Ακρίβεια: Πρόσθετα μέτρα, νέα πολιτική αντιπαράθεση, μεγάλες ανατιμήσεις

Σάββατο, 09 Οκτωβρίου 2021 11:03
UPD:11:06
A- A A+

του Μιχάλη  Χατζηκωνσταντίνου

Έντονες ανησυχίες στους καταναλωτές ότι το κύμα ακρίβειας δεν θα αποδειχθεί τελικά παροδικό όπως προεξοφλήθηκε αρχικά, προκαλούν τα πρόσθετα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν για τα τιμολόγια της ενέργειας, ο νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης που ξέσπασε για τις ανατιμήσεις αλλά και οι σημαντικές αυξήσεις στην αγορά που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Σταϊκούρας: Μεγαλύτερη η ένταση και η έκταση της κρίσης

Η πρώτη ένδειξη ότι αναμένεται παρατεταμένο κύμα ακρίβειας ήρθε από την ίδια την κυβέρνηση η οποία πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από τις ενισχύσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, παρουσίασε χθες πρόσθετα μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ για τον περιορισμό των απωλειών από τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Η νέα κρατική παρέμβαση περιλαμβάνει έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος και διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την ένταξη των πολιτών στο επίδομα θέρμανσης. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατέστησε σαφές ότι δεν χωρεί πλέον αισιοδοξία περί παροδικότητας της ενεργειακής κρίσης. Πρόκειται για «οξεία κρίση που έχει μεγαλύτερη ένταση και έκταση σε σχέση με τις αρχικές – σε παγκόσμιο επίπεδο – προβλέψεις» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών στη σχετική τοποθέτησή του.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκρηκτικό κύμα ακρίβειας σαρώνει το εισόδημα των πολιτών

Ένα δεύτερο σαφές σήμα για το βάθος των ανατιμήσεων έστειλαν, όμως, στους πολίτες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία εξέφρασαν την ανησυχία τους για το χρόνο που θα μείνει η αγορά στον κλοιό της ακρίβειας και χαρακτήρισαν καθυστερημένη την κυβερνητική αντίδραση. Σε κοινή δήλωσή τους οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισαν στην κυβέρνηση ότι «τρέχει πίσω από τις εξελίξεις» και τόνισαν ότι το «εκρηκτικό κύμα ακρίβειας σαρώνει το εισόδημα των πολιτών». Μάλιστα προειδοποίησαν ότι υπολογίζεται επιβάρυνση ύψους 1 δις ευρώ μέχρι τον Μάρτιο «μόνο από το ρεύμα» και εκτίμησαν ότι θα υπάρχει τεράστια απώλεια εισοδήματος λόγω του κύματος ακρίβειας και σε είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα.

ΚΙΝΑΛ: Η ακρίβεια θα έχει διάρκεια

Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα «θα έχει διάρκεια» και ζήτησε μονιμότερες παρεμβάσεις. «Απαιτείται ένας μηχανισμός στήριξης για τα νοικοκυριά, μείωση φόρων στα καύσιμα, ΦΠΑ στα τρόφιμα, ουσιαστική αύξηση του κατώτερου μισθού καθώς και έλεγχοι των αρμοδίων αρχών για την πάταξη της αισχροκέρδειας» σημείωσε το Κίνημα Αλλαγής. Μονιμότερα μέτρα ζήτησε και το ΚΚΕ καλώντας την κυβέρνηση να   καταργήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και το ΦΠΑ στα καύσιμα και την ενέργεια. Σε οξύ τόνο το ΜέΡΑ 25 χαρακτήρισε «ψίχουλα» τα μέτρα και προεξόφλησε ότι δεν θα ανασχέσουν το κύμα της ενεργειακής -και όχι μόνο- ακρίβειας.

ΕΛΣΤΑΤ: Τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια

Το τρίτο και ισχυρότερο καμπανάκι για το κύμα των ανατιμήσεων ήρθε όμως από την ΕΛΣΤΑΤ η οποία κατέγραψε τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2,2% αλλά και εκρηκτικές αυξήσεις σε φυσικό αέριο (108,5%), το πετρέλαιο (28,9%) και βενζίνη (18,1%) έναντι του Σεπτεμβρίου του 2020.  Σημειώνεται ότι στη διατροφή και τα αλκοολούχα ποτά καταγράφηκε αύξηση 3,1%, στη στέγαση 4,7% και στις μεταφορές 7,8%.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή