Στο Pegasus Project το βραβείο δημοσιογραφίας της Ευρωβουλής

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 14:44
UPD:14:45
EPA/PATRICK SEEGER
A- A A+
Tο βραβείο δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia απονεμήθηκε στους δημοσιογράφους του δικτύου Forbidden Stories που εργάστηκαν στο πλαίσιο του Pegasus Project. Την τελετή απονομής -που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 20.000 ευρώ- στο Κέντρο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άνοιξε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι.

Από τις 22 Ιουνίου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι από τις 27 χώρες της Ε.Ε. υπέβαλαν τις δημοσιογραφικές τους έρευνες στην 29μελή κριτική επιτροπή του βραβείου.

Το δίκτυο Forbidden Stories είναι μια συλλογικότητα δημοσιογράφων που αναλαμβάνουν να συνεχίσουν τις έρευνες συναδέλφων τους που έχουν δολοφονηθεί, βρίσκονται στη φυλακή ή δέχονται απειλές.

Από την ίδρυσή του το 2017, το δίκτυο Forbidden Stories, με περισσότερους από 30 ειδησεογραφικούς οργανισμούς και σχεδόν 100 δημοσιογράφους σε ολόκληρο τον κόσμο, συνέχισαν τόσο το έργο της Daphne Caruana Galizia, όσο και το έργο άλλων δημοσιογράφων που πλήρωσαν με τη ζωή τους τις έρευνες που διεξήγαγαν για υποθέσεις που αφορούσαν π.χ. περιβαλλοντικά εγκλήματα ή τη δράση των μεξικανικών καρτέλ.

Τι είναι το Pegasus Project

Πάνω από 50.000 τηλέφωνα παρακολουθούνταν για χρόνια από πελάτες της ισραηλινής εταιρείας NSO, μια άνευ προηγουμένου διαρροή δεδομένων που αποδεικνύει τη συστηματική κατάχρηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας επί σειρά ετών. Το δίκτυο Forbidden Stories και η Διεθνής Αμνηστία απέκτησαν πρόσβαση σε αρχεία τηλεφωνικών αριθμών που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο πελατών της NSO από το 2016 σε περισσότερες από 50 χώρες.

Αποκαλύφθηκε ότι έχει υπάρξει εκτεταμένη κατάχρηση του συγκεκριμένου λογισμικού κατασκοπείας, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ο όμιλος NSO, ακόμη και σε πρόσφατη έκθεση διαφάνειας που συνέταξε. Τα στοιχεία έδειξαν ότι στο στόχαστρο του λογισμικού βρέθηκαν τουλάχιστον 180 δημοσιογράφοι, μεταξύ άλλων σε χώρες όπως η Ινδία, το Μεξικό, η Ουγγαρία, το Μαρόκο και η Γαλλία. Θύματα κατασκοπείας υπήρξαν επίσης υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες, δικηγόροι, γιατροί, ηγέτες συνδικαλιστικών οργανώσεων, διπλωμάτες, πολιτικοί και πολλοί αρχηγοί κρατών.

Το βραβείο Daphne Caruana Galizia

Το βραβείο, που απονεμήθηκε φέτος για πρώτη φορά, θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 με απόφαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τιμήν της Μαλτέζας ερευνήτριας δημοσιογράφου και μπλόγκερ, Daphne Caruana Galizia, γνωστής για τον αγώνα της κατά της διαφθοράς, που δολοφονήθηκε σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στις 16 Οκτωβρίου 2017.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή