«Το κίνητρο ήταν εμπορικής φύσης. Προφανώς όμως, προκάλεσε πολιτικές και ιστορικές συζητήσεις. Οταν αναφερόμαστε στην ιστορία, θα πρέπει να είμαστε πιο Ευρωπαίοι. Οταν οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι και οι κάτοικοι της Ανδόρας σέβονται τον Καρλομάγνο, τότε γιατί οι Ελληνες ή οι άλλοι λαοί των Βαλκανίων, δεν μπορούμε να σεβαστούμε το Μέγα Αλέξανδρο;», τόνισε στη Deutsche Welle ο Αντόνιο Μιλοσόσκι, υπουργός Eξωτερικών της Π.Γ.Δ.Μ, για τους λόγους που οδήγησαν στη μετονομασία του αεροδρομίου.
Ο κ. Μιλοσόσκι επιμένει ότι πρόθεση της κυβέρνησής του δεν ήταν να προκαλέσει. «Διευκρινίζουμε πάντα, όταν δεχόμαστε κριτική, πως μόνο μια ευρωπαϊκή προσέγγιση της ιστορίας, μπορεί να αλλάξει θετικά τις αντιλήψεις. Γι' αυτό και το βήμα (της μετονομασίας του αεροδρομίου), θα πρέπει να αντιμετωπιστεί θετικά, ως κάτι που ενώνει την Ελλάδα με τους γειτονικούς της λαούς. Για παράδειγμα, το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ονομάζεται Μακεδονία, εμείς όμως, δεν εναντιωθήκαμε. Εξαρτάται, από το αν κανείς, έχει θετική ή αρνητική προσέγγιση στο ζήτημα. Θεωρούμε το πρόβλημα πρόσκαιρο και νομίζουμε, ότι θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στις απόψεις μας, ως γείτονες».
Στην ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει, αν η Αθήνα ασκήσει βέτο και εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στις ευρωατλαντικές δομές, ο κ. Μιλοσόσκι απάντησε: «Kάτι τέτοιο δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας. Υπογράψαμε με την Αθήνα κοινή συμφωνία το 1995, η οποία προβλέπει την αλληλοϋποστήριξη των δυο κρατών για την ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς. Νομίζω, ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, η μεγαλύτερη διεθνής ενσωμάτωση της "Μακεδονίας"... Η ελληνική υποστήριξη, μας είναι πολύ χρήσιμη και γι' αυτό ετοιμαζόμαστε για μια πιο στενή συνεργασία. Οχι όμως, με προϋποθέσεις και περιορισμούς. Πιστεύουμε, ότι η διεθνής κοινότητα έχει κουραστεί από τους παράλογους – καμιά φορά– καυγάδες μας».
Ο Αντόνιο Μιλοσόσκι, επιμένει ότι η διαμάχη για το όνομα, είναι μια διμερής διαφορά, που δεν αγγίζει τη διεθνή κοινότητα, αφού η ονομασία της χώρας του, έχει πλέον καθιερωθεί «ως Δημοκρατία της Μακεδονίας». «Ετοιμαζόμαστε για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Μας είναι σαφές, ότι η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία, είναι ευαίσθητες στο όνομα "Μακεδονία". Εκείνο για το οποίο ετοιμαζόμαστε είναι, για διμερή επίλυση. Γιατί η διαμάχη για το όνομα, είναι σημαντική μόνο για την Αθήνα και τα Σκόπια και όχι για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την Κίνα ή τις ΗΠΑ. Γι' αυτό και προετοιμαζόμαστε να βρούμε με την Ελλάδα κοινή λύση σε διμερές επίπεδο», πρόσθεσε.
Deutsche Welle