Aλβανία - Ο συνασπισμός της Αριστεράς νικητής στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα - ΟΑΣΕ: «Χαμένη ευκαιρία για την Αλβανία»
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2007 11:38
A- A A+

Ο συνασπισμός της Αριστεράς «Μαζί για το Μέλλον» με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα, αναδείχθηκε νικητής στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Αλβανία με ποσοστό πάνω από 45%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. Στις κάλπες περισσότεροι από 2.900.000 Αλβανοί.

Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα, ο αριστερός συνασπισμός προηγείται σε πάνω από έξι, από τις συνολικά 12, περιφέρειες της χώρας και ο νυν δήμαρχος Έντι Ράμα ανανέωσε για τρίτη φορά τη θητεία του στην πρωτεύουσα, εξασφαλίζοντας πάνω από 54% των ψήφων με αντίπαλο τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος Σοκόλ Ολντάσι, ο οποίος πήρε 46%.

Επίσης οι Σοσιαλιστές εξασφάλισαν τη νίκη και σε άλλους σημαντικούς δήμους της χώρας, όπως στην Αυλώνα, στην Κορυτσά, στο Μπεράτι και στο Φιέρι.

Ο αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, παρά τις κατηγορίες εναντίον των Σοσιαλιστών για παρατυπίες στους δήμους που κυβερνούν οι ίδιοι, δήλωσε ότι «η μεγαλύτερη νίκη των χθεσινών εκλογών είναι τα διεθνή κριτήρια για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», «τα οποία εκπληρώθηκαν», όπως είπε, «στην εκλογική αυτή διαδικασία».

Ο κ. Μπερίσα απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει τα πρώτα αποτελέσματα και το γεγονός αυτό ερμηνεύθηκε από ορισμένους αναλυτές, ως απόδειξη της ήττας του κόμματός του και του συνασπισμού «Μεγάλη Συμμαχία», του οποίου ηγείται.

Νωρίς το βράδυ, ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Παντελί Μάικο ανακοινώνοντας τη νίκη της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές απηύθυνε έκκληση προς τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και την ηγεσία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος να μη δημιουργήσουν, όπως είπε, προβλήματα και να ζητήσουν από τα μέλη των επιτροπών που καταμετρούν τις ψήφους να συνεχίσουν τη διαδικασία και να μην προβάλλουν εμπόδια.

Ο κ. Μάικο εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία για επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή της Σκόδρας μεταξύ των μελών των επιτροπών της αντιπολίτευσης και του Δημοκρατικού Κόμματος λόγω των προσπαθειών, όπως τόνισε, των Δημοκρατών να εμποδίσουν τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων.

ΟΑΣΕ: «Χαμένη ευκαιρία για την Αλβανία»

Εν τω μεταξύ στο πρώτο του πόρισμα ο ΟΑΣΕ, μέσω του επικεφαλής των παρατηρητών Γιούργκεν Γκρούνετ, χαρακτήρισε τις εκλογές ως «χαμένη ευκαιρία για την Αλβανία» αναφερόμενος συνολικά στην προεκλογική εκστρατεία που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη ένταση και επίσης στην εκλογική διαδικασία. Όμως τα αλβανικά πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν ότι σε γενικές γραμμές οι εκλογές αυτές αποτελούν ένα βήμα εμπρός προς την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Το ΚΕΑΔ μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει το Δήμο της Σελενίτσας στην περιφέρεια της Αυλώνα. Δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων στο δήμο της Χειμάρας, όπου παρά τις παρατυπίες και τις προσπάθειες για νοθεία τις οποίες κατήγγειλε ο υποψήφιος του ΚΕΑΔ και νυν δήμαρχος Βασίλης Μπολάνο, ο ίδιος φαίνεται να έχει προβάδισμα απέναντι στο Δημήτρη Λαζάρη, του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ανέφερε ότι οι υποστηριζόμενοι από το κόμμα του υποψήφιοι έχουν επικρατήσει, εκτός από το Δήμο Σελενίτσας και στους Δήμους Πολίτσανης (περιφέρειας Μπερατίου) και Ντιβιάκας (νομού Λούζνιας), ενώ επιβεβαίωσε ότι προηγείται και στις εκλογές για το Δήμο Χειμάρας. Επίσης δήλωσε ότι οι υποψήφιοι του ΚΕΑΔ έχουν επικρατήσει στις εκλογές για τις κοινότητες Κάτω & Πάνω Δρόπολης και Πωγωνίου, στο Αργυρόκαστρο, Μεσοπόταμου και Φοινίκης στο Δέλβινο, Λιβαδειάς και Αλίκου στους Αγ. Σαράντα και Χαμέλ στη Σκόδρα. Για τις κοινότητες Ζαγοριάς Αργυροκάστρου, Φράσερης και Μπαλαμπάν Πρεμέτης, το ΚΕΑΔ πρόκειται να ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή σήμερα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή