Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να έχει την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου.
Όπως σημειώνει αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα με το Politico, ο Μισέλ αναμένεται να επικεντρωθεί στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εμπορικά ζητήματα.
Οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας επιδεινώθηκαν τον τελευταίο χρόνο για δύο λόγους, του τρόπου που μεταχειρίζεται το Πεκίνο τη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων στην περιοχή Σιντζιάνγκ, και της αντιπαράθεσης με τη Λιθουανία για την Ταϊβάν.
Ως αποτέλεσμα, ορισμένες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας, ζητούν μια πιο σκληρή προσέγγιση στην Κίνα.
Την Κυριακή, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δεσμεύτηκε ότι θα αντιμετωπίσει το Πεκίνο «με ενότητα και δύναμη».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Μισέλ θα παροτρύνει τον Σι να επανεξετάσει τις κυρώσεις που επέβαλε το Πεκίνο στους αξιωματούχους της ΕΕ, αφού το ίδιο το μπλοκ επέβαλε κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους που συνδέονται με την καταναγκαστική εργασία στη Σιντζιάνγκ. Τα αντίποινα της Κίνας πάγωσαν ουσιαστικά τις εργασίες για την οριστικοποίηση της επενδυτικής συμφωνίας των Βρυξελλών με το Πεκίνο που συμφωνήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.
Άλλος αξιωματούχος, σημείωσε ότι το κάλεσμα δείχνει την ανάγκη της ΕΕ να διαμορφώσει τις δικές της πολιτικές για την Κίνα «από την άποψη της στρατηγικής αυτονομίας».
«Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε την προγραμματισμένη επικοινωνία ο Reinhard Bütikofer, κορυφαίος ευρωβουλευτής για τις υποθέσεις της Κίνας και μέσα στον κατάλογο των κυρώσεων του Πεκίνου.
«Το ερμηνεύω ως ένα μήνυμα ότι το Πεκίνο αρχίζει να καταλαβαίνει ένα σημαντικό μάθημα: δεν μπορούν να κάνουν πραγματική πρόοδο μόνο μιλώντας με τους ηγέτες μεμονωμένων κρατών μελών», έγραψε στο Twitter.
naftemporiki.gr