Του Μιχάλη Ψύλου
Οσμάν Καβαλά, Τούρκος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος. Εγκλειστος χωρίς καταδικαστική απόφαση, εδώ και τέσσερα χρόνια στις φυλακές της Σηλυβρίας στην Ανατολική Θράκη. Κατηγορείται από το καθεστώς Ερντογάν ως υποκινητής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων για το πάρκο Γκεζί ,το 2013, αλλά και για το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016 και για …κατασκοπεία.
Ο ίδιος ο 64χρονος Καβαλά το αρνείται κατηγορηματικά: «Μόνο οι σκευωρίες κατά του Γάλλου λοχαγού Αλφρεντ Ντρέιφους που εξορίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, και του ζεύγους Εθελ και Τζούλιους Ρόζενμπεργκ που εκτελέστηκαν το 1953, ήταν καλύτερα στημένες από τις δικές μου», λέει μέσα από το κελί του ο Καβαλά, αναφερόμενος στις δύο διαβόητες υποθέσεις, που έμειναν στην ιστορία ως οι μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες.
«Ο πραγματικός λόγος για τη συνεχιζόμενη κράτησή μου είναι να δικαιολογεί η κυβέρνηση Ερντογάν τον μύθο μιας ξένης συνωμοσίας πίσω από τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί. Και να δικαιολογεί την ποινικοποίηση κάθε μορφής διαμαρτυρίας, ιδίως των φοιτητικών διαδηλώσεων», τονίζει ο Οσμάν Καβαλά. Ο Τούρκος επιχειρηματίας έχει ίδρύσει από το 2002 το Ιδρυμα Anadolu Kültür, το οποίο υποστηρίζει πολιτιστικά έργα. Θεωρείται ο σημαντικότερος υποστηρικτής της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, τουρκικό δικαστήριο τον απάλλαξε από την κατηγορία της υποκίνησης των διαδηλώσεων στο Γκεζί, αποφυλακίστηκε, αλλά συνελήφθη ξανά λίγες ώρες αργότερα αυτή τη φορά για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν και για κατασκοπεία. Η επόμενη δίκη του επιχειρηματία έχει προγραμματιστεί για τις 26 Νοεμβρίου και αν καταδικαστεί για κατασκοπεία, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ζητήσει από το 2019 την απελευθέρωση του Καβαλά, αλλά η Τουρκία αρνείται να υπακούσει .
Η παρέμβαση των 10 πρεσβευτών και η …σαρία
Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο της Ευρώπης απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις, που ενδέχεται να επιβληθούν κατά την επόμενη σύνοδο στις 30 Νοεμβρίου, αν δεν αποφυλακιστεί ο επιχειρηματίας. Τι κι αν η Τουρκία ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την απόφαση! Το εξηγεί ο γνωστός αρθρογράφος Γιουσούφ Καπλάν στην Yeni Safak: «Το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ένα δικαστήριο που επιβάλλει τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών σε ολόκληρο τον κόσμο Το δικαστήριο των ιμπεριαλιστών δεν μπορεί να κρίνει την Τουρκία! Το κάθε ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν μπορεί να κρίνει την Τουρκία! Το μόνο νομικό σύστημα που υπερασπίζεται τα δικαιώματά μας είναι το ισλαμικό νομικό σύστημα» διακηρύσσει ανερυθρίαστα ο Τούρκος σχολιαστής, εκφράζοντας φυσικά την κυρίαρχη άποψη στο καθεστώς Ερντογάν.
Την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά ζήτησαν τις τελευταίες ημέρες με κοινή δήλωσή τους οι πρεσβευτές 10 χωρών στην Αγκυρα. Πρόκειται για τους πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, του Καναδά, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας. «Η υπόθεση Καβαλά ρίχνει βαριά σκιά στον σεβασμό της δημοκρατίας, το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια στο τουρκικό δικαστικό σύστημα», ανέφεραν οι 10 πρεσβευτές. Για να προκαλέσουν την οργή της Αγκυρας, που έκανε λόγο για «απαράδεκτη δήλωση». Οι ξένοι διπλωμάτες κλήθηκαν μάλιστα στο υπουργείο Εξωτερικών ,όπου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τους είπε ότι «η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως καταγράφεται στο Σύνταγμά μας και η τουρκική δικαιοσύνη δεν θα επηρεαστεί από τέτοιες ανεύθυνες δηλώσεις».
Η αδιέξοδη πολιτική κατευνασμού
Ο Οσμάν Καβαλά μπορεί να είναι ο πιο επιφανής, αλλά δεν είναι ο μόνος πολιτικός κρατούμενος στην Τουρκία.Δεκάδες χιλιάδες πολιτικοί,ακαδημαϊκοί,δικαστικοί,δημόσιοι υπάλληλοι και φυσικά, απλοί πολίτες παραμένουν στις φυλακές ως αντίπαλοι του καθεστώτος. Το κακό είναι ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον, η Ευρώπη ακολουθούσε πολιτική κατευνασμού του Ερντογάν, γεγονός που οδηγούσε το αθεστώς «σε μια όλο και πιο ανελέητη καταστολή στην Τουρκία» , όπως γράφει η γερμανική Tagesspiegel.
«Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει σπάσει και τις τελευταίες γέφυρες με το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία, καταργεί τα πάντα - συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα των γυναικών, την οποία υπέγραψε ο ίδιος πριν από δέκα χρόνια. Δεν χρειάζεται δυστυχώς να φοβηθεί κάποια αξιοσημείωτη αντίσταση είτε στη χώρα του είτε στην Ευρώπη. Η ΕΕ τον αφήνει ανενόχλητο με χαλαρές προτροπές» γράφει η Γερμανική εφημερίδα. Η καταστολή έχει λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας , λόγω και της σύμπραξης του Ερντογάν με Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον ακραίο εθνικιστή και επίγονο των διαβόητων Γκρίζων Λύκων. Στον Μπαχτσελί και τις ψήφους του έχει εναποθέσει ο Ερντογάν τις όποιες ελπίδες του για να επανεκλεγεί πρόεδρος το 2023.Η κακή οικονομική κατάσταση , τα σκάνδαλα διαφθοράς και οικογενειοκρατίας έχουν περιορίσει αισθητά όμως τις πιθανότητες επανεκλογής του Τούρκου Προέδρου.