Τίλντα Σουίντον, Τομ Χάρντι και Τζόνι Ντεπ σε πρώτο πλάνο

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 10:04
A- A A+

Ιρανικό βραβευμένο δράμα, ένα ραντεβού με το Άγνωστο, δράμα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, συγκινητική γαλλική δημιουργία, το υπέροχο χάος μιας  ιδιότυπης φιλίας, τρυφερή αλλά και, ταυτόχρονα, σκληρή ιστορία ενηλικίωσης, ο Τομ Χάρντι ως σούπερ ήρωας και ο Τζόνι Ντεπ στον ρόλο ενός ιστορικού φωτογράφου απαρτίζουν το πλούσιο κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας.

«Δεν Υπάρχει Κακό»

Το βραβευμένο, με Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου, σπονδυλωτό δράμα του Μοχάμαντ Ρασούλοφ αφηγείται διαφορετικές ιστορίες, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από τη θανατική ποινή και τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να την εκτελέσουν.

Τέσσερις άντρες, τέσσερις ιστορίες χωρισμένες με σαφή κεφάλαια, συνθέτουν την εικόνα της άκαμπτης πολιτικής πραγματικότητας του σύγχρονου Ιράν και κάνουν ένα καυστικό σχόλιο για το σύστημα.

«Ανάμνηση»  

Μια Σκοτσέζα που καλλιεργεί ορχιδέες ταξιδεύει στην Κολομβία για να επισκεφθεί την άρρωστη αδελφή της. Κάθε βράδυ, ο ύπνος της διακόπτεται από όλο και πιο δυνατούς, επαναλαμβανόμενους θορύβους και οράματα που μοιάζουν να θέτουν την ταυτότητά της υπό αμφισβήτηση.

Η νέα ταινία του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν, με την Τίλντα Σουίντον, που αποτελεί ένα κινηματογραφικό ραντεβού με το Άγνωστο, κέρδισε το Βραβείο Κριτικής στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, και εκπροσωπεί την Κολομβία στον δρόμο προς τις υποψηφιότητες για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

«Κβο Βάντις, Άιντα»

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η πολυβραβευμένη ταινία της Τζασμίλα Ζμπάνιτς διαδραματίζεται το καλοκαίρι του 1995, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία από τον στρατό της Σερβίας. Η Άιντα εργάζεται ως διερμηνέας για τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται στην περιοχή για τη διατήρηση της ειρήνης.

Καθώς ο κλοιός πολιορκίας της πόλης σφίγγει, η Άιντα θα πρέπει να πάρει αποφάσεις ζωής και θανάτου για τον εαυτό της και την οικογένειά της. Καθόλου τυχαία, ο τίτλος παραπέμπει στο περίφημο δίλημμα του Απόστολου Πέτρου όταν εγκατέλειπε τη Ρώμη, κατά τη διάρκεια των χριστιανικών διωγμών.

«Γκαγκάριν»  

Στο γαλλικό νεανικό δράμα των Φανί Λιατάρ και Ζερεμί Τρουλ -βραβευμένο στις «Νύχτες Πρεμιέρας», ο νεαρός Γιούρι είναι αποφασισμένος να κάνει τα αδύνατα δυνατά, προκειμένου να αποτρέψει την κατεδάφιση του σπιτιού του, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα συγκρότημα εργατικών κατοικιών που έχει το όνομα του διάσημου Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.

 «Ο Ρον Χάλασε»

Οι  δυσλειτουργίες του Ρον –ενός υπερσύγχρονου ψηφιακού ρομπότ, στην  εποχή των social media, μπλέκουν  αυτόν και τον Μπάρνεϊ  -ένα κοινωνικά απροσάρμοστο γυμνασιόπαιδο,  σε ένα γεμάτο δράση ταξίδι. Στη  συγκινητική, αλλά και ξεκαρδιστική ιστορία κινουμένων σχεδίων,   το αγόρι και το ελλαττωματικό ρομπότ του, μαθαίνουν σταδιακά να ζουν και να απολαμβάνουν το υπέροχο χάος της αληθινής, ιδιότυπης  φιλίας τους.

 «Μόνη με τα Όνειρά της»

Τέλη της δεκαετίας του ’60,  και η 11χρονη Λουτσία μένει πίσω με τη γιαγιά της, Μαρία, ενώ οι γονείς της μεταναστεύουν στη Γαλλία για να βρουν δουλειά. Η μικρή προσπαθεί να βρει τον ρόλο της ανάμεσα στους κατοίκους του παραδοσιακού όσο και ειδυλλιακού χωριού στη Σικελία, υπό την άγρυπνη καθοδήγηση της αυστηρής γιαγιάς της. Καθώς η Λουτσία οδηγείται στο να αποχαιρετίσει την ανήλικη ζωή, η παιδική της αθωότητα χάνεται υπό το βάρος ενός αποτρόπαιου οικογενειακού μυστικού, για το οποίο η νεαρή κοπέλα θα πληρώσει βαρύ τίμημα.

Μια τρυφερή αλλά και, ταυτόχρονα, σκληρή ιστορία ενηλικίωσης, με φόντο τον σικελικό ουρανό, στην πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Ιταλού Πάολο Λικάτα.

«Venom 2»

Ο Τομ Χάρντι επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη ως ο φονικός προστάτης Venom, ένας από τους πιο πολύπλοκους και ιδιαίτερους χαρακτήρες της Marvel. Τη σκηνοθεσία έχει επιμεληθεί ο Άντι Σέρκις ενώ τον Χάρντι πλαισιώνουν οι Μισέλ Γουίλιαμς, Ναόμι Χάρις και Γούντι Χάρελσον.

 «Minamata»

Η νέα ταινία του Άντριου Λέβιτας, η οποία έκανε την επίσημη πρεμιέρα της στο 70ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ακολουθεί την αληθινή ιστορία του πολεμικού φωτογράφου Γιουτζίν Σμιθ –που ερμηνεύει ο Τζόνι Ντεπ, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως «ίσως, ο πιο σημαντικός Αμερικάνος φωτογράφος στην ανάπτυξη του εκδοτικού φωτογραφικού δοκιμίου».

Με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να έχει τελειώσει και οι φωτογραφίες του από τα μέτωπα των μαχών του Ειρηνικού να έχουν καθορίσει την εικόνα που είχε το αμερικάνικο κοινό για τον πόλεμο, ο Σμιθ έχει αποτραβηχτεί από την ενεργό δράση και την κοινωνία. Μέχρι τη στιγμή που ένας φίλος του, του προτείνει να φωτογραφίσει για λογαριασμό του περιοδικού «Life» τις επιπτώσεις που έχει στους κατοίκους η σταθερή δηλητηρίαση των νερών από τα απόβλητα ενός χημικού εργοστασίου στη Μιναμάτα της Ιαπωνίας.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς