Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικος Αναστασιάδης, καλώντας την να αντιληφθεί ότι θα ωφεληθεί και η ίδια από μια επίλυση του Κυπριακού στη βάση αρχών. «Η βούλησή μας είναι να εμπλακούμε σε διάλογο όχι να εκτραπούμε του διεθνούς δικαίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι η μόνη που διαταράσσει το Διεθνές Δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο είναι η Τουρκία.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά την 9η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως η μόνη λύση είναι ο διάλογος. «Επιτέλους η Τουρκία πρέπει να αντιλαμβάνεται πως πολύ περισσότερο θα ωφεληθεί εάν συμβάλλει στην υποβοήθησης λύσης του Κυπριακού στη βάση αρχών, και όχι στη βάση μιας επεκτατικής και αναθεωρητικής πολιτικής που την χαρακτηρίζουν τελευταία και την κατηγοριοποιούν στις χώρες-ταραξίας, στις χώρες με επεκτατικές διαθέσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη νέα θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς για δυο ανεξάρτητα κράτη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη κατά την οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ «στην προσπάθεια να δημιουργήσει συνθήκες που θα επέτρεπαν την συναντίληψη για το ποια θα πρέπει να είναι η λύση, που διαγράφεται μέσα από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Η τουρκοκυπριακή απάντηση ήταν όμως, όπως είπε, η επανάληψη της θέσης ότι δεν πρόκειται να αρχίσει διάλογος αν πρώτα δεν αναγνωριστεί ισότητα του παράνομου τουρκοκυπριακού μορφώματος, με το νόμιμο καθεστώς της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας». Όπως είπε, η πρόταση του ΓΓ ήταν ο διορισμός ειδικού αντιπροσώπου που θα καλλιεργούσε τις προοπτικές κλίματος επανέναρξης διαλόγου.
«Δεν επετεύχθη η πρόθεση του ΓΓ με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε σε ένα αδιέξοδο. Η βούλησή μας είναι να εμπλακούμε σε διάλογο όχι να εκτραπούμε του διεθνούς δικαίου, αλλά να εφαρμόσουμε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, να εφαρμόσουμε όλα εκείνα που θα δημιουργήσουν τις προοπτικές ενός ευρωπαϊκού κράτους όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, προστατεύοντας όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ε/Κ αλλά και των Τ/Κ.», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η αποφασιστικότητα και οι προσπάθειες που καταβάλλει από κοινού τόσο με τον κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ΕΕ, όσο και με τον κ. Σίσι στο πλαίσιο του οργανισμού ισλαμικής διάσκεψης, στοχεύουν στην διπλωματική ενεργοποίηση με απώτερο σκοπό τον διάλογο.
«Δεν μπορεί οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, να αποτελούν πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης και η μόνη που διαταράσσει το Διεθνές Δίκαιο να είναι η Τουρκία», είπε ο κ. Αναστασιάδης.
«Οι τριμερείς συναντήσεις δεν αποκλείουν κανέναν, στοχεύουν στην σταθερότητα, και η Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία των γειτόνων της», συνέχισε, κατηγορώντας την Τουρκία για αδιαλλαξία.
Ο κ. Ανασταδιάδης κατηγόρησε επίσης την Τουρκία για τις παραβιάσεις που γίνονται στην ΑΟΖ της Κύπρου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, την παραβίαση του καθεστώτος της Αμμοχώστου, στην πρόσφατη εκμίσθωση -όχι γης που ανήκε σε Τ/Κ αλλά σε Ε/Κ- υπό κατοχή περιουσίας που δόθηκε με μακροπρόθεσμη μίσθωση στην Τουρκία για ευκόλως κατανοητούς στόχους που επιδιώκει η Τουρκία, στη δημιουργία βάσης για μη επανδρωμένα αεροπλάνα και στη δημιουργία στρατιωτικού λιμένος στην περιοχή.
«Το χειρότερο όμως είναι ότι πέρα από την επιδεινωμένη προκλητικότητα της αναθεωρητικής πολιτικής, που δεν αντιμετωπίζεται μόνο στην περίπτωση στην Κύπρου αλλά εκτείνεται στο Αιγαίο στη Συρία τη Λιβύη το Ιράκ και αλλού, υπάρχει μια πολιτική -η Γαλάζια Πατρίδα- με την οποία θέλει ο κ. Ερντογάν να ελέγχει την περιοχή και πέραν αυτής», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.