Τζο Μπάιντεν: «Όχι» σε ψυχρό πόλεμο με το Πεκίνο

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 12:14
UPD:12:16
REUTERS/LEAH MILLIS
A- A A+

Ο κ. Τζο Μπάιντεν δεν επιθυμεί ψυχρό πόλεμο με την Κίνα, όπως είπε ο ίδιος, απευθυνόμενος σε ακροατήριο στην εκδήλωση στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ.

«Μίλησα και πέρασα περισσότερο χρόνο με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ από οποιονδήποτε άλλον παγκόσμιο ηγέτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακούτε ανθρώπους να λένε ότι ο Μπάιντεν θέλει να ξεκινήσει έναν νέο ψυχρό πόλεμο με την Κίνα. Δεν θέλω έναν ψυχρό πόλεμο με την Κίνα. Θέλω η Κίνα να καταλάβει ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και να αλλάξουμε καμία από τις απόψεις μας», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν, «η Κίνα, η Ρωσία και ο υπόλοιπος κόσμος γνωρίζουν ότι έχουμε τον πιο ισχυρό στρατό στην ιστορία του κόσμου. Μην ανησυχείτε για το αν θα είναι πιο ισχυροί». «Αλλά πρέπει να ανησυχείτε για το αν πρόκειται να συμμετάσχουν ή όχι σε δραστηριότητες που θα τους φέρει σε μια θέση όπου μπορεί να κάνουν ένα σοβαρό λάθος», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Θα υπερασπιστούμε την Ταϊβάν»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε χθες Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «δέσμευση» να υπερασπιστούν την Ταϊβάν καθώς το νησί αντιμετωπίζει αυξανόμενη στρατιωτική και πολιτική πίεση από το Πεκίνο. Ο κ. Μπάιντεν ρωτήθηκε από το CNN εάν οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι δική της.

«Ναι, έχουμε μια δέσμευση να το κάνουμε αυτό», απάντησε, σε κάτι που φαινόταν να έρχεται σε ρήξη με μια μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν.

Αν και η Ουάσιγκτον υποχρεούται από το νόμο να παράσχει στην Ταϊβάν τα μέσα για να αμυνθεί, έχει από καιρό ακολουθήσει μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» σχετικά με το εάν θα επέμβει στρατιωτικά σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης.

«Η Κίνα, η Ρωσία και ο υπόλοιπος κόσμος γνωρίζουν ότι είμαστε ο πιο ισχυρός στρατός στην ιστορία του κόσμου», δήλωσε ο Μπάιντεν, καθώς υπερασπίστηκε τα διαπιστευτήρια των ΗΠΑ.

«Αυτό για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε είναι εάν πρόκειται να συμμετάσχουν ή όχι σε δραστηριότητες που θα τους έβαζαν σε μια θέση όπου μπορεί να κάνουν ένα σοβαρό λάθος», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε αργότερα ότι δεν υπήρξε αλλαγή στην πολιτική, επαναλαμβάνοντας μια παρόμοια δήλωση από Αμερικανό αξιωματούχο τον Αύγουστο του 2021.

«Η αμυντική σχέση των ΗΠΑ με την Ταϊβάν καθοδηγείται από τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από DW και TASS

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή