Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, έγινε το πρωί η έπαρση της σημαίας στον Λευκό Πύργο, από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, και τον διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Αναστάσιο Σπανό, ανήμερα της εορτής του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης.
Υπό τους παιανισμούς της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, ο δήμαρχος και ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού ύψωσαν την ίδια σημαία που είχε τοποθετηθεί στον Λευκό Πύργο το 2012, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Η σημαία αυτή φυλάσσεται στο Πολεμικό Μουσείο και παραχωρήθηκε στον δήμο Θεσσαλονίκης για τη σημερινή επετειακή εκδήλωση.
Η έπαρση της σημαίας έγινε παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Οικονόμου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στραγηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.
Στην τελετή παρέστη τιμητικό άγημα μαθητών της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ).
«Είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία η σχέση της Θεσσαλονίκης με τον Πολιούχο της Άγιο Δημήτριο» είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ευχήθηκε να συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας εμψυχώνει ο συμβολισμός του διπλού εορτασμού του Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης.
«Η σχέση της Θεσσαλονίκης με τον Πολιούχο της, τον αθλοφόρο Άγιο Δημήτριο, είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία. Υπήρξε στρατηλάτης και συμπολεμιστής μαζί για τους πιστούς από τα βυζαντινά χρόνια. Αυτόν επικαλούνταν στους αγώνες τους εναντίον των ξένων εισβολέων και με το όνομά του στα χείλη μπήκε ο ελληνικός στρατός στη Θεσσαλονίκη ως ελευθερωτής, στις 26 Οκτωβρίου του 1912. Συμμετέχοντας και φέτος με συγκίνηση στους εορτασμούς της πόλης μας, εύχομαι ο συμβολισμός τους να συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας εμψυχώνει. Χρόνια πολλά σε όλους» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία παρέστη και στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
Ο δήμαρχος
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά τη δοξολογία, δήλωσε: «Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει. Γιορτάζει τον Πολιούχο της Άγιο Δημήτριο, γιορτάζει και την απελευθέρωσή της.
Μνημονεύουμε τη δύναμη και το σθένος του έθνους και των προγόνων μας. Θυμόμαστε τα μεγάλα ναι και τα μεγάλα όχι που χρειάστηκε να ειπωθούν.
Οι μνήμες του παρελθόντος μάς διδάσκουν ότι με αγώνες και με ενότητα μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία, μπορούμε να περάσουμε μπροστά ως νικητές.
Σήμερα όμως έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, με σχέδιο, υπομονή και επιμονή για τις επόμενες, καλύτερες μέρες.
Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, χρόνια πολλά Ελλάδα!».