Ολλανδία - Τέταρτη κυβέρνηση Μπαλκενέντε μετά από 92 μέρες διαβουλεύσεων

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2007 16:45
A- A A+

Η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας ανέθεσε σήμερα την πρωθυπουργία στον χριστιανοδημοκράτη Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, επικεφαλής ενός μεγάλου συνασπισμού της κεντροαριστεράς που προήλθε από τις βουλευτικές εκλογές στις 22 Νοεμβρίου.

Οπως ανακοινώθηκε επίσημα στη Χάγη ο Μπαλκενέντε αποδέχθηκε την εντολή και λίγο αργότερα η νέα κυβέρνηση με τη βασίλισσα και τον πρωθυπουργό εμφανίστηκαν στην είσοδο των ανακτόρων μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Ο 50χρονος Μπαλκενέντε αναλαμβάνει το πρωθυπουργικό αξίωμα για τέταρτη φορά. Ο "μεγάλος συνασπισμός", ο οποίος συσπειρώνει Χριστιανοδημοκράτες και Εργατικούς, είναι η πιο συνηθισμένη μορφή κυβέρνησης συνεργασίας στην Ολλανδία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη νέα κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Χριστιανοδημοκράτης Μαξίμ Φερχάγκεν, από τους στενούς συνεργάτες του Μπαλκενέντε.

Οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης διήρκεσαν αυτή τη φορά 92 ημέρες, πράγμα συνηθισμένο στα πολιτικά ήθη της Ολλανδίας. Το ρεκόρ σημειώθηκε το 1977, όταν διήρκεσαν 208 ημέρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή