Με γνώμονα την πρόληψη, την επαγρύπνηση και την ετοιμότητα, και με αξιοποίηση του 112 αλλά και τον διαρκή συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προετοιμάζεται η Πολιτική Προστασία για να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη κακοκαιρία με κωδικό όνομα «Μπάλλος». Αυτά προέκυψαν από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη.
Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, πρώτη προτεραιότητα είναι και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θα αξιοποιηθούν ιδιαίτερα οι δυνατότητες του 112, καθώς έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών στις κρίσιμες στιγμές. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει ενημέρωση με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα που θα υπάρξουν, έτσι ώστε οι πολίτες να αποφύγουν συγκεκριμένες ενέργειες και να μην βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης, ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου, θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους ανά περιοχή. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το φαινόμενο θα ξεκινήσει από τη Δυτική Ελλάδα (Κέρκυρα, Ήπειρο) αλλά περιλαμβάνει όλα τα Ιόνια νησιά, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Πελοπόννησο, επομένως οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι οι πρώτοι που θα πάρουν μηνύματα από το 112.
«Θέλουμε να μην περιμένουμε να εμφανιστεί πλημμυρικό φαινόμενο και απλώς να τρέξουμε εκείνη τη στιγμή. Θα επιχειρήσουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε να επιχειρήσουμε προληπτικά. Αυτή είναι η συναντίληψη που έχουμε έτσι ώστε να υπάρχει και μία ευκαιρία εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης. Ακόμη, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι από απόψε θα δημιουργηθούν Ενιαία Επιχειρησιακά Κέντρα στις περιοχές που υπάρχει ενδεχόμενο να πληγούν από το καιρικό φαινόμενο, έτσι ώστε να συντονιστούν από σήμερα.
«Αυτός ο συντονισμός σημαίνει συντονισμός μεταξύ των Περιφερειών, των δήμων και όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και άλλων που είναι εμπλεκόμενοι για λήψη των μέτρων που αφορούν στην αρμοδιότητά τους, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο γενικό σχέδιο δράσεων πολιτικής προστασίας "Δάρδανος"» υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.
Ακόμη, δεδομένης και της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στη συμβολή των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες καλούνται να ειδοποιήσουν άμεσα τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν ή συμβαίνουν συχνά πλημμυρικά φαινόμενα, να αποφύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Με τις εκτιμήσεις τις τωρινές, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Πέμπτη το βράδυ σε πολλές περιοχές της χώρας να είναι περίοδος καταιγίδας, που σημαίνει να μην αγνοηθεί αυτό το ισχυρό δεδομένο», τόνισε ο υπουργός. Επιπλέον, στην λογική της πρόληψης, της προετοιμασίας και της ετοιμότητας, ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι θα είναι έτοιμοι με τη βοήθεια και των Ενόπλων Δυνάμεων, του ΕΚΑΒ, της πυροσβεστικής, συνολικά των δυνάμεων της χώρας, αν χρειαστεί να γίνει μεταφορά κατοίκων από περιοχές όπου ενδέχεται να παρουσιαστούν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα. «Όπου προβλέπεται εξαιτίας ρεμάτων που είναι μπαζωμένα, εξαιτίας και του ότι έχουν χτιστεί σπίτια σε περιοχές ρεμάτων - και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας, πρέπει να το ομολογήσουμε - θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μην αφεθούν στην τύχη, στο έλεος του πλημμυρικού φαινομένου, αλλά ενδεχομένως να χρειαστεί να μεταφερθούν κάπου πριν εμφανιστεί το πλημμυρικό φαινόμενο. Δεν λέω εσκεμμένα για προληπτικές εκκενώσεις, αλλά επαναλαμβάνω ότι θα παρακολουθούμε διαρκώς την εξέλιξη των φαινομένων και θα είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε το παν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής», σημείωσε ο υπουργός.
Ο κ. Στυλιανίδης διεμήνυσε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να βρίσκονται σε κατάσταση κυριολεκτικά αυξημένης ετοιμότητας, ώστε τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν άμεσα, ενώ τόνισε ότι όλες οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας, του πυροσβεστικού σώματος, η αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, θα βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου προβλέπεται επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο και θα υπάρχει εκ των προτέρων διασπορά, ώστε να μπορούν να παρέμβουν έγκαιρα.
Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε επίσης, ότι διαρκής θα είναι η συνδρομή και η βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας, ιδίως στην περίπτωση που υπάρχει αποκλεισμός δρόμων, αλλά και για τη διευκόλυνση της κίνησης οχημάτων και για παροχή βοήθειας ανά πάσα στιγμή. «Τα έχουμε συζητήσει με τον κ. Οικονόμου και τον γενικό γραμματέα, και είμαστε παρόντες μαζί σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή. Εάν κλείσει ένας δρόμος, θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να ανοίξει ο δρόμος για να έχουμε πρόσβαση στους ανθρώπους που θα θέλουν βοήθεια τη συγκεκριμένη στιγμή. Δεν είναι θεωρητικά, είναι πρακτικά τα ζητήματα», σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι έχουν ζητήσει και επιχειρούν να βρουν τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, αλλά και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Πυροσβεστικής και όλων των δυνατοτήτων που έχουμε ως χώρα. Επιπλέον, είπε ότι σε πλήρη επιφυλακή θα είναι και το ΕΚΑΒ. «Νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση ιδιαίτερης εμπλοκής και των Ενόπλων Δυνάμεων σ' αυτόν τον πλήρη συντονισμό. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μεγάλες δυνατότητες, που θα πρέπει να αξιοποιηθούν σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές των δύσκολων καιρικών φαινομένων», σημείωσε.
Σχετικά με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι έπειτα από την ενημέρωση από την ΕΜΥ, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Υπάρχει όμως και μία επιφύλαξη, για το πού ακριβώς θα έχουμε τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. «Έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα τα καιρικά φαινόμενα των επόμενων ημερών και πρέπει να προετοιμαστούμε σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να σώσουμε ζωές» υπογράμμισε, ενώ προσέθεσε ότι από πληροφορίες που έχουν δοθεί από τις μετεωρολογικές ειδήσεις, τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν περίπου σε όλη την Ελλάδα, αλλά «θα πρέπει να προετοιμαστούμε με βάση την εξέλιξη του φαινομένου. Αυτή η σύσκεψη όπως είπα και πριν, έρχεται ως βήμα περισσότερο πρακτικό μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες. Χθες αναλύσαμε πολύ σωστά με τους περιφερειάρχες τις δυνατότητες που υπάρχουν στη χώρα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφέρειας», τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Στυλιανίδης κάλεσε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες, οι οποίες θα τους σταλούν και με το 112. Αυτές είναι οι εξής:
1) Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.
2) Μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν βλέπουμε να υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας.
3) Για κανέναν λόγο δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα, καθώς έχουμε δει δυστυχώς πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, ότι υπάρχουν θύματα εξαιτίας αυτής της αβλεψίας.
«Είμαστε όλοι σε εγρήγορση, είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Δεν υπάρχει θέμα πανικού. Εάν συντονιστούμε σωστά, θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Το κράτος είναι δίπλα στον πολίτη, με βασική προτεραιότητα να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ευχαριστώ πολύ και πάλι όσους παρευρέθηκαν σ' αυτή τη σύσκεψη. Συνεχίζουμε την προετοιμασία μας με άλλες συσκέψεις», κατέληξε.
Στη σύσκεψη που, όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, συγκλήθηκε μετά και από συνεννόηση και συμβουλή του πρωθυπουργού, μετείχαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, καθώς και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.
Επιπλέον, έλαβαν μέρος ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, καθώς και εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ.