«Όπλο» της Κίνας κατά του Μαρόκου η Αλγερία

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 15:10
REUTERS/RAMZI BOUDINA
A- A A+

Της Μαρίας Βε

Εμβαθύνεται η κρίση στην Αλγερία, καθώς στις 24 Αυγούστου, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Μαρόκο, τη γείτονα χώρα της στα δυτικά. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στις 30 Οκτωβρίου, θα κλείσει τον αγωγό φυσικού αερίου που διέρχεται από το Μαρόκο προς την Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ οι κλιμακούμενες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών της Βόρειας Αφρικής, θεωρούνται ασήμαντες από πολλούς αναλυτές. 

Ωστόσο, η ένταση μεταξύ Αλγέρι και Ραμπάτ είναι σημαντική για έναν κυρίως λόγο: Η Αλγερία γίνεται «πιόνι», μεταξύ Ρωσίας και την Κίνας. Η Μόσχα απλώς ελπίζει να αυξήσει τις στρατιωτικές πωλήσεις, ενώ το Πεκίνο επιδιώκει τον έλεγχο της Αφρικής. 

Η Αλγερία δέχτηκε σοβαρά πλήγματα και αποτυχίες πρόσφατα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε την κυριαρχία του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα, αποκλείοντας ουσιαστικά την πρόσβαση της Αλγερίας στον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει ανατρέψει μέχρι στιγμής αυτή την απόφαση. 

Επιπλέον, το Μαρόκο αναγνώρισε το Ισραήλ τον Δεκέμβριο, ακολουθώντας τις ιστορικές «Συμφωνίες του Αβραάμ».

Για ποια θέματα η Αλγερία κατηγορεί το Μαρόκο 

Θεωρείται απίθανο η Αλγερία να ανακάμψει σύντομα, καθώς βρίσκεται υπό μια αναπόφευκτη «σοσιαλιστική παρακμή», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Στρατηγικών Μελετών, Γκρέγκορι Κόπλεϊ. 

«Αυτή η παρακμή βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς η οικονομία της Αλγερίας υποχωρεί από το 2018, ενώ του γειτονικού Μαρόκου αυξάνεται», σημειώνει. Πέρσι, η Αλγερία παρήγαγε 145,2 δισεκατομμύρια δολάρια ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, έναντι 112,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Μαρόκου.

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν επίσης και οι πυρκαγιές της Αλγερίας, οι οποίες ξεκίνησαν στις 9 Αυγούστου κατά τη διάρκεια καύσωνα, με το Αλγέρι να κατηγορεί το Μαρόκο, χρησιμοποιώντας τον όρο «εχθρικές ενέργειες», ως δικαιολογία για τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. 

Ράλι απόκτησης εξοπλισμού- Το πλεονέκτημα της Αλγερίας  

Την ίδια στιγμή, οι δυο χώρες έχουν επιδοθεί σε ένα ράλι απόκτησης εξοπλισμού. 

Το Αλγέρι αυξάνει τον εξοπλισμό του από τη Ρωσία και την Κίνα. Από τη Ρωσία, αγοράζει αεροσκάφη Sukhoi και φέρεται να αποτελεί τον πρώτο πελάτη εκτός Ρωσίας του μαχητικού πέμπτης γενιάς Su-57. 

Επίσης, ο στρατός της Αλγερίας αγόρασε τρεις φρεγάτες και θα παραλάβει τρεις κορβέττες που είναι υπό κατασκευή. Ενώ η Κίνα του πούλησε τον αντιαρματικό πύραυλο HJ-12 και του παρέχει εξειδικευμένα συστήματα και  δυνατότητες, που δεν έχει το Μαρόκο. 

Μακρά ιστορία πίσω από τη σχέση Αλγερίου- Κίνας 

Είναι γνωστό ότι η Κίνα τροφοδοτεί τον στρατό της Αλγερίας με «δυνατά» συστήματα, καθώς οι δεσμοί τους ξεκινούν από την  εποχή του Μάο Τσε Τουνγκ. Ο Μάο, σύμφωνα με την εκτίμηση του Τζον Καλαβρέζ του Αμερικανικού Πανεπιστημίου, θεωρούσε το Αλγέρι ως «τον ακρογωνιαίο λίθο του αντι-αποικιακού και αντιιμπεριαλιστικού αγώνα στην Αφρική».

Παράλληλα, Κίνα και Αλγέρι ήρθαν ακόμη πιο κοντά τους τελευταίους μήνες, ειδικά όταν το Πεκίνο άρχισε να αντιδρά στην προσέγγιση του Μαρόκου προς τις ΗΠΑ. 

«Ο πρόεδρος Τζινπίνγκ, επιδιώκει την κυριαρχία επί της Αφρικής και το Μαρόκο εμποδίζει το γενικό του σχέδιο», εκτιμά ο πρώην αναπληρωτής βοηθός του υπουργού Εξωτερικών επί προεδρίας Τραμπ, Λεν Χοντορκόφσκι. «Για να απειλήσει το Μαρόκο, οπλίζει το Αλγέρι», συμπληρώνει. 

Εντούτοις, παρόλο που θεωρείται ότι δεν υπάρχει πιθανότητα η Κίνα να ξεκινήσει πόλεμο στη Βόρεια Αφρική αυτή τη στιγμή, το αλγερινό κράτος- πελάτης της είναι «ωρολογιακή βόμβα», καθώς αποτελεί την πιο ασταθή χώρα στη Βόρεια Αφρική μετά τη Λιβύη.

Με πληροφορίες από newsweek

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή