Τουλάχιστον 12 ευρωπαϊκές ομοσπονδίες έτοιμες να αποχωρήσουν από τη FIFA

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 12:46
UPD:12:58
EPA/MARKKU OJALA
A- A A+

Περισσότερες από δώδεκα ευρωπαϊκές ομοσπονδίες εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη FIFA, εις ένδειξη ισχυρής αντίδρασης στον αγώνα ενάντια στο ποδοσφαιρικό καλαντάρι, που προβλέπει τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανά 2 έτη.

Το αναφέρει το Assosciated Press News, σημειώνοντας ότι η UEFA έχει ήδη ακούσει ορισμένα μέλη της να σκέφτονται να ενημερώσουν τη FIFA για την πρόθεσή τους να αποσύρουν τη συμμετοχή τους από το διοικητικό όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος συνεργάζεται με τον πρώην προπονητή της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, για να κερδίσει υποστήριξη για το πρότζεκτ, ισχυρίζεται ότι τα σχέδια θα βοηθήσουν περισσότερες Εθνικές ομάδες να προκριθούν και να βρεθούν στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική σκηνή.

Η αποχώρηση από τη FIFA δεν θα επηρεάσει, πιθανώς, τις Εθνικές ομάδες ή τους συλλόγους-μέλη της UEFA που παίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αντίθετα, κάθε ευρωπαϊκή χώρα που αποχωρεί από τη FIFA θα μπορούσε να έχει την υποστήριξη του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, που έχει ήδη προβλέψει μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου εάν ο Ινφαντίνο προχωρήσει σε ριζική αναθεώρηση του διεθνούς ημερολογίου.

Το άρθρο 18 του καταστατικού της FIFA καθορίζει τους τρόπους με τους οποίους μια ομοσπονδία μπορεί να αποφασίσει να ακυρώσει τη σχέση της με αυτή. Η εν λόγω Ομοσπονδία μπορεί να αποσύρει τη σύνδεσή της, προειδοποιώντας έξι μήνες πριν από το τέλος του ημερολογιακού έτους.

Οι ομοσπονδίες που αποχωρούν από τη FIFA θα δημιουργούσαν μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση στη διαμάχη που διχάζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και θα ήταν δύσκολο να δούμε το σχέδιο για ένα διετές Παγκόσμιο Κύπελλο να εφαρμόζεται στην πράξη, αν εμφανίζονταν μόνο λίγες Εθνικές ομάδες χωρίς την υποστήριξη μιας συνομοσπονδίας όπως η UEFA.

Να σημειωθεί πως αν και η UEFA είναι μόνο μία από τις έξι ηπειρωτικές συνομοσπονδίες, παράγει περισσότερα έσοδα από τη FIFA, η οποία λειτουργεί ως οργανισμός-ομπρέλα που εποπτεύει το ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, η FIFA αποφέρει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν τετραετή κύκλο, σε σύγκριση με τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια της UEFA που τροφοδοτούνται από το Champions League.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις