Το έργο για μια Ευρωπαϊκή Super League, που ξεκίνησε τον Απρίλιο, διήρκεσε μόλις 48 ώρες, καθώς ο χρόνος που οι οπαδοί, η UEFA κι άλλα ενδιαφερόμενα μέρη συνασπίστηκαν ενάντια στο λεγόμενο «αποσχιστικό τουρνουά», οδήγησαν τους 9 από τους 12 συλλόγους, ξεκινώντας από τους αγγλικούς, να ανακρούσουν πρύμνα, αφήνοντας μόνες Γιουβέντους, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα.
Η ιδέα να αλλάξει κάτι στο σημερινό ποδοσφαιρικό τοπίο δεν έχει εγκαταλειφθεί, ωστόσο η Super League περιμένει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο να αποφανθεί για το προκαταρκτικό ερώτημα που έθεσε το δικαστήριο της Μαδρίτης σχετικά με την κυρίαρχη θέση της UEFA στη διοργάνωση ηπειρωτικών ποδοσφαιρικών εκδηλώσεων.
Σε περίπτωση ευνοϊκής απόφασης, οι τρεις σύλλογοι που δεν εγκατέλειψαν το έργο θα είναι σε θέση να το επαναλάβουν χωρίς να φοβούνται ότι θα επιβληθούν κυρώσεις από τον Αλεξάντερ Τσέφεριν και την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, που ακύρωσε ήδη την πειθαρχική διαδικασία η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη στη Νιόν.
Ωστόσο, τα τρία μέλη δουλεύουν πάνω σε μια εναλλακτική έκδοση της Super League. Σύμφωνα με ένα έγγραφο που περιήλθε στην κατοχής της γερμανικής επιχειρηματικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Wirtschaftswoche, ο οργανισμός θα εργαστεί για να ξεπεράσει τις ανησυχίες των οπαδών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αντιτάχθηκαν στο πρότζεκτ.
Η νέα Super League δεν θα έχει μόνιμα μέλη αλλά θα είναι 100% ανοιχτή, εισάγοντας έτσι εκ νέου το κριτήριο της αθλητικής αξίας που επικαλέστηκε τόσο πολύ τους τελευταίους μήνες.
Ελλείψει άλλων ενδείξεων, μπορεί να φανταστεί κανείς ότι - όπως στην περίπτωση των διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA - και σε αυτήν την περίπτωση η συμμετοχή στον διαγωνισμό συνδέεται με τα αποτελέσματα σε εθνικά πρωταθλήματα.
Το έγγραφο αναφέρει: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι η προτεινόμενη μορφή της Ευρωπαϊκής Super League καταργεί την έννοια των "μόνιμων μελών" και είναι ανοιχτή σε ευρωπαϊκούς συλλόγους».
Αλλά τα νέα δεν τελειώνουν εδώ, καθώς δεν υπάρχει ένα αλλά δύο πρωταθλήματα, αμφότερα των 20 ομάδων. Στο δεύτερο πρωτάθλημα όλοι οι σύλλογοι θα μπορούσαν να προκριθούν ελεύθερα, ακόμη και αν η σχέση δύναμης μεταξύ των δύο υποθετικών κατηγοριών δεν είναι σαφής.
Τέλος, για να φέρει τους οπαδούς πιο κοντά, οι τελευταίοι θα πρέπει να λάβουν επιχορηγήσεις για να ταξιδεύουν εκτός έδρας, κάτι παρόμοιο με αυτό που είχε ήδη δει με την αρχική ιδέα της Super League.
Εν ολίγοις, οι ιδρυτικοί σύλλογοι δεν θέλουν να επαναλάβουν τα λάθη που έγιναν στην πρώτη προσπάθεια και έχουν καταλάβει ότι το να φέρουν το κοινό στο πλευρό τους θα μπορούσε να είναι μια σημαντική κίνηση.
«Βλέπουμε το ενδιαφέρον άλλων συλλόγων να συνεργαστούν μαζί μας μόλις το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευκρινίσει τη νομική βάση», λέει η Super League, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο παρασκήνιο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότερες ομάδες απ΄ αυτές που είναι γνωστές.