Τουρκικά πολεμικά πλοία εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 23:54
UPD:23:57
INTIME NEWS/ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
A- A A+

Κλιμακώνεται η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς υπό το πρόσχημα Navtex για διεξαγωγή στρατιωτικής άσκησης εντός της Κυπριακής ΑΟΖ οι Τούρκοι παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή ερευνών του «Nautical Geo».

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα τουλάχιστον 2 τουρκικά πλοία κινούνται στη δεσμευμένη από τη Λευκωσία περιοχή, με το ιταλικό συμφερόντων ερευνητικό να παραμένει λίγα μίλια ανοικτά του λιμανιού της Λάρνακας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κατήγγειλε την τουρκική συμπεριφορά, υπενθυμίζοντας ότι το «Nautical Geo» δρα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα για το σχεδιασμό του αγωγού East Med.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «μια ενέργεια με την οποία όχι μόνο πλήττονται τα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, αλλά υπονομεύει για ακόμα μια φορά την περιφερειακή ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι στόχος της Λευκωσίας είναι η συνέχιση των ερευνών, ενώ διπλωματικές πηγές από την Αθήνα καταδικάζουν τις στρατιωτικές ασκήσεις εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων, καθώς και τις έκνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή