Ζιμπάμπουε: Προς την κρατικοποίηση των αδαμαντορυχείων

Μετά το λαθρεμπόριο των πολύτιμων λίθων
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2007 13:17
A- A A+

ΣΤΗΝ κρατικοποίηση των αδαμαντορυχείων , σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την οικονομική συρρίκνωση που ξεκίνησε με την κατάσχεση των αγροτικών εκτάσεων των λευκών, πριν από επτά χρόνια, προχωρά η Ζιμπάμπουε.

Η κυβέρνηση θα αναλάβει τον έλεγχο του κλάδου μετά τις κατηγορίες για λαθρεμπόριο από τα ορυχεία της χώρας και τη διοχέτευσή τους στην ανατολική περιοχή Marange, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, Robert Mugabe, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη κρατική τηλεόραση. Η Ζιμπάμπουε έχει δύο ορυχεία διαμαντιών, γνωστά ως Murowa, που ανήκουν στην Rio Tinto Plc, την τρίτη σε μέγεθος μεταλλουργία στον κόσμο και στην Riozim Ltd. Το δεύτερο ορυχείο, River Ranch, ανήκει σε επενδυτές ιδιώτες.

«Μόνο η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα εξόρυξης διαμαντιών», είπε ο Mugabe. Τα διαμάντια θα περάσουν σε μία «ειδική κατηγορία», πρόσθεσε ο ίδιος, κατηγορώντας τις εταιρείες εξερεύνησης για πώληση πολύτιμων λίθων που βρίσκουν παράνομα.

Το 2000 η Ζιμπάμπουε ξεκίνησε ένα πρόγραμμα κατάσχεσης αγροτικών εκτάσεων που κατείχαν λευκοί, με στόχο την αναδιανομή τους σε μαύρους αγρότες, των οποίων τους στέρησαν τη γη, βάσει του νόμου των λευκών που έπαψε να ισχύει το 1980. Στη διαδικασία εξαγωγής τα κέρδη μειώθηκαν, διευρύνοντας την ύφεση, που τώρα διανύει το ένατο συνεχόμενο έτος και τον πληθωρισμό που έχει αναρριχηθεί στο 1.594% και είναι ο υψηλότερος στον κόσμο.

«Εάν η ανάληψη των ορυχείων διαμαντιών από το κράτος γίνει νόμος, τότε θα καταστραφεί η εξερεύνηση αυτών των πολύτιμων λίθων στη χώρα», δήλωσε ο Andrew Cranswick, ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της African Consolidated Resources Plc, σε συνέντευξη που παραχώρησε από την πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε.

Οι μετοχές της Rio Tinto άνοιξαν 25 πένες χαμηλότερα, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στις 2.795 πένες η μία στο Λονδίνο, πριν περιορίσουν τις απώλειες, για να διαπραγματευθούν αμετάβλητες στις 2.820 πένες η μία στις 9:43 π.μ., τοπική ώρα. Μέσα στο έτος, έχουν σημειώσει άνοδο 3,8%.

Ο Mugabe έχει επανειλημμένως απειλήσει με την κατάσχεση των ορυχείων στη χώρα, η οποία είναι η δεύτερη σε αποθέματα πλατίνας και χρωμίου της Νοτίου Αφρικής.

Η παραγωγή διαμαντιών της Ζιμπάμπουε, ακολουθεί την αντίστοιχη της Μποτσουάνα, της μεγαλύτερης χώρας παραγωγής των πολύτιμων λίθων στον κόσμο. Ακολουθούν η Ν. Αφρική, η Ναμίμπια, η Δημοκρατία του Κονγκό και η Αγκόλα στην Αφρική. Η ήπειρος, παράγει το 65% των διαμαντιών παγκοσμίως, σύμφωνα με την De Beers.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή