Γιώργος Χατζηπαύλου: «…η κωμωδία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην έκπληξη…»

Δώδεκα τελευταίες παραστάσεις για το «Τάιμινγκ» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021 08:01
A- A A+

Αφού περιόδευσε σ’ όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο -το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Γιώργος Χατζηπαύλου επιστρέφει στο καλλιτεχνικό του «σπίτι», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, για θριαμβευτικό φινάλε.

Δώδεκα τελευταίες παραστάσεις για το «Τάιμινγκ», τη sold out stand-up comedy παράσταση του αγαπημένου κωμικού. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Οκτωβρίου, στις 10 το βράδυ [Πειραιώς 206 -ύψος Χαμοστέρνας, Ταύρος].

Ο πρώτος Έλληνας κωμικός, ο οποίος έκανε τη μεγαλύτερη περιοδεία ελληνόφωνου stand-up εκτός Ελλάδας που έγινε ποτέ, με παραστάσεις σε 22 πόλεις εκτός Ελλάδας, στο «Τάιμινγκ» αναζητά, εντοπίζει και καταγράφει όλα τα αστεία και παράλογα που υπάρχουν, τόσο στις μικρές όσο και στις μεγάλες στιγμές της ζωής μας, σήμερα.

Όλα όσα ζούμε, όσα βλέπουμε και όσα σκεφτόμαστε, λογικά ή παράλογα, σημαντικά ή ασήμαντα σατιρίζονται με καταιγιστικό ρυθμό, με στόχο, μέσα από την κωμωδία να αποκαλύψει πώς μπορεί ο καθένας να εντοπίσει τη σημαντικότερη μέρα της ζωής του, αλλά κυρίως να συγχρονιστεί μαζί της.

Ο δημοφιλής εκπρόσωπος του ελληνικού stand-up comedy μίλησε μαζί μας, λίγο πριν την πρεμιέρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Όταν γράφονταν τα κείμενα του «Τάιμινγκ» δεν είχαμε έρθει αντιμέτωποι με την COVID-19. Αναθεωρήσατε κάποιο από αυτά λόγω της ιδιαίτερης αυτής συνθήκης; Ή προσθέσατε νέο υλικό από την περίοδο του lockdown;

«Το περιεχόμενο και τα κείμενα της παράσταση δεν έχουν αλλάξει, αλλά υπάρχει ένα κομμάτι που προστέθηκε στην αρχή και αφορά, κυρίως, στις συνήθειες που άλλαξαν λόγω της κατάστασης αλλά και τις πρώτες αντιδράσεις που είχαμε σε όλο αυτό που ήρθε».

Εντυπώσεις από την περιοδεία που κάνατε το καλοκαίρι, μετά από τόσο καιρό; Υπήρχε κάποια αντίδραση από το κοινό που σας ξάφνιασε -ευχάριστα ή δυσάρεστα;

«Ήταν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Όλα συνέχισαν από εκεί που είχαν μείνει. Γενικά, η εντύπωσή μου είναι ότι τα πράγματα που μας διασκεδάζουν, και γενικά όσα μας κάνουν να περνάμε καλά, επανέρχονται εύκολα».

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο δυνατό σας προσόν, αυτό που σας έκανε να ξεχωρίσετε στην stand-up σκηνή;

«Το stand-up comedy είναι ένα πολύ προσωπικό και ατομικό είδος θεάτρου, οπότε σε αυτό το πλαίσιο κάθε κωμικός είναι ξεχωριστός. Απλώς, είναι θέμα ταύτισης ή γούστου ώστε να εντοπίσεις ποιος σου αρέσει ή σε εκφράζει περισσότερο».

Το χιούμορ είναι υποκειμενικό. Από την εμπειρία σας, ωστόσο, έχετε διαπιστώσει με ποιες θεματικές γελάει περισσότερο ο κόσμος;

«Δεν υπάρχει κάποιο θέμα που να συγκεντρώνει μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει το γέλιο. Όλα είναι σημαντικά και αξιοποιήσιμα, στον βαθμό που κάθε κωμικός θέλει να μιλήσει για αυτά μέσα από την κωμωδία του. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι επειδή η κωμωδία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην έκπληξη, τα απροσδόκητα ή λιγότερο συνηθισμένα θέματα αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση».

Τι στοιχεία πρέπει να έχει οπωσδήποτε μια stand-up παράσταση για να γελάσετε εσείς ως θεατής;

«Μου αρέσουν οι κωμικοί που έχουν αρκετά προσωπικά στοιχεία έως και αυτοβιογραφικά, ειδικά αν υπάρχουν δύσκολες πλευρές σε αυτά, που είναι πάντα πολύ ενδιαφέρον να δεις πώς πέρασαν μέσα στην κωμωδία του. Επίσης, απολαμβάνω πολύ τα observational στοιχεία, ειδικά αν αφορούν σε πολύ απροσδόκητα αλλά καθημερινά πράγματα».

Για κάθε κείμενο, δημιουργείται η αίσθηση ότι προηγείται κι απαιτείται μεγάλη παρατηρητικότητα -να εντοπίσετε μια συνθήκη, όλες τις λεπτομέρειες αυτής και έπειτα να φωτίσετε την κωμική της πλευρά. Είστε διαρκώς σε εγρήγορση;

«Απόλυτα, σε βαθμό που προσπαθώ να σβήνω όσο γίνεται τις μηχανές αναζήτησης υλικού για να μπορέσω να κάνω ήρεμα κι άλλα πράγματα. Διαφορετικά, τα πάντα στο περιβάλλον είναι εν δυνάμει υλικό κωμωδίας». 

Όταν δεν εργάζεστε, πώς σας αρέσει να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

«Συνήθως διαβάζω ή βλέπω σειρές και στο ενδιάμεσο ακούω μουσική».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς