Από την έντυπη έκδοση
Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]
Σε στρατόπεδα έχει χωριστεί η επιστημονική κοινότητα για το θέμα των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, με τους μισούς να ζητούν απαγόρευση όλων των εκδηλώσεων γιατί θα προκληθούν συνωστισμοί και τους άλλους μισούς να λένε ότι αν γίνουν με τήρηση των μέτρων δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Η καθημερινή εικόνα των επιδημιολογικών στοιχείων, όμως, τους διαψεύδει, αφού το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται στο κόκκινο, με τη Βόρεια Ελλάδα να μετρά δεκάδες νεκρούς και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να ασφυκτιούν. Όλα αυτά βέβαια και υπό τη σκιά της πανδημίας σε διεθνές επίπεδο, η οποία παρουσιάζει και πάλι αναζωπύρωση και οι κυβερνήσεις λαμβάνουν σκληρά μέτρα η μία μετά την άλλη. Στην Ελλάδα, ωστόσο, η κυβέρνηση είναι κάθετη ως προς την περίπτωση ενός νέου lockdown.
Σύμφωνα με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Υγείας δεν υφίσταται τέτοιο θέμα και πάλι διότι δεν πρέπει να κλείσει η οικονομία. Και ενώ γεμίζουν οι ΜΕΘ και αυξάνονται οι νεκροί, για παράδειγμα μία αναφορά της 4ης ΥΠε δείχνει ότι είχαν 340 θανάτους σε 52 ημέρες, την ίδια στιγμή χαλαρώνουν κι άλλο τα μέτρα, όπως για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ όπου με νέα ΚΥΑ θα επιτρέπονται περισσότερα άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο. Από την άλλη το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν έχει ακόμα πετύχει τον στόχο του, παρόλο που μελέτη του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και της ομάδας του έδειξε ότι τουλάχιστον 8.413 θάνατοι, 5.561 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις έχουν αποφευχθεί από την έναρξη του εμβολιασμού μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.
Οι προσπάθειες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ με τις κινητές μονάδες δεν έχουν ακόμα αποφέρει καρπούς και μεγάλη μερίδα των επιστημόνων ξαναφέρνει στο τραπέζι το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε πρόσφατη συνέντευξή του τόνισε: «Όσο συνεχίζουμε να παίρνουμε ραντεβού, οποιοδήποτε μέτρο υποχρεωτικότητας πάει πίσω».
Παρ’ όλα αυτά έχει ανάψει το πράσινο φως για την 3η δόση και το ερώτημα που τίθεται είναι αν είναι σωστή η κίνηση αυτή, όταν μόνο 6.341.166 έχουν κάνει την 1η δόση.