Θα κινεί τα νήματα ως «σκιώδης καγκελάριος», ο Σεμπάστιαν Κουρτς;

Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021 08:31
UPD:08:35
EPA/CHRISTIAN BRUNA
A- A A+

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν είναι πλέον ο καγκελάριος της Αυστρίας. Κατηγορείται για απιστία, δωροδοκία, εξαγορά του Τύπου: «Αν και ανακοίνωσε την παραίτησή του και πρότεινε τον πρώην  υπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ως διάδοχό του, ο Κουρτς δεν προχώρησε στην πλήρη αποχώρηση από την πολιτική. Θέλει να παραμείνει ηγέτης του κυβερνώντος Λαϊκού Κομματος (PVP) και επίσης να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας. «Για να διατηρήσει την βουλευτική ασυλία» γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Οι αντιδράσεις στην Αυστρία 

Οι Πράσινοι που συγκυβερνούν με το Λαϊκό Κόμμα, χαιρέτισαν την παραίτηση του Κουρτς και συμφώνησαν να συναντηθούν  άμεσα με τον πιθανό διάδοχό του . "Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε το κυβερνητικό έργο με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα", δήλωσε ο ηγέτης των Πρασίνων και αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ,μετά την παραίτηση  Κουρτς. Την Παρασκευή, ο Κόγκλερ είχε δηλώσει ότι ο αρχηγός της κυβέρνησης δεν είναι πλέον κατάλληλος για το αξίωμα και ζήτησε την απόσυρσή του - ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της συνεργασίας.Εάν ο Κουρτς δεν είχε παραιτηθεί, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα είχαν καταθέσει ψήφο δυσπιστίας την Τρίτη. 

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεώρησαν τη μετάβαση του Κουρτς στο κοινοβούλιο ως μια νομική και πολιτική κίνηση για να διατηρήσει την εξουσία του.

«Σκιώδης καγκελάριος»

«Αυτό που συνέβη ειναι οτι το Λαϊκό κόμμα θυσίασε τον Κουρτς ως Καγκελάριο για να παραμείνει στην κυβέρνηση», δήλωσε η επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, των Σοσιαλδημοκρατών (SPÖ), Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ . «Ως πρόεδρος του PVP, ο Κουρτς θα συνεχίσει να κινεί  τα νήματα στο παρασκήνιο» είπε η Ρέντι-Βάγκνερ. «Δεν είναι πλέον ομοσπονδιακός καγκελάριος, αλλά σκιώδης καγκελάριος της Δημοκρατίας της Αυστρίας»,πρόσθεσε.

«Ο Σεμπάστιαν Κουρτς κατέφυγε στην κοινοβουλευτική ασυλία» δήλωσε ο επικεφαλής του δεξιού FPÖ , Χέρμπερτ Κικλ .

Η επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος Neos Μπεάτε Μαινλ -Ράισινγκερ ,είπε επίσης ότι ο Kurz θα συνεχίσει να κρατάει όλα τα νήματα στο χέρι του. Ως επικεφαλής του Λαϊκού κομματος, ο Κουρτς έχει εκτεταμένες εξουσίες: μόνος του μπορεί να καθορίσει την κυβερνητική ομάδα, τις λίστες των υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές και την πολιτική γραμμή του PVP.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή