Γιατί η βία έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στο γαλλικό πρωτάθλημα;

Δημοσιογράφος της «L' Equipe» εξηγεί στην «Ν» τις ρίζες του κακού
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 11:13
UPD:11:24
REUTERS/ERIC GAILLARD
A- A A+

Mερικά από τα κορυφαία ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, προεξάρχοντος του Λιόνελ Μέσι αγωνίζονται φέτος στα γαλλικά γήπεδα, η Ligue1 ήθελε να... μπει στο μάτι της Premier League και της Primera Division αλλά μέχρι στιγμής πρωταγωνιστεί για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Για την έξαρση βίας στις κερκίδες, για σκληρά επεισόδια, τραυματισμούς, συλλήψεις, «ντου» στους αγωνιστικούς χώρους. Από την έναρξη της σεζόν μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δέκα πολύ σοβαρά περιστατικά.

Το βράδυ της Κυριακής στο Βελοντρόμ, την έδρα της Μαρσέιγ, σεκιούριτι προστάτευαν τον Νειμάρ στο κόρνερ με ασπίδες, για να μπορέσει ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ της Παρί να εκτελέσει την στατική φάση. Είναι δεδομένο πως η κατάσταση έχει ξεφύγει και στην Γαλλία προσπαθούν αρχικά να εξηγήσουν τις αιτίες του κακού και στην συνέχεια να βρουν τις λύσεις, σε ένα πρόβλημα που πάντα υπήρχε αλλά έμενε τις περισσότερες φορές εκτός γηπέδων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως μιλάμε για μια χώρα που κατά καιρούς βρίσκεται σε κοινωνικό αναβρασμό, με την πανδημία να βάζει λάδι στη φωτιά και να επιβαρύνει την ήδη δύσκολη κατάσταση.

«Η αποχή και η διάθεση για επιρροή οδηγεί τους χούλιγκανς σε αυτές τις πράξεις»

Πριν από περίπου έναν μήνα η κορυφαία αθλητική εφημερίδα «L'Equipe» εκδόθηκε με πρωτοσέλιδο όπου είχε τον εξής τίτλο: «ΕΞΩ» και στην συνέχεια εξηγούσε πως: «Τα απανωτά περιστατικά βίας στα γήπεδα της Ligue 1 και της Ligue 2 πλήττουν ανεπανόρθωτα την εικόνα του γαλλικού ποδοσφαίρου. Ήρθε η ώρα που οι ομάδες και η κρατική εξουσία θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τελειώσουν αυτές τις απαράδεκτες ανορθογραφίες».

O Aρνό Χερμάν είναι ένας εκ των πιο έμπειρων δημοσιογράφων της εφημερίδας. Η «Ν» ζήτησε την άποψή του για όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο της χώρας του.

«Είναι μια μεγάλη συζήτηση σε εξέλιξη αυτή την στιγμή στην Γαλλία. Μία αιτία είναι το γεγονός πως τόσο καιρό τα γήπεδα ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας. Τα παιχνίδια διεξάγονταν χωρίς κοινό, δεν υπήρχε καμία εκτόνωση και τώρα που επέστρεψαν στις κερκίδες υπάρχει μια ένταση. Από κει και πέρα διαφαίνεται μια τάση στις τάσεις των Ultras, των χούλιγκανς, να προσπαθήσουν να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην διοίκηση και τις αποφάσεις των συλλόγων».

Οι πολιτικές αντιδράσεις και η «καυτή» συζήτηση για face control

Ο υπουργός αθλητισμού της Γαλλίας, Ροξάνα Μαριτσινεάνου, έχει στείλει το... μήνυμα εδώ και καιρό. Από τα πρώτα «χοντρά» επεισόδια στο Νις-Μαρσέιγ. «Παλεύω ενάντια στην εμφάνιση μίσους και σε κάθε έλλειψη πολιτισμού στα γήπεδα. Η γαλλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και οι εκπρόσωποι των ομάδων θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι και να επιβάλλουν ποινές που υπαγορεύει η κοινή λογική και οι οποίες συμβαδίζουν με αυτά που συμβαίνουν στον αγωνιστικό χώρο. Αναμένω επίσης από τους αθλητικούς φορείς να λάβουν τις απαραίτητες πειθαρχικές κυρώσεις, που θα λειτουργήσουν ως παραδειγματισμός. Αγωνιστήκαμε για την επιστροφή του κοινού στα γήπεδα, ώστε οι αγώνες να μην γίνονται πλέον κεκλεισμένων των θυρών».

Από εκείνη την τοποθέτηση από λίγα έως... καθόλου πράγματα έχουν αλλάξει και το περιβάλλον του γαλλικού πρωταθλήματος αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο τοξικό. Στην συζήτηση για πιθανές λύσεις, τέθηκε πρόσφατα η αναγνώριση προσώπων έξω από τις θύρες, ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση στο γήπεδο σε οπαδούς που έχουν βεβαρημένο παρελθόν οπαδικής βίας.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, αυτή η συζήτηση, εξαγρίωσε τους οπαδούς αλλά αρκετοί σύλλογοι βλέπουν με καλό μάτι την εν λόγω λύση που παρέχει η τεχνολογία.

Αυτή την στιγμή η αναγνώριση προσώπου δεν επιτρέπεται σε δημόσιους χώρους της Γαλλίας.

Πριν από 18 μήνες, όταν η Μετς «πιάστηκε» να χρησιμοποιεί ένα παρόμοιο λογισμικό, η Εθνική επιτροπή προστασίας προσωπικών δεδομένων και ελευθεριών χτύπησε το χέρι στο τραπέζι και ξεκαθάρισε πως κάτι παρόμοιο δεν θα επιτρέψει να ξανασυμβεί.

Η κουβέντα γύρω από το συγκεκριμένο «λογισμικό» έχει ανάψει για τα καλά και οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο την ώρα που σχεδόν σε κάθε αγωνιστική, ένα γαλλικό γήπεδο μετατρέπεται σε πεδίο μάχης!

Νίκος Αθανασίου

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις