Η υπόθεση της δολοφονίας και του άγριου βασανισμού και διαμελισμού του Ιταλού διδακτορικού φοιτητή Τζούλιο Ρετζένι από το αιγυπτιακό καθεστώς έφθασε στην αίθουσα του δικαστηρίου χθες, πεντέμισι χρόνια μετά το τέλος του νεαρού.
Η δολοφονία και οι διαφορετικές εκδοχές
Ο Ρετζένι, ο οποίος βρισκόταν στην Αίγυπτο για έρευνα αναφορικά με τη διδακτορική διατριβή του, εξαφανίστηκε στις 25 Ιανουαρίου και το πτώμα του βρέθηκε εννέα ημέρες αργότερα στην άκρη ενός δρόμου, στα προάστια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές αρχές, ο Ρετζένι είχε υποβληθεί σε βασανιστήρια.
Ιταλοί και Αιγύπτιοι εισαγγελείς είχαν ξεκινήσει να ερευνήσουν την υπόθεση μαζί, αλλά οι δύο πλευρές κατέληξαν αργότερα σε πολύ διαφορετικά συμπεράσματα.
Η αιγυπτιακή αστυνομία ανέφερε αρχικά ότι ο Ρετζένι πέθανε σε τροχαίο ατύχημα, και στη συνέχεια είπε ότι είχε απαχθεί από γκάνγκστερ, οι οποίοι στη συνέχεια σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών. Τον Νοέμβριο, οι Αιγύπτιοι εισαγγελείς δήλωσαν ότι το άτομο που δολοφόνησε τον Ρετζένι ήταν ακόμα άγνωστο.
Οι Ιταλοί εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι είχαν καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων και άλλα «σημαντικά στοιχεία» που εμπλέκουν τους αξιωματικούς της ασφάλειας στη δολοφονία.
Ο Ρετζένι είχε γράψει επικριτικά άρθρα για την αιγυπτιακή κυβέρνηση, και έκανε έρευνα για την άνοδο των ανεξάρτητων εργατικών συνδικάτων μετά την εξέγερση του 2011.
Ποιοι δικάζονται
Στη δίκη δικάζονται ερήμην τέσσερις αξιωματικοί των αιγυπτιακών σωμάτων ασφαλείας οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για την απαγωγή του Ρετζένι, στις 25 Ιανουαρίου του 2016.
Κατηγορούμενοι είναι ο συνταγματάρχης Μαγκντί Σαρίφ από τη Γενική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αιγύπτου, ο αντιστράτηγος Ταρέκ Σαμπίρ, ο πρώην επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας, συνταγματάρχης Χισάμ Χελμί και ο πρώην επικεφαλής ερευνών στην πόλη του Καΐρου, Αθέρ Καμάλ. Όλοι τους κατηγορούνται για την απαγωγή ενώ ο Σαρίφ έχει επίσης κατηγορηθεί για «συνωμοσία και διάπραξη βαρύτατου φόνου».
Γιατί ανεστάλη η δίκη
Η Ιταλίδα δικαστής ανέστειλε, ωστόσο, τη δίκη λόγω ανησυχιών ότι οι κατηγορούμενοι μπορεί να μην είχαν ενημερωθεί ότι τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Έτσι, η πρώτη ακροαματική διαδικασία στην πολυαναμενόμενη δίκη εναντίον των τεσσάρων αξιωματικών ασφαλείας ολοκληρώθηκε την Πέμπτη για να συζητηθεί εάν είναι δίκαιο οι κατηγορούμενοι να δικάζονται ερήμην.
Οι εισαγγελείς στη Ρώμη είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να συνεχίσει τη δίκη ερήμην, υποστηρίζοντας ότι οι αιγυπτιακές αρχές εμπόδισαν αφενός την έρευνα για τη δολοφονία του 28χρονου φοιτητή στο Κάιρο το 2016, αφετέρου την Ιταλία να επικοινωνήσει με τους υπόπτους.
«Αυτό που διακυβεύεται είναι το δικαίωμα της Ιταλίας να διεξάγει δίκη σχετικά με ένα πολύ σοβαρό έγκλημα που μπορεί να έλαβε χώρα στο εξωτερικό, αφορούσε, ωστόσο, έναν Ιταλό πολίτη», δήλωσε στο δικαστήριο ο εισαγγελέας Σέρτζιο Κολαϊοκο.
Αλλά η δικαστής Αντονέλα Κάπρι αποφάνθηκε υπέρ των δικηγόρων υπεράσπισης που διορίστηκαν από το δικαστήριο, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η διαδικασία ήταν άκυρη δεδομένου ότι κανείς δεν κατάφερε να προσεγγίσει τους κατηγορούμενους στην Αίγυπτο.
Επικαλούμενη την ανάγκη διασφάλισης δίκαιης δίκης, η Κάπρι ακύρωσε την απόφαση να τεθούν οι τέσσερις σε δίκη και διέταξε την επιστροφή των εγγράφων στους εισαγγελείς, οι οποίοι πρέπει να προσπαθήσουν ξανά να εντοπίσουν τους υπόπτους.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Al Jazeera