Εξι στους δέκα ανησυχούν για το ασφαλιστικό

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2007 21:10
A- A A+

Το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων ανησυχεί το μέσο Ευρωπαίο - και πολύ περισσότερο τον μέσο Έλληνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης «Ευρωβαρόμετρο» που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, με αντικείμενο την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το 61% των Ελλήνων δηλώνει ανήσυχο για το μέλλον του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, ενώ στην Ε.Ε. ο αντίστοιχος μέσος όρος ανέρχεται στο 52%.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που διαδραματίζουν ιδιαίτερο βάρος στη ζωή τους οι Ελληνες ιεραρχούν πρώτα τα θέματα της οικογένειας και της υγείας (100%). Ιδιαίτερο βάρος δίνουν, επίσης, στο θέμα της θρησκείας (82% των Ελλήνων έναντι 52% των Ευρωπαίων). Μικρότερο βάρος δίνει ο μέσος Ελληνας στο θέμα της εργασίας (79% στην Ελλάδα, 84% στην ΕΕ).

Ακόμη, ο μέσος Έλληνας εμφανίζεται να μη δίνει ιδιαίτερο βάρος στην πολιτική (36% των Ελλήνων, 43% των Ευρωπαίων δηλώνουν πως τους απασχολεί η πολιτική).

Στο ερώτημα «τι σας ανησυχεί περισσότερο», ο μέσος Ελληνας ιεραρχεί την ανεργία, το κόστος ζωής και την εγκληματικότητα.

Ο μέσος Έλληνας εμφανίζεται, επίσης, εξαιρετικά επιφυλακτικός έναντι των ξένων μεταναστών. Ειδικότερα, το 63% των Ελλήνων θεωρεί ότι η παρουσία μεταναστών αποτελεί πηγή ανασφάλειας, (ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 42%). Ακόμη, το 74% των Ελλήνων εκτιμά ότι η παρουσία ξένων μεταναστών θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας (46% ο μέσος κοινοτικός όρος). Οι πιο θετικοί έναντι των ξένων μεταναστών είναι οι Σκανδιναβοί.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για τους 12 επόμενους μήνες, το 39% των Ελλήνων αναμένει γενική βελτίωση στη ζωή του, το 16% αναμένει επιδείνωση, και το 45% στασιμότητα. Οι αντίστοιχοι μέσοι κοινοτικοί όροι είναι 35%, 10% και 52%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή