Brexit: Ο «πόλεμος του λουκάνικου» και το...αλατοπίπερο των Βρυξελών

Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021 21:40
EPA/ANDY RAIN
A- A A+

Μοιάζει με...άνοστο αστείο: Ο «πόλεμος του λουκάνικου» απειλεί μέχρι και ειρηνευτικές συμφωνίες. Αλλά είναι πραγματικός, και η ΕυρωπαΙκή Ένωση καλείται να κηρύξει «ανακωχή».

Ο Επιτρόπος της ΕΕ για το Brexit  Μάρος Σεφτσόβιτς, αναμένεται να καταθέσει την Τετάρτη 4 προτάσεις προς την Βρετανία σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το πακέτο θα επιχειρήσει να λύσει μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης διαθεσιμότητας κρέατος, γαλακτοκομικών και φυτικών προϊόντων αλλά και φαρμάκων  από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδική μνεία θα γίνεται για τα - επικίνδυνα -βρετανικά λουκάνικα

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ  οι προτάσεις της Ένωσης  θα είναι καλύτερες από τις αναμενόμενες και είναι δύσκολο να απορριφθούν.

«Πιστεύω ότι το πακέτο λύσεων που θέτουμε στο τραπέζι θα είναι ελκυστικό» δήλωσε ο Σεφτσόβιτς.

Πού… κολλάνε τα λουκάνικα;

Η Βρετανία εδώ και καιρό πιέζει να παραταθεί μέχρι το καλοκαίρι του ’22 η περίοδος χάριτος  που «προσπερνάει» τους κανόνες του Brexit και προβλέπει ειδική  εμπορική σχέση  με την Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο λόγος για το προαναφερθέν Πρωτόκολλο για την Βόρεια Ιρλανδίας , όπως ονομάζεται η ειδική συμφωνία, που αρχικά θα ίσχυε για ένα εξάμηνο. Η προθεσμία αυτή έχει  λήξει ήδη από τον Ιούνιο και πλέον οι κτηνοτρόφοι της Βρετανίας που έχουν «καλούς πελάτες» τους Ιρλανδούς βλέπουν την πόρτα να κλείνει για τα προϊόντα τους.

Γιατί απειλούνται τα λουκάνικα; Λόγω του Brexit, και των κανόνων της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων, η Βρετανία (Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία) δεν μπορούν να εξάγουν σε χώρες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατεψυγμένα κρέατα.

Και η Βόρεια Ιρλανδία αν και Βρετανική επαρχία βρίσκεται με… το μισό πόδι στην βάρκα των Βρυξελλών προκειμένου  να μην  δημιουργηθούν «σκληρά» σύνορα με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας- που εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ -και απειληθεί η συμφωνία ειρήνης του 1998.  

Άρα, τα  Βρετανικά λουκάνικα  δεν μπορούν να περάσουν από  τα «ιδιότυπα» αυτά σύνορα

Το Ηνωμένο Βασίλειο, αν δεν πάρει αυτό που θέλει, απειλεί με μονομερείς πράξεις καθώς υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο άρθρου 16 του Πρωτοκόλλου.

Η άλλη λύση – να βγει η Βόρεια Ιρλανδία από την τελωνειακή ένωση αντιτίθεται στη Συμφωνία ειρήνης του Μπέλφαστ.

Η οργή των Ευρωπαίων…

Οι Ευρωπαίοι αρχικά οργίστηκαν με τις Βρετανικές απαιτήσεις και απειλούσαν  να κινηθούν νομικά εναντίον της χώρας. Να της επιβάλουν δασμούς και ποσοστώσεις, με κίνδυνο ο «πόλεμος του λουκάνικου» να μετεξελιχθεί σε πλήρη εμπορικό πόλεμο.

Τώρα φαίνεται πως ανάβει κάποιο φως στην άκρη του τούνελ.

Ο Μπόρις Τζόνσον, έχει πει ότι θα κάνει «ό, τι χρειάζεται» για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι στη Βόρεια Ιρλανδία θα διατηρήσουν  την πρόσβαση σε βρετανικά προϊόντα.

…και ο Ιρλανδός Μπάιντεν

Το θέμα φτάνει μέχρι και τον Τζο Μπάιντεν, με την Ιρλανδική καταγωγή.

Μιλώντας στο BBC ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ανησυχεί για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης που ενέχει η πιθανή αποτυχία της βρετανικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών να βρουν συμβιβασμό τις επόμενες εβδομάδες

"Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας συμφωνήθηκε μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου και η άποψή μας είναι ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συνεργαστούν με έναν εποικοδομητικό τρόπο για να βρουν μια συμφωνία και έναν δρόμο μπροστά", είπε στο BBC.

«Η πιθανότητα  επιστροφής των σκληρών σνόρων   απειλεί την ιερότητα της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής , και αυτό είναι μεγάλη ανησυχία για τις ΗΠΑ » επεσήμανε ο Μπάιντεν.

Η περίπτωση των Γάλλων ψαράδων

Μένεα κατά της Βρετανίας πνέει και η Γαλλία  καθώς το Λονδίνο κάνει… κόνξες  στους Γάλλους αλιείς.

Η συμφωνία για την μετά Brexit εποχή προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι ψαράδες θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται σε τμήμα των βρετανικών υδάτων, υπό την προϋπόθεση να αποκτήσουν άδεια. Αυτή θα τους χορηγείται εφόσον μπορέσουν να αποδείξουν ότι ψάρευαν στην συγκεκριμένη περιοχή και στο παρελθόν.

Στην συμφωνία για το Brexit ορίζεται η Βρετανία πρέπει να εκδόσει 450 άδειες αλιείας για τους Γάλλους, νούμερο που απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα

Το Παρίσι προειδοποίησε για «αντίποινα» μετά την απόφαση.

«Δεν ζητάμε περισσότερα από αυτά που υπάρχουν στη συμφωνία», δήλωσε  ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμέντ Μπον προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν δοθεί μόνο 275 άδειες. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σεβαστεί την πλευρά του στη συμφωνία Brexit, η Γαλλία θα ανταποδώσει» είπε.

Οι γαλλικές απειλές έγκεινται κυρίως στην διακοπή ή την μείωση της τροφοδοσίας ρεύματος του νησιού Τζέρσει  που βρίσκεται ανοιχτά των γαλλικών ακτών της Νορμανδίας και αποτελεί ημιαυτόνομη επικράτεια υπό την προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αρμοδιότητα των αρχών του Τζέρσει είναι η έκδοση αδειών αλιείας στα νερά της περιοχής τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους Γάλλους ψαράδες.

ΑΚ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή