Αναστολή διαδικασιών αναγνώρισης πτυχίων απ’ όλα τα Πανεπιστήμια Σερβίας

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης πλαστών πιστοποιητικών από το Πανεπιστήμιο του Κραγκούγεβατς
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2007 14:28
UPD:15:03
A- A A+

Εντολή στο ΔΟΑΤΑΠ για άμεση αναστολή των διαδικασιών αναγνώρισης πτυχίων απ’ όλα τα Πανεπιστήμια Σερβίας, καθώς επίσης και για τη διενέργεια ενδελεχούς ελέγχου όλων των τίτλων που μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί ή αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ και το παλαιότερο ΔΙΚΑΤΣΑ, έδωσε το υπουργείο Παιδείας μετά το ζήτημα που προέκυψε με την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών από το Πανεπιστήμιο του Κραγκούγεβατς.

Όπως είπε ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος, η εν λόγω απόφαση ελήφθη γιατί σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, οι καθηγητές οι οποίοι ενέχονται στην υπόθεση, δίδασκαν και σε άλλα Πανεπιστήμια της Σερβίας.

Ο κ. Ταλιαδούρος υπογράμμισε πως οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα και σε βάθος, προκειμένου να μην υπάρξει έστω και η παραμικρή υπόνοια στον ελληνικό λαό, ενώ θα υπάρξει και διακρατική συνεργασία για το θέμα.

Πάντως όπως επεσήμανε ο υφυπουργός, το ΔΟΑΤΑΠ δεν αναγνωρίζει ως ομοταγή ούτε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κραγκούγεβατς, ούτε την Ιατρική, Οδοντιατρική και Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νόβισατ, καθώς και όλες τις Σχολές του Πανεπιστημίου της Πρίστινα.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου στα πτυχία της Νομικής Σχολής από το Πανεπιστήμιο του Κραγκούγεβατς μετά από έλεγχο που έγινε στο ΔΟΑΤΑΠ, δεν βρέθηκε κανένα τέτοιο πτυχίο.

Ο υφυπουργός σημείωσε επίσης πως από τους ελέγχους που έχει διενεργήσει ο ΔΟΑΤΑΠ, την προηγούμενη τριετία, έχουν αποκαλυφθεί 50 πλαστά πτυχία από τη Σερβία, τα οποία και έχουν σταλεί ήδη στον εισαγγελέα. ΌΠως είπε τα εν λόγω πτυχία περιλαμβάνονταν στα 317 πτυχία, για τα οποία είχε γίνει προσφατα ενημέρωση από το υπουργείο.

Όλα αυτά τα πτυχία δεν έχει αναγνωριστεί και όλα έχουν σταλεί στον εισαγγελέα, υπογράμμισε ο κ. Ταλιαδούρος.

Συνεχίζονται οι έρευνες στη Σερβία

Εν τω μεταξύ η υπηρεσία δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος της σερβικής αστυνομίας συνεχίζει τις έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης δωροληψίας καθηγητών της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου του Κραγκούγεβατς. Υπενθυμίζεται ότι χθες συνελήφθησαν η υφυπουργός Παιδείας της Σερβίας και δέκα καθηγητές της Νομικής σχολής στο Κραγκούγεβατς- μεταξύ αυτών και ο Κοσμήτορας- με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα που έδινε σε φοιτητές προβιβάσιμους βαθμούς και πτυχία έναντι χρηματικής αμοιβής. Όλοι τους οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η "ταρίφα" για κάθε μάθημα κυμαίνονταν μεταξύ 600 και 1000 ευρώ, ενώ για την έκδοση πτυχίου χρειαζόταν να καταβάλει κάποιος φοιτητής 16.000 ευρώ.

Η σερβική αστυνομία δημοσίευσε χθες οπτικό υλικό (βίντεο) καθηγήτριας την στιγμή που παραλαμβάνει 1000 ευρώ από φοιτητή που στην πραγματικότητα ήταν αστυνομικός.

Στην Σερβία σήμερα σπουδάζουν περίπου 200 φοιτητές από την Ελλάδα, ωστόσο, στο Πανεπιστήμιο του Κραγκούγεβατς δεν υπάρχει κανένας Έλληνας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή