Οι Βάσκοι αυτονομιστές αναγνωρίζουν τον «πόνο των θυμάτων» της ΕΤΑ

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 17:29
UPD:17:37
REUTERS/VINCENT WEST
A- A A+

Δέκα χρόνια μετά τη διάλυση της τρομοκρατικής οργάνωσης των Βάσκων, ΕΤΑ, οι κληρονόμοι της πολιτικής της έκθεσης αναγνώρισαν κατηγορηματικά «τον πόνο που υπέστησαν» τα θύματα της  αυτονομιστικής οργάνωσης, μια χειρονομία που χαιρετίστηκε από την ισπανική κυβέρνηση.

«Η πρόοδος προς μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη απαιτεί την αναγνώριση και την αποκατάσταση όλων, απολύτως όλων των θυμάτων. Δεν ξεχνάμε κανένα από αυτά », δήλωσε ο Αρνάλντο Οτέγκι, πρώην ακτιβιστής της ΕΤΑ και κύριο στέλεχος της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ως συντονιστής της εκπαίδευσης EH Bildu.

«Θέλουμε να κάνουμε συγκεκριμένη αναφορά στα θύματα που πέθαναν ή επλήγησαν από τη βία της ΕΤΑ. Θέλουμε να τους μεταφέρουμε τον πόνο μας και τον πόνο μας για τα δεινά που υπέστησαν. Με όλη μας την καρδιά, θέλουμε να τους πούμε ότι λυπούμαστε βαθιά για τα δεινά τους», πρόσθεσε.

«Δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί, κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με όλα όσα έχουν συμβεί, ούτε ότι έχουν διαρκέσει τόσο πολύ. Δυστυχώς, δεν υπάρχει επιστροφή, τίποτα που μπορούμε να πούμε δεν θα μπορούσε να σβήσει τη ζημιά που έχει προκληθεί, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι το λιγότερο δυνατό να το ανακουφίσουμε με σεβασμό, προσοχή και φροντίδα. », Είπε ξανά.

Αυτή η δήλωση έρχεται δύο ημέρες πριν από τη 10η επέτειο από την ανακοίνωση της ETA στις 20 Οκτωβρίου 2011 για την εγκατάλειψη του ένοπλου αγώνα. Περισσότεροι από 850 θάνατοι αποδίδονται στην αυτονομιστική ομάδα σε περισσότερα από 40 χρόνια βίας.

Αριστερά «αμπέρτσαλε»

Η ETA διαλύθηκε τον Μάιο του 2018 αφού ζήτησε τον Απρίλιο του ίδιου έτους «συγχώρεση» από τα θύματά της. Αλλά αυτή η πρόθεση είχε προκαλέσει έντονη διαμάχη επειδή απευθυνόταν μόνο στα θύματα που δεν συμμετείχαν σε αυτό που η ΕΤΑ χαρακτήρισε «σύγκρουση», δηλαδή στα άμαχα θύματα επιθέσεων.

Οι άλλοι, όπως και οι δολοφονημένοι αστυνομικοί, είχαν μόνο το δικαίωμα να μετανιώσουν. Συνεπώς, η δήλωση του Αρνάλντο Οτέγκι φαίνεται να είναι η πρώτη αδιαμφισβήτητη χάρη από το «abertzale» (Βάσκος αυτονομιστής) που άφησε σε όλα τα θύματα της ΕΤΑ.

Μια κίνηση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος χαιρέτισε στο Twitter το γεγονός ότι η αποσχιστική αριστερά «αναγνωρίζει» τα «βάσανα» των θυμάτων και «αναλαμβάνει να το ανακουφίσει». Το θέμα παραμένει πολύ ευαίσθητο στην Ισπανία, και ο ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης Πάμπλο Κασάδο, από την πλευρά του κατηγόρησε τον Αρνάλντο Οτέγκι ότι είναι «τρομοκράτης» και «όχι άνθρωπος της ειρήνης».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη Le Figaro

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή