Τζον Κέρι: Θέλουμε να κάνουμε ένα «μεγάλο βήμα» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 16:33
UPD:16:36
REUTERS/TOM BRENNER
A- A A+

Ο κόσμος είναι έτοιμος να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, με τους παγκόσμιους ηγέτες να ετοιμάζονται να αναλάβουν νέες δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να θέσουν τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού του 2015 κοντά, είπε ο Τζον Κέρι.

Ο Κέρι, ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα στην κυβέρνηση τουΤζο Μπάιντεν, έδωσε μια αισιόδοξη εκτίμηση για τις προοπτικές του COP26, που ξεκινά στη Γλασκώβη στο τέλος αυτού του μήνα, λέγοντας ότι αναμένει «εκπληκτικές ανακοινώσεις» από τις βασικές χώρες.

«Το μέτρο της επιτυχίας στη Γλασκώβη είναι ότι θα έχουμε τη μεγαλύτερη, πιο σημαντική αύξηση της φιλοδοξίας σχετικά με τη μείωση των εκπομπών από περισσότερες χώρες από ό, τι όλοι φανταζόμασταν ότι είναι δυνατόν. Μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων αυξάνεται », είπε σε συνέντευξή του στον Guardian. «Γνωρίζω ότι ορισμένες χώρες εργάζονται σκληρά αυτήν τη στιγμή για το τι μπορούν να επιτύχουν».

Ο κ. Κέρι προειδοποίησε ότι «υπήρχε ακόμη μεγάλη απόσταση για να διανυθεί τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες» και ότι η πρόοδος που περίμενε δεν είχε ακόμη «υπογραφεί, σφραγιστεί και παραδοθεί». Αυτή η άποψη απηχεί τους ιδιωτικούς ήχους που πήρε ο Guardian από τους οικοδεσπότες του Ηνωμένου Βασιλείου, τον ΟΗΕ και άλλα βασικά πρόσωπα.

Αλλά είπε ότι το η διάσκεψη θα μπορούσε να δημιουργήσει το σκηνικό για την περαιτέρω πρόοδο που θα ακολουθήσει γρήγορα. «Δεν υπάρχει τοίχος που κατεβαίνει μετά τη Γλασκώβη», είπε ο Κέρι. «Είναι η αφετηρία για το υπόλοιπο της δεκαετίας.»

Αλλά ο κ. Κέρι, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα των συνομιλιών, παραδέχτηκε επίσης ότι το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να φτάσει σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα ανταποκρινόταν στους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού, η οποία δεσμεύει τα κράτη να διατηρήσουν την παγκόσμια θέρμανση σε «πολύ χαμηλότερα» από τους 2 βαθμούς κελσίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή