Έπειτα από συμφωνία με τη Γερμανία θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης «ένα οικιστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα για να βοηθήσει πρόσφυγες που αναγνωρίζονται στη χώρα μας να παραμείνουν εδώ», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε ομιλία του στο Olympia Forum. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα αυτό «δεν αφορά επιστροφές από τη Γερμανία, το οποίο θέτει τώρα η Γερμανία».
Απαντώντας στις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ για αυξημένες δευτερογενείς ροές από την Ελλάδα στη Γερμανία, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο επιβολής συνοριακού ελέγχου για τις πτήσεις από Ελλάδα, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «εδώ και χρόνια υπάρχουν κάποιοι ειδικοί έλεγχοι, όποιος από εμάς προσγειώνεται σε γερμανικό αεροδρόμιο από πτήση από Αθήνα, συνήθως υπάρχουν αστυνομικοί που κάνουν έλεγχο διαβατηρίων στην έξοδο». Επίσης, υπογράμμισε ότι «οι δευτερογενείς ροές είναι μια πραγματικότητα σε μια ενιαία Ευρώπη», διευκρινίζοντας ότι οι ροές αυτές αφορούν αναγνωρισμένους πρόσφυγες οι οποίοι έχουν δυνατότητα μετακίνησης για περιορισμένο χρονικό διάστημα εντός ΕΕ. Ο ίδιος παρατήρησε ότι «ο λόγος που υπάρχουν δευτερογενείς ροές στην Ευρώπη είναι ότι κάποιες χώρες έχουν ένα πολύ πιο ανεπτυγμένο σύστημα κοινωνικής υποστήριξης» και συμπλήρωσε: «Αυτές οι ροές που έρχονται στη χώρα μας δεν έρχονται γιατί θέλουν να μείνουν στη χώρα μας, έρχονται γιατί θέλουν να πάνε σε χώρες, όπως η Γερμανία, άρα εμείς "πληρώνουμε" το γεγονός ότι αυτές οι χώρες προσελκύουν οικονομικούς μετανάστες».
Σχετικά με τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις ο υπουργός Μετανάστευσης απάντησε ότι «έχουν ξεκινήσει έρευνες» και για τις έρευνες αυτές «ως κυβέρνηση δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την εξέλιξή τους, γιατί είναι έρευνες που είτε γίνονται από τη δικαιοσύνη είτε από ανεξάρτητες αρχές, που δεν λογοδοτούν στην κυβέρνηση». Επίσης, ανέφερε ότι στη συνάντησή του με την αρμόδια επίτροπο, Ίλβα Γιόχανσον, στο πλαίσιο του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, την ενημέρωσε ότι «αυτονόητα η Ελλάδα θα κάνει έρευνα για τις καταγγελίες που υπάρχουν». Επιπλέον, επανέλαβε ότι «έχουν γίνει πολλές έρευνες και από τη Frontex και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέχρι στιγμής όλες αυτές οι έρευνες δεν αποδεικνύουν αυτά που ισχυρίζονται κάποιες ΜΚΟ».
Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο «δεν προχωράει ιδιαίτερα» και «συζητάμε περιφερειακά θέματα δευτερεύουσας σημασίας και δεν μπαίνουμε στην ουσία». Η ουσία για την Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Μηταράκης, «είναι διττή. Πρώτον χρειάζεται το νέο Σύμφωνο να προβλέπει δράσεις για τη μείωση του μεγέθους του μεταναστευτικού προβλήματος και δεύτερον να έχει μηχανισμό έμπρακτης και υποχρεωτικής αλληλεγγύης. Δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στο θέμα του μηχανισμού αλληλεγγύης».
Για τους εμβολιασμούς στις δομές φιλοξενίας ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «παραμένουν κάτω από το μέσο όρο, ίσως αρνητικά επηρεαζόμενοι από το πολύ χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας που αυτές οι κοινωνίες βιώσανε».
Τέλος, σε ερώτηση για το δημογραφικό και τη συζήτηση για την ανανέωση του ευρωπαϊκού πληθυσμού μέσα από τη μετανάστευση, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «έχω ένα ιδεολογικό θέμα όχι με τους μετανάστες, αλλά με την παράνομη μετανάστευση και τους λαθροδιακινητές. Θεωρώ ότι η χώρα μας θα έπρεπε να δώσει περισσότερες νόμιμες άδειες». Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, το πρόγραμμα Golden Visa έχει αποφέρει από το 2013 ως σήμερα στην Ελλάδα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.