ΕΕ: Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών οι κινεζικές κάμερες ασφαλείας

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 12:15
UPD:12:20
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

 

 

A- A A+

Της Μαρίας Βε

Έντονα αποδοκιμάζεται η εταιρεία τεχνολογίας παρακολούθησης Hikvision, για μία νέα ευπάθεια που εντοπίζεται στα προϊόντα της, δημιουργώντας αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με κινδύνους ασφαλείας που ενδέχεται να ενέχουν οι κάμερες υψηλής τεχνολογίας της εταιρείας, που χρησιμοποιούνται σε όλη την Ευρώπη. 

Ερευνητής ασφαλείας, εντόπισε μια παθογένεια στα προϊόντα της Hikvision, που «επιτρέπει σε έναν εισβολέα να αποκτά τον πλήρη έλεγχο της συσκευής», ενώ σημείωσε ότι οι κάμερες είχαν «ευπάθεια υψηλού επιπέδου κρισιμότητας».

Η Hikvision παραδέχτηκε τη συγκεκριμένη ευπάθεια και έδωσε οδηγίες στους χρήστες της κάμερας να εγκαταστήσουν νέο λογισμικό στις συσκευές.

Ωστόσο, το γεγονός ασκεί πρόσθετη πίεση στην Hikvision, η οποία - όπως και άλλες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Huawei - είχε ήδη ερωτηθεί από τις Αρχές για τον τρόπο που προστατεύει τα δεδομένα που συλλέγονται στην Ευρώπη, καθώς υποψιάστηκε ότι συνεργάστηκε με τις κινεζικές Αρχές για να επιτρέψει μαζική παρακολούθηση και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Εφόσον το ζήτημα έγινε γνωστό, η εταιρεία αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικά με την ασφάλεια, επιπλέον των πρακτικών δεδομένων και των δεσμών της με το κινεζικό κράτος.

Σύμφωνα με την ομάδα έρευνας ασφαλείας IPVM , η ευπάθεια Hikvision θα μπορούσε να επηρεάσει πάνω από 100 εκατομμύρια κάμερες παγκοσμίως. 

Ευρωπαϊκές παρεμβάσεις 

Η Hikvision είναι ένας κορυφαίος πάροχος τηλεοπτικών κλειστών κυκλωμάτων και συστημάτων επιτήρησης. Οι κάμερες παρακολούθησης είναι δημοφιλείς στην Ευρώπη, ενώ έχει ξεκινήσει επίσης την πώληση συστημάτων θερμικής κάμερας μετά την πανδημία του κορωναϊού. 

Το ότι ο κυρίαρχος μέτοχος της Hikvision είναι μια κρατική Αμυντική Ένωση, δεν έχει πείσει ακόμη τις Δημόσιες Αρχές στην Ευρώπη ώστε να συνεργαστούν, ενώ η εταιρεία παραμένει στη μαύρη λίστα των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω των ισχυρισμών για σχέσεις με τον κινεζικό στρατό.

Επίσης, ορισμένοι αξιωματούχοι στην Ευρώπη ζητούν να διακοπούν τελείως οι συμφωνίες με την εταιρεία.
Ο Άξελ Βος, μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι προσεκτική και να διεξάγει  εξονυχιστικό έλεγχο των συστημάτων, προειδοποιώντας για «πιθανότητες να επιτεθούν σε ευάλωτα όσον αφορά την ασφάλεια συστήματα».

Ταυτόχρονα, έκθεση που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εξοπλισμός της Hikvision ενέχει «μια πιθανότητα να πραγματοποιηθούν κυβερνοεπιθέσεις ή κακόβουλη εισαγωγή κωδικών».

Φόβοι για παραβιάσεις των νόμων

Ταυτόχρονα άλλοι, επισημαίνουν τις αδιαφανείς πρακτικές, οι οποίες δεν υποδεικνύουν σε ποιο σημείο μεταφέρονται τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων και προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να μεταφέρονται στην Κίνα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ερευνητές, υπάρχουν διατάξεις σε διάφορους κινεζικούς νόμους και κανονισμούς που υποχρεώνουν τις κινεζικές εταιρείες να συνεργάζονται με την κινεζική κυβέρνηση για λόγους εθνικής ασφάλειας, ενώ κανένας κινεζικός νόμος δεν δίνει στην κινεζική κυβέρνηση άμεση, απεριόριστη πρόσβαση στα δεδομένα που συλλέγονται από κινεζικές εταιρείες στο εξωτερικό.

Εντούτοις, η Hikvision αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει ότι ακολουθεί τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του DGPR. 

Επίσης, σημειώνει ότι ως κατασκευαστής τεχνολογίας παρακολούθησης, η εταιρεία δεν αποθηκεύει δεδομένα, ούτε έχει πρόσβαση στα δεδομένα. 

Θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Hikvision αντιμετώπισε για πρώτη φορά ενδελεχή έλεγχο από τις δημόσιες Αρχές στις ΗΠΑ, όπου η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που περιελάβανε απαγόρευση της χρήσης της εταιρείας από την αμερικανική κυβέρνηση το 2018. 

Ένα χρόνο αργότερα, Αμερικανοί νομοθέτες τοποθέτησαν τη Hikvision σε λίστα κυρώσεων, αποκλείοντας ουσιαστικά τις αμερικανικές εταιρείες να πωλούν σε αυτήν, λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι νομοθέτες εξετάζουν περιορισμούς στην τεχνολογία της Hikvision - η οποία χρησιμοποιείται ευρέως από τις τοπικές Aρχές στη χώρα, ενώ η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου ζήτησε την απαγόρευση του εξοπλισμού τον Ιούλιο, αλλά ακόμη δεν έχει ψηφιστεί.  

Παράλληλα, ορισμένες κυβερνήσεις, κατηγορούν την εταιρεία ότι συνεργάζεται με τις κινεζικές Αρχές, προκείμενου να  μπορεί να χρησιμοποιεί την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για την παρακολούθηση και τον έλεγχο κυρίως  της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, όπου οι αρχές έχουν κρατήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε στρατόπεδα φυλάκισης από το 2017.

Ωστόσο, η εταιρεία αρνείται τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, σημειώνοντας ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη όλους τους νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπογραμμίζει επίσης ότι επικοινωνεί με κυβερνήσεις παγκοσμίως, για να διευκρινίσει τις παρεξηγήσεις σχετικά με την εταιρεία και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους».

Την ίδια στιγμή, το Νορβηγικό Συμβούλιο Δεοντολογίας αναφέρει  ότι η εταιρεία έχει σημαντική παρουσία στη Σιντζιάνγκ. 

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έλαβε δημόσιες συμβάσεις από τις Αρχές της περιοχής για κάμερες παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται τώρα σε όλη την περιοχή, ειδικά κοντά σε τζαμιά και στρατόπεδα κράτησης, τα οποία η πολιτεία αποκαλεί «κέντρα επανεκπαίδευσης».

Με πληροφορίες από Politico 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή