Αυστρία: «Δαμόκλειος Σπάθη» πάνω από το κεφάλι του Κουρτς οι Πράσινοι

Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 10:05
UPD:18:18
REUTERS/MICHELE TANTUSSI
A- A A+

Της Μαρίας Βε

Σε τεντωμένο σκοινί πατά η Αυστριακή κυβέρνηση, καθώς χθες συνεργάτης του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του, την ώρα που αντιμετωπίζει ποινική έρευνα για κατηγορίες διαφθοράς, που περιλαμβάνουν εκτός άλλων, δωροδοκία και υπεξαίρεση. 

Ο ηγέτης των Πρασίνων, Βέρνερ Κόγκλερ, το κόμμα του οποίου βρίσκεται σε συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς από τις αρχές του 2020, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, προκειμένου να συζητήσει για το μέλλον της κυβέρνησης. 

«Δεν μπορούμε απλώς να επιστρέψουμε στις δραστηριότητές μας ως συνήθως», δήλωσε ο Κόγκλερ. «Η ικανότητα του καγκελαρίου να εκτελεί τα καθήκοντα του κάτω από αυτές τις συνθήκες, τίθεται υπό αμφισβήτηση. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την τάξη», είπε χαρακτηριστικά.  

Την ίδια στιγμή, ο Κουρτς, δήλωσε στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς των εισαγγελέων εναντίον του ως «κατασκευασμένους». 

Ωστόσο, η έρευνα εναντίον του Κουρτς και εννέα στενών συνεργατών του, αφορά καταγγελίες ότι ο ίδιος επενέβη με πλάγιους τρόπους, από όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών το 2016, ώστε να ωθήσει την άνοδό του στην εξουσία, χρησιμοποιώντας δημόσια κεφάλαια για να εξαγοράσει δημοσκοπήσεις και δημοσιογράφους.   

Η φύση των κατηγοριών δημιουργεί πρόβλημα στου Πράσινους, οι οποίοι έχουν παρουσιαστεί στους ψηφοφόρους τους ως υπέρμαχοι κατά της διαφθοράς, ενώ οι προσπάθειες του Κουρτς και των συμμάχων του να δυσφημίσουν την έρευνα των Αρχών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα- διακεκριμένος συντηρητικός βουλευτής ισχυρίστηκε στην εισαγγελία ότι πίσω από τις έρευνες βρίσκονται «αριστερά μπλοκ»- έχουν εντείνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων.  

Ο Κουρτς, ο οποίος συναντήθηκε μόνος του με τον Φαν ντερ Μπέλεν χθες, δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να μην διατηρήσει τον συνασπισμό με τους Πράσινους. «Επιθυμούμε τη συνοχή σε αυτήν την κυβέρνηση», είπε. 

Κινητοποίηση στο κοινοβούλιο 

Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο, η επιβίωση της κυβέρνησης δεν εξαρτάται πλέον από εκείνον.

Η δήλωση του Κόγκλερ, πυροδότησε μια αλυσίδα γεγονότων που πολλοί πιστεύουν ότι θα επισπεύσουν αναπόφευκτα την κατάρρευση του τρέχοντος συνασπισμού. 

Ο ηγέτης των Πρασίνων ανέφερε ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τα άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες, μια διαδικασία που θεωρείται ως ένας πιθανός προπαρασκευαστής μιας τετρακομματικής συμμαχίας ενάντια στο Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς. 

Παράλληλα, οι ηγέτες του κοινοβουλίου προγραμματίζουν ειδική συνεδρίαση για την Τρίτη, προκειμένου να συζητήσουν την υπόθεση, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κάλεσαν τον Κουρτς να παραιτηθεί, δήλωσαν ότι σκοπεύουν να καταθέσουν πρόταση ,ομφής εναντίον του. 

Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση χρειάζεται μόνο έξι ψήφους των Πρασίνων για να επιτύχει την πλειοψηφία που θα χρειαζόταν για την απομάκρυνση του Κουρτς από το αξίωμα. 

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τους Πράσινους να συνασπιστούν με τα άλλα τρία κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, σε μια ευρεία συμμαχία, που όμως λογικά δε θα μπορούσε να σχηματίζει κυβέρνηση.  

Μια άλλη επιλογή θα ήταν ο πρόεδρος, ο οποίος έχει την εξουσία, να δημιουργήσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, όπως έκανε μετά την κατάρρευση του πρώτου συνασπισμού του Κουρτς μετά την υπόθεση Iμπίζα, μέχρι να γίνουν νέες εκλογές, το φθινόπωρο του 2024. 

Εντούτοις, η ευκολότερη λύση σε αυτή την κρίση θα ήταν να παραιτηθεί ο Κουρτς και να αναλάβει την καγκελαρία κάποιος άλλος από το κόμμα, διατηρώντας παράλληλα τον συνασπισμό με τους Πράσινους. Σύμφωνα με το σύνταγμα της Αυστρίας, η διαδικασία αλλαγής καγκελαρίων είναι απλή, διότι οι ψηφοφόροι εκλέγουν κόμματα και όχι πρόσωπα.  

Αλληλεγγύη από το Λαϊκό Κόμμα

Ωστόσο, το Λαϊκό Κόμμα κατέστησε σαφές χθες ότι επιθυμεί τον Κουρτς και μόνο αυτόν για καγκελάριο, ενώ σε ένδειξη αλληλεγγύης,  αξιωματούχοι του Υπουργικού Συμβουλίου του κόμματος μαζί με ομάδες συμφερόντων, όπως η Ένωση Ηλικιωμένων, δήλωσαν ότι ο Κουρτς έχει την πλήρη στήριξή τους. 

Επιπλέον, οι Ενώσεις ανέφεραν αορίστως σε ανακοίνωσή τους, ότι ο Κουρτς, υπήρξε θύμα μιας συντονισμένης προσπάθειας με στόχο την απομάκρυνσή του από το αξίωμα. 

«Ο Σεμπάστιαν Κουρτς έχει την πλήρη στήριξή μας», δήλωσε η ‘Ινγκριντ Κόροσετς, πρόεδρος της Ένωσης Ηλικιωμένων, συμπληρώνοντας ότι «Όπως όλες οι προηγούμενες κατηγορίες εναντίον του, και αυτές θα αποδειχθούν ψευδείς». 

Όμως, ο Κουρτς δεν παύει να βρίσκεται σε μια δυσμενή θέση αυτή τη στιγμή, καθώς, εκτός από τους ισχυρισμούς για διαφθορά που διατυπώθηκαν εναντίον του αυτήν την εβδομάδα, υπό έρευνα βρίσκεται και για διάπραξη ψευδορκίας ενώπιον του κοινοβουλίου, με την απόφαση για αυτό το κατηγορητήριο να αναμένεται από στιγμή σε στιγμή.  

Με πληροφορίες από Politico 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή