Στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας οι εταιρείες δημοσκοπήσεων

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 11:27
UPD:11:31
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

Ζητήματα διαφάνειας των δημοσκοπήσεων και ροής κρατικού χρήματος προς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ερευνών κοινής γνώμης στην Ελλάδα ανήλθαν τις τελευταίες ώρες στο προσκήνιο μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με τις «στημένες δημοσκοπήσεις» στην Αυστρία.

Οι έντονες αναταράξεις από την παραίτηση του αυστριακού καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, για τη διάθεση 1 εκατ. ευρώ δημόσιου χρήματος σε χειραγωγούμενες δημοσκοπήσεις έφτασαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα και στην Ελλάδα με τις πολιτικές δυνάμεις να ανταλλάσσουν σφοδρότατες κατηγορίες για αντίστοιχες πρακτικές στην εγχώρια αγορά. Ειδικότερα η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να ελεγχθεί συγκεκριμένη εταιρεία δημοσκοπήσεων για σροές κρατικού χρήματος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, η κυβέρνηση κατηγορεί ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών του δημοσιεύονταν «δημοσκοπήσεις μαϊμού» ενώ στελέχη του ΚΙΝΑΛ κατήγγειλαν προ ημερών ότι διεξάγονται έρευνες «προκάτ» για τις εσωκομματικές εκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ: Να ελεγχθεί η Opinion Poll

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι στην Αυστρία λειτούργησαν οι θεσμοί αφού η δικαιοσύνη κινήθηκε άμεσα μόλις τα δημοσιεύματα περί διαφθοράς είδαν το φως της δημοσιότητας. Αντιπαρέβαλε, όμως, την αυστριακή με την ελληνική περίπτωση σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει διανείμει «περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ κρατικού χρήματος στα ελληνικά ΜΜΕ και εδώ δεν τρέχει τίποτα». Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της λειτουργίας της εταιρείας ερευνών Opinion Poll καταγγέλλοντας ότι ο ιδιοκτήτης της, «μέσω άλλης εταιρίας του συνδεδεμένης με τη δημοσκοπική, έλαβε με απευθείας ανάθεση 270.000 ευρώ από το Δημόσιο για έργο αμφιβόλου σκοπιμότητας». Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τη λειτουργία των δημοσκοπήσεων από τον Φεβρουάριο ενώ τον Ιούνιο ζήτησε να διεξαχθεί έλεγχος από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να εξακριβωθεί εάν έρευνα της συγκεκριμένης εταιρείας έχει παραβιάσει προβλέψεις του νόμου. Μάλιστα, προ μηνός ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης ρώτησε την κυβέρνηση «εάν η δημοσκοπική Opinion Poll είναι στα payroll του Μαξίμου». Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ προς την ίδια κατεύθυνση.

ΝΔ: Μεγάλο το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να βγει τιμητής

Η ΝΔ απάντησε δια της αντεπίθεσης καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσπαθούσε με στημένους διαγωνισμούς να φτιάξει ελεγχόμενο από τον ίδιο, σύστημα  στα ΜΜΕ και δημοσίευε κατά κόρον "δημοσκοπήσεις μαϊμού"». «Ποιός δεν θυμάται μετρήσεις από ανύπαρκτες εταιρείες, που δημοσιεύονταν στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ που εμφάνιζαν τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 2-2,5 μονάδες και το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής στο 8-10% μέχρι και λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές. Κι ύστερα ήρθαν τα αποτελέσματα που επιβεβαίωσαν τα ευρήματα όλων των αναγνωρισμένων εταιρειών» ανέφερε η ΝΔ. Επέρριψε δε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ακόμη και σήμερα «συνεχίζει το ίδιο βιολί». «Αλήθεια πώς γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητεί τα αποτελέσματα και των τωρινών δημοσκοπήσεων, όταν ακόμη και στις μετρήσεις που δημοσιεύει στην Αυγή, δεν εμφανίζει ποτέ την πρόθεση ψήφου;» διερωτήθηκε η ΝΔ και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «χρειάζεται μεγάλο θράσος να προσπαθεί να βγει και τιμητής».

Κύκλοι Γεννηματά: Εταιρεία ερευνών προκατασκευάζει αποτελέσματα

Σφοδρές καταγγελίες για χειραγωγούμενες δημοσκοπήσεις έχουν γίνει, όμως, και από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ. Προ ημερών κύκλοι της προέδρου Φώφης Γεννηματά κατήγγειλαν την «νεόκοπη εταιρεία Opinion» ότι «διεξάγει “δημοσκόπηση” προκατασκευασμένου αποτελέσματος». «Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διενέργεια της δήθεν έρευνας, σχολιάζονται αρνητικά και αποδοκιμάζονται στα όρια του bullying, όσοι δηλώνουν την στήριξη τους στη Φώφη Γεννηματά» ανέφεραν συγκεκριμένα. Παράλληλα ο Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Οικονομικών του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Κρυωνίδης, κατήγγειλε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η Opinion Poll απέκλεισε τη Φώφη Γεννηματά από τις εσωκομματικές δημοσκοπήσεις. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος, είχε καταγγείλει ότι «στήνονται fake δημοσκοπήσεις για να διαλύσουν το Κίνημα Αλλαγής».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή