Ιταλικό έργο που έχουμε ξαναδεί (2)

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2007 19:37
UPD:19:44

A- A A+

Η ιταλική δημοκρατία μετά το 1945 γεννούσε τη μια εύθραυστη κυβέρνηση μετά την άλλη. Ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο επανέλαβε τις διερευνητικές επαφές για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση που προκάλεσε η παραίτηση του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι.

Οι ιταλικές εφημερίδες γράφουν ότι ανοίγει ο δρόμος για μιά νέα κυβέρνηση Πρόντι μετά την αποδοχή του κυβερνητικού συμφώνου των «12 σημείων» από όλα τα κόμματα του κεντροαριστερού συνασπισμού.

Οπως γράφει ο Τόνι Μπάρμπερ στο σημερινό φύλλο των Financial Times η αστάθεια είναι κακός οιωνός για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε πολλούς τομείς, όπως οι συντάξεις, η υγεία, η δημόσια διοίκηση και ο εκλογικός νόμος.

Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες επειδή ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης και η μειούμενη ανταγωνιστικότητα της Ιταλίας αποτελούν προβλήματα με βαθειές ρίζες, που συγκαλύπτονται από την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη.

Και η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι αναγκαία, επειδή το σύστημα της απόλυτης απλής αναλογικής που επέβαλε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετέτρεψε τον Πρόντι σε όμηρο των πολυάριθμων μικρών κομμάτων που μετέχουν στο συνασπισμό του.

Ενώ ένας από τους κυριότερους παράγοντες που οδήγησαν στη συσπείρωση της κεντροαριστεράς και στην εκλογική της νίκη ήταν η αντίθεσή της στον Μπερλουσκόνι, οι διαφορές μεταξύ μετριοπαθών και ριζοσπαστών στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής ήταν τόσο μεγάλες, ώστε δεν μπορούσαν να αντισταθμιστούν με την απέχθεια προς τον Μπερλουσκόνι.

Ο Τζούλιο Αντρεότι (στη φωτογραφία), ο 88χρονος πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, αρνήθηκε να ψηφίσει προχθές υπέρ της κυβέρνησης παρόλο που συμφωνεί με τους στόχους της εξωτερικής της πολιτικής. «Θα υπερψήφιζα την κυβέρνηση, αλλά βρίσκω παράλογο να εκφυλίζονται τα πάντα στο αν είναι υπέρ ή κατά του Μπερλουσκόνι», τόνισε.

Κι αυτό το δηλώνει ένα επίσης θύμα αριστερής ανταρσίας. Τον Ιούνιο του 1986, η κυβέρνηση στην οποία ο Αντρεότι υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών έχασε μια ανάλογη ψηφοφορία λόγω της ψήφου μιας ομάδας αριστερών βουλευτών. Δύο εβδομάδες αργότερα, η κυβέρνηση παραιτήθηκε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή