Δράσεις για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας ζητά ο ΠΟΥ

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021 13:48
REUTERS/Denis Balibouse
A- A A+

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι εταίροι απηύθυναν επείγουσα έκκληση για συγκεκριμένη δράση η οποία έχει ως στόχο την καλύτερη προστασία από τον COVID-19 των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης παγκοσμίως, καθώς και για άλλα ζητήματα υγείας που αντιμετωπίζουν από την επαγγελματική εξουθένωση.

Συγκεκριμένα, οι οργανώσεις ανησυχούν για το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης έχουν πεθάνει από τον COVID-19, αλλά και ότι ένα αυξανόμενο ποσοστό του εργατικού δυναμικού υποφέρει από επαγγελματική εξουθένωση, άγχος, άγχος και κόπωση.

Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε αυτήν την εβδομάδα, ο Π.Ο.Υ. και οι εταίροι καλούν όλες τις κυβερνήσεις και τους ενδιαφερόμενους φορείς των κρατών μελών να ενισχύσουν την παρακολούθηση και την αναφορά λοιμώξεων από COVID-19, κακής υγείας και θανάτων μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν διαχωρισμό κατά ηλικία, φύλο και επάγγελμα ως τυπική διαδικασία, ώστε να μπορούν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και οι επιστήμονες να εντοπίσουν και να εφαρμόσουν μέτρα μετριασμού που θα μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο λοιμώξεων και κακής υγείας.

Προτρέπουν επίσης τους πολιτικούς ηγέτες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να λάβουν ρυθμιστικές, πολιτικές και επενδυτικές αποφάσεις που διασφαλίζουν την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.

Υπογραμμίζουν την ευκαιρία να ευθυγραμμιστεί η απόφαση αυτή με ένα επικείμενο παγκόσμιο σύμφωνο για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης και με την έκκληση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για μια ανθρωποκεντρική ανάκαμψη από την κρίση του COVID-19.

Τέλος, οι εταίροι καλούν τους ηγέτες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης να έχουν προτεραιότητα στην απορρόφηση των εμβολιασμών κατά του COVID-19.

Τα διαθέσιμα στοιχεία από 119 χώρες υποδηλώνουν ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2021, δύο στους πέντε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης ήταν πλήρως εμβολιασμένοι κατά μέσο όρο, με σημαντική διαφορά μεταξύ περιοχών και οικονομικών ομάδων. Λιγότεροι από ένας στους δέκα έχουν εμβολιαστεί πλήρως στις περιοχές της Αφρικής και του Δυτικού Ειρηνικού, ενώ 22, κυρίως χώρες υψηλού εισοδήματος, ανέφεραν ότι πάνω από το 80% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της φροντίδας είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Μερικές μεγάλες χώρες υψηλού εισοδήματος δεν έχουν ακόμη αναφέρει δεδομένα στον ΠΟΥ.

«Έχουμε ηθική υποχρέωση να προστατεύσουμε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και φροντίδας, να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά τους και να τους παρέχουμε αξιοπρεπή εργασία σε ένα ασφαλές και ευνοϊκό περιβάλλον πρακτικής άσκησης. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την πρόσβαση σε εμβόλια», δήλωσε ο Τζιμ Κάμπελ, Διευθυντής του Τμήματος Εργατικού Δυναμικού Υγείας του ΠΟΥ και συμπλήρωσε. «Πέρα από τα εμβόλια, η οικονομική ανάκαμψη και όλες οι νέες επενδύσεις στην ετοιμότητα και την ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην εκπαίδευση και την απασχόληση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, σε σύνδεση με τον Παγκόσμιο Επιταχυντή Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ».

Ένα νέο έγγραφο εργασίας του ΠΟΥ εκτιμά ότι μεταξύ 80.000 και 180.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης θα μπορούσαν να έχουν πεθάνει από τον COVID-19 την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021, συγκλίνοντας σε ένα μεσαίο σενάριο 115.500 θανάτων. Αυτές οι εκτιμήσεις προέρχονται από τους 3,45 εκατομμύρια θανάτους που σχετίζονται με τον COVID-19 που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ τον Μάιο του 2021, ένας αριθμός που από μόνος του θεωρείται πολύ χαμηλότερος από τον πραγματικό αριθμό θανάτων (60% ή περισσότερο από ό, τι αναφέρεται στον ΠΟΥ).

«Αυτό το έγγραφο εργασίας του ΠΟΥ δείχνει ότι πρέπει να αναλάβουμε μεγαλύτερη δράση καθώς, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε περισσότερους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης και ο κόσμος μας δεν θα ανακάμψει από την πανδημία χωρίς μακροπρόθεσμες, βιώσιμες επενδύσεις στο εργατικό δυναμικό της υγείας», δήλωσε η Catherine Duggan, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας και ένα από τα πολλά μέλη της Παγκόσμιας Συμμαχίας Επαγγελματιών Υγείας.

Ο Π.Ο.Υ. ηγείται επί του παρόντος των προσπαθειών για την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, με βάση τα υπάρχοντα νομικά μέσα, συμβάσεις και ψηφίσματα. Το σύμφωνο στοχεύει να παράσχει στα κράτη μέλη, στους ενδιαφερόμενους φορείς και στα ιδρύματα ολοκληρωμένη καθοδήγηση σχετικά με τις υπάρχουσες υποχρεώσεις τους για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και περίθαλψης, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και την προώθηση και διασφάλιση της αξιοπρεπούς εργασίας, απαλλαγμένης από φυλετικές, φυλετικές και κάθε άλλη μορφή διακρίσεων. Η καθοδήγηση αυτή, θα παρουσιαστεί στην 75η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο του 2022.

Ανθή Αγγελοπούλου

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή