποίο αντιδρά έντονα στην πρόταση κατάργησης, υποστηρίζοντας ότι «είναι σαν να θεσπίζεις νόμο που απαγορεύει την πείνα». 

Με πληροφορίες από Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή