Στο φως άγνωστη εικόνα του 17ου αιώνα

Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2007 14:39
A- A A+

Μια εικόνα του βασικού εκπροσώπου της Κρητικής Σχολής Εμμανουήλ Τζάννες ήρθε στο φως εντελώς τυχαία, όταν η ενορία στην οποία εφιλοξενείτο -ένας ακήρυχτος ναός του 19ου αιώνα, στο Κρανίδι- αποφάσισε να την δώσει για συντήρηση.

Πρόκειται για εικόνα του 1646 που αναπαριστά τον Αγ. Ιωάννη τον Πρόδρομο, και πλαισιώνεται από 12 διάχωρα με σκηνές του βίου του Αγίου σε μικρογραφία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εικόνα προερχόμενη από την περιοχή του Ναυπλίου, καλύφθηκε με αργυρή επένδυση περίπου στα 1760 με αποτέλεσμα να καλυφθεί η υπογραφή του αγιογράφου, η οποία ήρθε στο φως όταν πριν μερικούς μήνες απομακρύνθηκε η επένδυση προκειμένου να μεταφερθεί για συντήρηση. Με έκπληξη οι συντηρητές διάβασαν στο πίσω μέρος: "χειρ Εμμ. Τζάννες 1646".

Σήμερα, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης προέβη σε σχετικές ανακοινώσεις τονίζοντας ότι "πρόκειται για σπάνια, άγνωστη εικόνα στην βιβλιογραφία που βρέθηκε σε καλή κατάσταση καθώς ήταν καλυμμένη με αλεξίσφαιρο τζάμι".

Οσο για τις μερικές αλλοιώσεις που υπάρχουν φαίνεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που έχει αναλάβει και την συντήρηση, ότι θα αποκατασταθούν με σχετική ευκολία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς