Βραβευμένο δράμα, υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ και διαπλανητικό παιχνίδι εξουσίας

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 10:03
A- A A+

Ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες εμπλουτίζουν τις επιλογές της δεύτερης κινηματογραφικής εβδομάδας του Οκτωβρίου, με πολυαναμενόμενο διαπλανητικό παιχνίδι εξουσίας, μεσαιωνικό παραμύθι για όλες τις εποχές με την υπογραφή του Ρίντλεϊ Σκοτ, υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ, μεξικάνικο δράμα βραβευμένο με Χρυσό Αλέξανδρο και animation ξεκαρδιστική περιπέτεια.

«Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα»

Στο μεξικάνικο δράμα, βραβευμένο με Χρυσό Αλέξανδρο, της Φερνάντα Βαλαντές, ο Μιγκέλ έχει μόλις απελαθεί από τις ΗΠΑ και επιστρέφει στο Μεξικό, λαχταρώντας να ξαναδεί τη μητέρα του. Η Μαγκνταλένα αναζητεί τον γιο της, που εξαφανίστηκε ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα. Οι δρόμοι των δύο ηρώων θα διασταυρωθούν, καθώς περιπλανώνται στις παραμεθόριες ερημιές, όπου βασιλεύουν η ανομία, η βία και η απόγνωση. Δύο μοναχικές ψυχές, παγιδευμένες σε ένα άχρονο μεταίχμιο, αναζητούν μια διέξοδο παρηγοριάς και ανακούφισης.

H ταινία της Βαλαντές κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Σάντανς και τον Χρυσό Αλέξανδρο στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

«Κολέκτιβ»

Το 2015, μία πυρκαγιά στο κλαμπ Colectiv στο Βουκουρέστι αφήνει 27 νεκρούς και 180 τραυματίες. Σύντομα, περισσότεροι από τους τραυματίες αρχίζουν να πεθαίνουν στα νοσοκομεία από τραύματα που δεν θα έπρεπε να είναι θανατηφόρα. Μία γιατρός σπάει τη σιωπή και μιλά σε μια ομάδα δημοσιογράφων. Η μία αποκάλυψη οδηγεί στην άλλη, καθώς οι δημοσιογράφοι αρχίζουν να ανακαλύπτουν μία τεράστια ιατρική απάτη. Ένας νέος υπουργός υγείας, μόλις διορίζεται, προσφέρει άνευ προηγουμένου πρόσβαση στην προσπάθειά του να μεταρρυθμίσει ένα διεφθαρμένο σύστημα, αλλά και στα εμπόδια που αντιμετωπίζει. Παρακολουθώντας δημοσιογράφους, μάρτυρες, θύματα και κυβερνητικούς αξιωματούχους, το «Κολέκτιβ» είναι μια αντισυμβατική ματιά πάνω στον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το ερευνητικό ρεπορτάζ στα καλύτερά του.

Το ντοκιμαντέρ του Αλεξάντερ Ναναού τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερου Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου και το Βραβείο Κοινού LUX στα Βραβεία LUX 2021.

«Dune»

Ο 54χρονος Καναδός δημιουργός Ντενί Βιλνέβ (Blade Runner 2049) δίνει τη δική του εκδοχή πάνω στο λογοτεχνικό αριστούργημα επιστημονικής φαντασίας του Φρανκ Χέρμπερτ.

Το 1965, ο Χέρμπερτ κατέθεσε το πρώτο βιβλίο ενός καθηλωτικού κόσμου επιστημονικής φαντασίας και έκτοτε οι απανταχού αναγνώστες παραμένουν μαγεμένοι από τα πολλαπλά μηνύματα και τις πρωτόγνωρες εικόνες του έπους, που μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Στην υπόθεση του έργου, ο Πολ Ατρείδης (Τιμοτέ Σαλαμέ), ο χαρισματικός διάδοχος του Οίκου των Ατρειδών, καλείται να υπηρετήσει το ασύλληπτο πεπρωμένο του και να ταξιδέψει στον πιο επικίνδυνο πλανήτη του διαστήματος για να διασφαλίσει το μέλλον της οικογένειας και του λαού του. Με τις μεγάλες δυνάμεις να παρασύρονται σε μια ανελέητη σύγκρουση για το «μπαχαρικό των μπαχαρικών» του πλανήτη Αράκις, της πολυτιμότερης ουσίας στην Αυτοκρατορία, μόνο όσοι δαμάσουν τον φόβο τους θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ίσως η πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς, βασισμένη σε μια σειρά βιβλίων που κανείς δεν κατόρθωσε να τα μεταφέρει -ή να τα μεταφέρει όπως τους άξιζε- στη μεγάλη οθόνη. Τον Τιμοτέ Σαλαμέ πλαισιώνει ένα πρωτοκλασάτο καστ, με επικεφαλής τους Ζεντάγια, Όσκαρ Άιζακ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Χαβιέ Μπαρδέμ, Τζος Μπρόλιν, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Σάρλoτ Ράμπλινγκ, Ντέιβ Μπαουτίστα, Τζέισον Μομόα, Στίβεν Χέντερσον, Τσανγκ Τσεν, Ντέιβιντ Νταστμάλκιαν και Σάρον Ντάνκαν - Μπρούστερ.

«Η Τελευταία Μονομαχία»

Η ιπποτική περιπέτεια του Ρίντλεϊ Σκοτ, με τους Μπεν Άφλεκ, Άνταμ Ντράιβερ και Ματ Ντέιμον, μας μεταφέρει στη Γαλλία του 14ου αιώνα.  Όταν ο ιππότης Ζαν ντε Καρούζ επιστρέφει από τον πόλεμο και μαθαίνει πως ένας φίλος του, o Ζακ Λε Γκρις, έχει βιάσει τη σύζυγό του Μαργκερίτ, ζητά από τον βασιλιά να εγκρίνει το αίτημά του για μονομαχία. Αν χάσει, η Μαργκερίτ θα καεί στην πυρά για ψευδή κατηγορία. Οι δύο φίλοι μεταμορφώνονται σε θανάσιμους εχθρούς και είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν τη ζωή και την υπόληψή τους -όχι μόνο τη δική τους, αλλά και της άτυχης γυναίκας- στην τελευταία νόμιμη μονομαχία για λόγους τιμής στην ιστορία της χώρας.

Στο μεσαιωνικό παραμύθι -για όλες τις εποχές- ο 83χρονος Σκοτ ξετυλίγει την αλήθεια πίσω από την τελευταία επίσημη μονομαχία που έγινε στη Γαλλία.

«Κοντορίτο»

Στη δημιουργία των Άλεξ Ορέλ και  Εντουάρντο Σουλντ, o Κοντορίτο ξεκινά μία ξεκαρδιστική περιπέτεια για να σώσει τον πλανήτη καθώς και τους αγαπημένους του από έναν μοχθηρό εξωγήινο.

Ταινία κινουμένων σχεδίων βασισμένη στον ομότιτλο ήρωα κόμικ του διάσημου Χιλιανού κομίστα Πέπο.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς