Ο ιδρυτής της eBay υποστηρίζει την Φράνσις Χόγκεν

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 11:24
UPD:11:27
EPA/JOHN G. MABANGLO
A- A A+

Η καταγγέλουσα του Facebook, οι αποκαλύψεις της οποίας συγκλόνισαν το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου, πήρε βοήθεια σχεδόν παρασκηνιακά από έναν μεγάλο παίκτη στον διαδικτυακό κόσμο: τον Πιερ Ομιντιάρ, τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή του eBay.

Η οικονομική υποστήριξη του Ομιντιάρ, προσφέρει ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα για το πώς οι αποκαλύψεις της Φράνσις Χόγκεν έχουν προκαλέσει ενθουσιασμό στους επικριτές των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών - προσφέροντας μια δυνητικά κρίσιμη ώθηση καθώς αναλαμβάνει μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες του κόσμου. Αυτό της δίνει ένα πλεονέκτημα που λείπει από πολλούς εταιρικούς καταγγέλλοντες καθώς προειδοποιεί τους βουλευτές, τις ρυθμιστικές αρχές και τις οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ότι το Facebook θέτει σε κίνδυνο την κοινωνία βάζοντας τα «κέρδη μπροστά στους ανθρώπους».

Δείχνει επίσης για άλλη μια φορά ότι υπάρχουν πολλά χρήματα σε όλες τις πλευρές της τεχνολογικής συζήτησης στην Ουάσιγκτον - έναν αγώνα στον οποίο πρώην μέλη της Silicon Valley έχουν από τους πιο αφοσιωμένους εχθρούς της βιομηχανίας.

Ο παγκόσμιος φιλανθρωπικός οργανισμός Luminate του Ομιντιάρ χειρίζεται τις σχέσεις Τύπου της Χόγκεν στην Ευρώπη και το ίδρυμά του έδωσε πέρυσι 150.000 δολάρια στην Whistleblower Aid, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρέχει τη νομική εκπροσώπηση και συμβουλές της Χόγκεν.

Και ο κορυφαίος εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων του Χόγκεν στις ΗΠΑ, ο πρώην εκπρόσωπος του Ομπάμα, Μπιλ Μπάρτον, διευθύνει δημόσιες υποθέσεις για το μη κερδοσκοπικό Κέντρο για την Ανθρωπιστική Τεχνολογία, έναν οργανισμό υπεράσπισης που λαμβάνει χρηματοδότηση από τον Ομιντιάρ (Το κέντρο είναι πελάτης της εταιρείας Burton). Ο Χόγκεν εμφανίστηκε σε ένα podcast στο Center for Humane Technology νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Μια άλλη εξέχουσα προσωπικότητα της τεχνολογίας στον περίγυρο της Χόγκεν : ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου του Χάρβαρντ και ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία Λάρι Λέσιγκ, για τον οποίο ο Μπάρτον επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι είναι στη νομική ομάδα των πληροφοριοδοτών.

Το Facebook αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το άρθρο. Οι εκπρόσωποι της Χόγκεν δεν έχουν απαντήσει ακόμη σε ερωτήσεις σχετικά με το πόση υποστήριξη έχουν προσφέρει η Omidyar και οι οργανώσεις του άμεσα ή έμμεσα για τον σκοπό της.

Ωστόσο, ένας από τους οργανισμούς του Ομιντιάρ, ο όμιλος υπεράσπισης και επενδύσεων Omidyar Network, απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό δείχνοντας μια πρόσφατη ανάρτηση με τίτλο «Στην υποστήριξη των Tech Whistleblowers Who Holding Tech to Account».

«Είμαστε ευγνώμονες στους γενναίους ανθρώπους που έχουν επικρίνει την Big Tech για την κακή συμπεριφορά της», αναφέρει το αμόλυβδο αντικείμενο. "Αποτελούν σημαντικό μέρος της δημιουργίας συστημικών ελέγχων και ισορροπιών για τη Big Tech. Εξαιτίας αυτών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λαμβάνουν υπόψη και αναλαμβάνουν δράση για να χαλιναγωγήσουν την υπερβολική τους ισχύ και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και την ισορροπία στις ψηφιακές αγορές."

Τίποτα από όλα αυτά δεν καθιστά  φυσικά το Facebook αουτσάιντερ: Η αξία του σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την καθιστά την έκτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο  και στην Ουάσινγκτον απασχολεί εκατοντάδες ανθρώπους και έχει περισσότερες από δώδεκα εταιρείες λόμπι σε retainer. Ο διευθύνων σύμβουλος της, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, κατατάσσεται στην πέμπτη θέση στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Αλλά και ο Ομιντιάρ βρίσκεται στη λίστα αυτού του δισεκατομμυριούχου (στο Νο. 83). Και έχει περάσει χρόνια διοχετεύοντας μεγάλο μέρος του πλούτου του στη χρηματοδότηση του αγώνα κατά των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, τις οποίες επικρίνει ως υπερβολικά ισχυρές και καταστροφικές για τη δημοκρατία. Αυτό περιλαμβάνει ομάδες χρηματοδότησης όπως το αντιμονοπωλιακό think tank Open Markets Institute και η ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων Public Knowledge.

Το δικό του δίκτυο έχει επίσης εμπλακεί ολοένα και περισσότερο στην αναταραχή εναντίον των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. Πέρυσι, η ομάδα υπεράσπισης και επενδύσεων του Omidyar Network μοίρασε ευρέως διαβασμένα έγγραφα που εκθέτουν τις αντιμονοπωλιακές υποθέσεις εναντίον του Facebook και της Google. Ο όμιλος φιλοξένησε επίσης μια σειρά για το whistleblowing στον κλάδο της τεχνολογίας στις αρχές Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, μήνες πριν εμφανιστεί η Χόγκεν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico

Προτεινόμενα για εσάς