Η Γερμανία θεωρεί «νόμιμη» την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 13:02
UPD:13:08
REUTERS/POOL

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ

A- A A+

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας δήλωσε την Κυριακή (24 Οκτωβρίου) ότι η προστασία των συνόρων είναι «νόμιμη», εφόσον πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να πληρώσουν για την κατασκευή φραχτών προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο παράνομων μεταναστών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα η Πολωνία πρότεινε την κατασκευή φράχτη ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ στα σύνορά της με τη Λευκορωσία για να κρατήσει τους μετανάστες έξω από τη χώρα με έξοδα της Ε.Ε.

Η ΕΕ κατηγορεί τις αρχές της Λευκορωσίας ότι στέλνουν μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική  με πτήσεις στο Μινσκ και στη συνέχεια τους προωθούν στα σύνορα της Ε.Ε. με τα πόδια σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα εξαιτίας της καταστολής της αντιπολίτευσης από το καθεστώς Λουκασένκο.

Ερωτηθείς εάν το τείχος στα σύνορα της Πολωνίας είναι απαραίτητο, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι η προστασία των συνόρων είναι δικαιολογημένη.

«Είναι θεμιτό για εμάς να προστατεύουμε τα εξωτερικά σύνορα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέπονται οι αθέατες συνοριακές διελεύσεις», δήλωσε στην εφημερίδα Μπίλντ (Bild am Sonntag) της Κυριακής.

Η εκθετική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που περνούν παράνομα τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στα κράτη μέλη που δεν είναι συνηθισμένα να αντιμετωπίζουν αφίξεις τέτοιας κλίμακας.

Ο  Ζεεχόφερ δήλωσε ακόμα ότι η Γερμανία θα αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία καθώς και ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί 800 αστυνομικοί. «Εάν χρειαστεί, είμαι έτοιμος να το ενισχύσω ακόμη περισσότερο τη συνοριοφυλακή», δήλωσε.

Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, περίπου 5.700 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας χωρίς άδεια εισόδου από την αρχή του έτους. Το Σάββατο, ένας ύποπτος διακινητής τέθηκε υπό κράτηση όταν 31 παράνομοι μετανάστες από το Ιράκ βρέθηκαν μέσα σε ένα φορτηγάκι κοντά στα πολωνικά σύνορα.

Ο  Ζεεχόφερ έγραψε στον Πολωνό ομόλογό του  Μάριους Καμίνσκι την περασμένη εβδομάδα προτείνοντάς του την αύξηση των κοινών περιπολιών κατά μήκος των συνόρων των δυο χωρών ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών.

Ο Καμίνσκι απάντησε ότι η Πολωνία θα προσφέρει την «πλήρη υποστήριξή» της σε τέτοια μέτρα.

Ωστόσο, ο Ζεεχόφερ δήλωσε ακόμα ότι η Γερμανία δεν σχεδιάζει να κλείσει τα σύνορα με την Πολωνία, καθώς μια τέτοια κίνηση θα ήταν «νομικά αμφισβητήσιμη».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, αξιωματούχοι από χώρες όπως η Πολωνία, η Λιθουανία και η Ελλάδα υποστήριξαν την ύπαρξη φραχτών κατά μήκος των συνόρων της ΕΕ για την αντιμετώπιση εκείνων που χρησιμοποιούν τη μετανάστευση ως «όπλο».

Φον ντερ Λάιεν: «Καμία χρηματοδότηση από την ΕΕ για συρματοπλέγματα και τείχη»

Οι Βρυξέλλες έχουν μέχρι στιγμής αποφύγει να χρηματοδοτήσουν τείχη στα σύνορα των κρατών μελών, επιμένοντας ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν κονδύλια του προϋπολογισμού της ΕΕ μόνο για «συστήματα διαχείρισης των συνόρων».

Μιλώντας μετά από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση από την ΕΕ για την κατασκευή τειχών.

«Ήμουν πολύ σαφής ότι υπάρχει μια μακροχρόνια κοινή [κατανόηση] στην Επιτροπή και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι δε θα υπάρξει χρηματοδότηση για συρματοπλέγματα και τείχη», δήλωσε η επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ στους δημοσιογράφους.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν μια μακρά συζήτηση την Παρασκευή σχετικά με τις χώρες της ΕΕ που γειτνιάζουν με τη Λευκορωσία, η οποία στέλνει αιτούντες άσυλο στα σύνορα σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στο μπλοκ μετά τις κυρώσεις της ΕΕ ενάντια στο Μινσκ.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ, ιδίως η Λιθουανία και η Πολωνία, ζήτησα να λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΕ για την κατασκευή φράχτη σε μια προσπάθεια να σφραγίσουν τα σύνορα.

Πηγή: Euractiv

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή