Σε πορεία σύγκρουσης Πολωνία-ΕΕ για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 10:40
UPD:10:42
REUTERS/Ints Kalnins
A- A A+

Η μακροχρόνια αντιπαράθεση της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες κλιμακώθηκε δραματικά την Πέμπτη όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε ότι το σύνταγμα της χώρας υπερισχύει έναντι ορισμένων κοινοτικών νόμων.

«Η προσπάθεια του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέμβει στο πολωνικό σύστημα δικαιοσύνης παραβιάζει την αρχή του κράτους δικαίου, την αρχή της υπεροχής του πολωνικού συντάγματος καθώς και την αρχή της διατήρησης της κυριαρχίας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης », αποφάνθηκε το δικαστήριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε γρήγορα, προειδοποιώντας ότι η απόφαση προκάλεσε «σοβαρές ανησυχίες».

«Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της βάσει των Συνθηκών της ΕΕ για να διασφαλίσει την ομοιόμορφη εφαρμογή και την ακεραιότητα του δικαίου της Ένωσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Το δικαστήριο, που θεωρείται ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη και στελεχωμένο με αρκετούς δικαστές που διορίστηκαν κατά παράβαση του πολωνικού συντάγματος, αποφάνθηκε σε ερώτηση που υπέβαλε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σχετικά με το εάν το Δικαστήριο της ΕΕ υπερβαίνει τις αποφάσεις της για το δικαστικό σύστημα της Πολωνίας και υπερβαίνει τις αρμοδιότητές της βάσει των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Το ΔΕΕ έχει επικρίνει πολύ ένα νέο πειθαρχικό όργανο στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας και αποφάσισε νωρίτερα φέτος ότι ο τρόπος διορισμού των δικαστών μπορεί να παραβιάσει το δίκαιο της ΕΕ. Την Τετάρτη, διαπιστώθηκε ότι οι μεταθέσεις δικαστών σε νέες θέσεις παρά τη θέλησή τους είναι «δυνητικά ικανές να υπονομεύσουν τις αρχές της αμετάκλητης λειτουργίας των δικαστών και της δικαστικής ανεξαρτησίας».

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πέμπτης, που εκδόθηκε μετά από μήνες καθυστερήσεων και αναβολών, είναι μια προσπάθεια της Πολωνίας να αποκλείσει τέτοιες ετυμηγορίες από το δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Εντείνει τη μάχη μεταξύ της ΕΕ και της Πολωνίας για τις ριζικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στο σύστημα δικαιοσύνης, οι οποίες σύμφωνα με τους επικριτές έχουν ως στόχο να θέσουν τα δικαστήρια υπό αυστηρότερο πολιτικό έλεγχο. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να ξεριζώσουν τα υπολείμματα της κομμουνιστικής επιρροής στα δικαστήρια.

Ο Πιοτρ Μίλερ, κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι η απόφαση της Πέμπτης υποστηρίζει την πρόταση του Μοραβιέτσκι . «Η υπεροχή του συνταγματικού δικαίου πάνω από άλλα νομικά συστήματα πηγάζει κυριολεκτικά από το πολωνικό σύνταγμα», είπε.

«Η Πολωνία σέβεται τους ισχύοντες κανόνες του δικαίου της ΕΕ στο βαθμό που έχουν θεσπιστεί σε τομείς που προβλέπονται ρητά και ρητά στις συνθήκες της ΕΕ», πρόσθεσε.

Η απόφαση γίνεται νόμιμη μόλις δημοσιευθεί από την κυβέρνηση, η οποία στο παρελθόν καθυστέρησε την έκδοση δύσκολων αποφάσεων.

Οι επικριτές προειδοποίησαν ότι η απόφαση θα επιδεινώσει τις ήδη πληγείσες σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών.

«Βήμα προς το νόμιμο Polexit»

«Η Πολωνία έχει κάνει ένα βήμα προς την άβυσσο του νόμιμου Polexit »», δήλωσε ο Γιακούμπ Γιαρατσέφσκι, ερευνητικός συντονιστής στο Democracy Reporting International. «Αυτό που πιθανότατα θα ακολουθήσει είναι μια απότομη αντίδραση του ΔΕΕ για την προστασία της έννομης τάξης της ΕΕ έναντι ενός «αδίστακτου» κράτους μέλους - για παράδειγμα, με την κήρυξη της Πολωνίας απαλλαγμένης από μηχανισμούς δικαστικής συνεργασίας, όπως το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης».

Ο Τέρι Ράιντκε, Γερμανός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι ο σκιώδης εισηγητής των Πρασίνων για την Πολωνία, είπε ότι η απόφαση «έρχεται αντιμέτωπη με όσα έχει υπογράψει η πολωνική κυβέρνηση ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και την χαρακτήρισε «άλλο παράδειγμα» των προσπαθειών της κυβέρνησης να υπονομεύσει το κράτος δικαίου ».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα δαπανών ανάκαμψης της πανδημίας της Πολωνίας - αξίας 24 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια - δεν έχει εγκριθεί ακόμη λόγω της υπόθεσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι είναι αβέβαιο τι σημαίνει η απόφαση για τα κονδύλια της Πολωνίας.

«Δεν βλέπω πώς η Επιτροπή και η ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών μπορούν να φωτίσουν το πολωνικό σχέδιο να λάβει χρήματα από τα μέσα ανάκτησης για όσο διάστημα ισχύει αυτή η απόφαση. Η αίσθησή μου είναι: Αυτό θα αποτύχει πολύ », έγραψε στο Twitter ο Λούκας Γκούτενμπεργκ , αναπληρωτής διευθυντής του think tank Delors Center στο Βερολίνο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή