Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας απορρίπτει το «Polexit»

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 14:17
UPD:14:20
REUTERS/BERNADETT SZABO
A- A A+

Η κυβέρνηση της Πολωνίας δεν επιθυμεί η χώρα να αποχωρήσει από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι διασπείρει ψεύδη.

«Η αγαπητή μας αντιπολίτευση προσπαθεί να υπονοήσει ότι θέλουμε να αποδυναμώσουμε την Ένωση αποχωρώντας από την ΕΕ», σχολίασε ο Μοραβιέτσκι στη διάρκεια της συνόδου των ηγετών των τεσσάρων χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία) στη Βουδαπέστη.

«Αυτό προφανώς δεν είναι fake news, είναι κάτι χειρότερο: είναι ένα ψέμα που έχει στόχο να αποδυναμώσει την Ένωση», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο δικαστήριο της Πολωνίας αποφάσισε ότι το δίκαιο της ΕΕ δεν είναι πλέον δεσμευτικό, χαρακτηρίζοντας ασύμβατα με το πολωνικό Σύνταγμα ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.  Η απόφαση αυτή τροφοδοτεί περαιτέρω τη σύγκρουση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Βαρσοβίας για τη μεταρρύθμιση του πολωνικού δικαστικού συστήματος και προκαλεί φόβους για έξοδο της χώρας από την ΕΕ – το λεγόμενο «Polexit».

Σύμφωνα με το Politico, μετά από αυτή τη στάση η πολωνική κυβέρνηση πήγε σε νέο επίπεδο τη σχέση της με την ΕΕ τη Δευτέρ, ζητώντας βοήθεια από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ λίγες ημέρες μετά την απόρριψη της δικαιοδοσίας του σε βασικούς τομείς της χώρας. 

Η Πολωνία, μαζί με την Ουγγαρία, ζήτησαν από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) να καταργήσει ένα νέο μέτρο που επιτρέπει στην ΕΕ να «παγώνει» κεφάλαια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε χώρες που θεωρείται ότι παραβιάζουν το κράτος δικαίου. Το μέτρο, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, δεν επιτρέπει στην ΕΕ να σταματήσει τη χρηματοδότηση απλώς λόγω γενικών ανησυχιών για το κράτος δικαίου. Αλλά της δίνει τη δυνατότητα να λάβει δράση για τις ελλείψεις του κράτους δικαίου που επηρεάζουν τη σωστή διαχείριση του προϋπολογισμού ή τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ-για παράδειγμα, εάν τα εθνικά δικαστήρια δεν θεωρούνταν ανεξάρτητα.

Αυτό έχει σημάνει συναγερμούς στη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη, όπου οι κυβερνήσεις φοβούνται ότι θα χάσουν εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και άλλες ενισχύσεις για την οικονομική ανάπτυξη. Οι αξιωματούχοι αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργοποιήσει το μέτρο για πρώτη φορά τις επόμενες εβδομάδες, αν και δεν είναι σαφές ποιες χώρες θα στοχοποιηθούν.

Σε μια διαμάχη που «κρατάει καιρό» αναφορικά με τις βασικές αξίες της ΕΕ, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ κατηγόρησαν τόσο τη Βαρσοβία όσο και τη Βουδαπέστη για οπισθοδρόμηση του κράτους δικαίου και των βασικών δημοκρατικών προτύπων. Η ακρόαση της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο άνοιξε ένα νέο μέτωπο σε αυτήν τη σύγκρουση.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή