Υπήρχε εκτίμηση από επιστήμονες ακόμη και για 300 νεκρούς στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, εάν επιβεβαιωνόταν οι μετεωρολογικές προβλέψεις για την ένταση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» τις βραδινές ώρες και εάν η κυβέρνηση δεν αποφάσιζε την απαγόρευση της κυκλοφορίας στον Κηφισό και δεν έκλεινε τα σχολεία, ειδικά στην περίπτωση που πλημμύριζε το ποτάμι, δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, στον «Καθρέφτη» του Πρώτου Προγράμματος.
Δεν ξέρω ποιοι επιστήμονες είναι αυτοί που προσπαθούν να μας πείσουν ότι γλυτώσαμε 300 ζωές στην Αθήνα, αλλά ο πρώην «Ομάρ Σαρίφ της Κομισιόν» δεν έχει αμφιβολία.
Ας μείνουμε στα στοιχεία. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από το 2000 καταγράφηκαν στην Ελλάδα πάνω από 380 πλημμύρες, που κόστισαν τη ζωή σε 132 ανθρώπους. Η Αττική ήταν στο επίκεντρο 112 τέτοιων φαινομένων με 38 θύματα, τα 24 στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017.
Ξέρουμε ποιες είναι οι ευάλωτες περιοχές, ξέρουμε από τα στατιστικά τις κρίσιμες εποχές, και έχουμε μάθει, αφού έχουμε πάθει, ποιες είναι οι αναγκαίες υποδομές, που ως φαίνεται, περνούν από του κόστους τις διατομές και ξεχνιούνται μετά τις οιμωγές.
Αυτά είναι τα γνωστά. Τα άλλα τα υποθετικά, ακόμη και με τα πιο δυνατά μοντέλα προγνωστικά, δεν ξέρω πόσο είναι πειστικά, ιδίως όταν η Πολιτεία τα χρησιμοποιεί πολύ βολικά, για να ξεπλύνει κενά.
Κ.Τ.