Άιας Άοσμαν: Το νέο αστέρι του Ιωνικού ξέρει από προσφυγιά

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021 12:06
UPD:14:44
INTIME SPORTS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Του Νίκου Αθανασίου

Υπέροχα γκολ, σπουδαίες εμφανίσεις, λάμψη. Εκτός από ποδοσφαιρικό ταλέντο, όμως, ο Άιας Άοσμαν κουβαλά μαζί του και μια ξεχωριστή ιστορία ζωής.

Την εποχή που ο Ιωνικός αποτελούσε μια σταθερή και υπολογίσιμη δύναμη της πρώτης κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Μοχάμεντ Αφάς γινόταν ένας από τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιριστές στην ιστορία του προσφυγικού συλλόγου από την Νίκαια. Από το 1997 μέχρι και το 2004, ο Σύριος μέσος αγωνίστηκε σε πάνω από 200 παιχνίδια με την μπλε φανέλα και περίπου δύο δεκαετίες μετά, ένας συμπατριώτης του, είναι έτοιμος να συνεχίσει την... κληρονομιά του!

Ο λόγος για τον Άιας Άοσμαν. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής αποκτήθηκε το καλοκαίρι και μέχρι στιγμής αποδεικνύεται... λίρα εκατό για την ομάδα του Δημήτρη Σπανού. Υπέροχο γκολ νίκης κόντρα στον Άρη(1-0) με σουτ εκτός περιοχής, ακόμη ένα υπέροχο τέρμα το βράδυ του Σαββάτου στο Περιστέρι για να σφραγίσει ένα σπουδαίο διπλό(2-0) επί του Ατρομήτου.

Σε επτά αγωνιστικές, έχει σκοράρει 2 φορές, έχει 1 ασίστ και το όνομά του έχει γίνει τραγούδι στα χείλη των φιλάθλων του Ιωνικού!

Ο πόλεμος τον οδήγησε στο Ανόβερο και το πρότυπο του πατέρα

Γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1994 στο Καμίσλι, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας, η οποία για πολλά χρόνια αποτέλεσε κέντρο Χριστιανισμού μέχρι την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.

Μόλις σε ηλικία πέντε χρονών, οι πολεμικές συγκρούσεις στην πατρίδα του, οδήγησαν την οικογένειά του στην προσφυγιά. Με όσες οικονομίες είχαν, βρέθηκαν αρχικά στην Γαλλία και στην συνέχεια στο Ανόβερο της Γερμανίας, όπου και εγκαταστάθηκαν μόνιμα.

Ο μικρός Άιας θα καταφέρει να προσαρμοστεί γρήγορα και μέσα από το ποδόσφαιρο να γνωρίσει καλύτερα την... δεύτερη πατρίδα του. Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να φτάσει εδώ που είναι σήμερα, αυτός δεν είναι άλλος από τον πατέρα του. Ο Άοσμαν έχει αναφερθεί δημόσια στον ρόλο του μπαμπά του στην ζωή όλης της οικογένειας, καθώς δούλευε κυριολεκτικά από το πρωί μέχρι το βράδυ για να μην λείψει τίποτα στους δικούς του ανθρώπους. ᾽᾽Του χρωστάω τα πάντα, αν δεν υπήρχε εκείνος δεν θα είχα καταφέρει τίποτα᾽᾽ δηλώνει σε κάθε ευκαιρία...

Η λατρεία για το Futsal, οι σπουδές και το δώρο στους γονείς του

Μπορεί να κάνει καριέρα ως αθλητής του ποδοσφαίρου αλλά για πολλά χρόνια στην Γερμανία αγωνιζόταν στο Futsal, το γνωστό σε όλους μας ως 5X5. Μαζί με τον αδελφό του, Κάοα, κατέκτησαν πολλά τρόπαια και έκαναν πρωταθλητισμό.

Η ζωή του ποδοσφαίρου μετά τις μικρές εθνικές κατηγορίες του γερμανικού ποδοσφαίρου όπου διέπρεψε με την φανέλα της Ντινάμο Δρέσδης τον έφερε και στην Τουρκία(2019-2021) με την φανέλα της Αδάνασπορ και μάλιστα λίγο έλειψε να απομακρυνθεί από τον σύλλογο λόγω των σχέσεων των Τούρκων με την Συρία!

Από τα πρώτα χρήματα που κέρδισε από τον επαγγελματικό αθλητισμό, έκανε δώρο στους γονείς του ένα σπίτι αλλά και ένα μαγαζί, δείχνοντας πως ποτέ δεν ξέχασε την στήριξη που εκείνοι του παρείχαν.

Το 2015 έπειτα από υποτροφία, κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές με αντικείμενο το εμπορικό κομμάτι ενώ το διάστημα που βρίσκεται στην χώρα μας είναι... σπιτόγατος, αρκετά συγκεντρωμένος και αφιοσωμένος στην δουλειά του και με μεγάλη όρεξη και διάθεση να μάθει πράγματα για την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας.

Η ιστορία του Άιας Άοσμαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο μόλις ξεκίνησε...

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις