Ο φιλόδοξος Κουρτς και τα πληρωμένα άρθρα για την άνοδο στην Καγκελαρία

To σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει την Αυστρία
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 10:49
UPD:12:24
REUTERS/LEONHARD FOEGER
A- A A+

Η εικόνα που περιβάλλει τον νεαρό Αυστριακό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Σε μια άνευ προηγουμένου διαδικασία στην Αυστρία, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ξεκίνησε έρευνα εναντίον του Καγκελαρίου και του στενότερου κύκλου του για φερόμενα εγκλήματα διαφθοράς και δωροδοκίας. Στο επίκεντρο της πολιτικής οπερέτας που εκτελείται τώρα στη Βιέννη βρίσκεται το «Media Group Austria» των αμφιλεγόμενων αδελφών Χέλμουθ και Βόλγκανγκ Φέλνερ. Ο τελευταίος έχει κατηγορηθεί σε αρκετές περιπτώσεις για σεξουαλική παρενόχληση από επαγγελματίες που εργάζονται στα ΜΜΕ του.

Τα αποδεικτικά στοιχεία για την εγκληματικότητα της εισαγγελίας είναι τόσο ισχυρά που η βόμβα που έχει η Δικαιοσύνη στο χέρι θα μπορούσε να εκραγεί στην κυβέρνηση. Βασικά, ο κ. Κουρτς και η  ομάδα του στο Λαϊκό Κόμμα (PVP) κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν εγκληματικές μεθόδους για να έρθουν στην εξουσία βασιζόμενοι σε άρθρα που βελτίωναν την εικόνα τους και δημοσκοπήσεις. Εκτός από τους στενότερους συνεργάτες του, ο πρώην υπουργός οικογένειας, οι κοινωνιολόγοι  Σόφι Καρμάσιν, Σαμπίνε Μπάινσαμπ, και διάφορες ομάδες και εφημερίδες, αλλά και οικνομικά και γυναικεία περιοδικά, συμμετείχαν στην υποτιθέμενη επιχείρηση για την άνοδο του Κουρτς στην εξουσία, καθώς και ένα δίκτυο ραδιοφωνικών σταθμών. Μαζί είναι η μεγαλύτερη ομάδα επικοινωνίας στην Αυστρία, αλλά και αυτή με τη χειρότερη φήμη.

«Είμαι πεπεισμένος ότι πολύ σύντομα θα φανεί ότι όλες οι κατηγορίες είναι ψευδείς. Χτίζεται μια διαδικασία για την υποστήριξη μιας ποινικής κατηγορίας», δήλωσε ο καγκελάριος μετά την έρευνα και τις καταγραφές που πραγματοποίησε η Εισαγγελία χθες, Τετάρτη ταυτόχρονα στα γραφεία του PVP , στην Καγκελαρία, στο Υπουργείο Οικονομικών, στο σπίτι ατόμων κοντά στον κ. Κουρτς και στην έδρα μιας εταιρείας μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αναζητήθηκαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τις αρχές του 2016, καθώς και φορείς δεδομένων, διακομιστές, κινητά τηλέφωνα και φορητοί υπολογιστές

Ο κ. Κουρτς, όπως αναφέρει η El Mundo, έκανε λόγο για μια «ενορχηστρωμένη επιχείρηση με στόχο την παραποίηση και την παραπλάνηση». Το PVP έκλεισε τις διόδους γύρω από τον ηγέτη του μέσω μιας δήλωσης. «Μετά τις ψευδείς κατηγορίες που έχουν ήδη διατυπωθεί εναντίον των Sebastian Kurz, Josef Pröll, Gernot Blümel, Hartwig Löger και Bernhard Bonelli και άλλων (σε σχέση με τη λεγόμενη υπόθεση Ibiza) και οι οποίες αποδείχθηκαν αβάσιμες, περισσότερες κατηγορίες είναι τώρα κατασκευάζονται για γεγονότα που εν μέρει συνέβησαν πριν από πέντε χρόνια. Συμβαίνει πάντα με τον ίδιο στόχο και σύστημα: βλάπτει μαζικά το Λαϊκό Κόμμα και τον Σεμπάστιαν Κουρτς ».

Οι φήμες για επικείμενη επιδρομή κυκλοφόρησαν στη Βιέννη αφού η διαδικτυακή πύλη ερευνών δημοσίευσε ένα έγγραφο 104 σελίδων που αποδόθηκε στην Εισαγγελία.

Πληρωμένα άρθρα και δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Zackzack, μια πλατφόρμα που διευθύνεται από τον πρώην ηγέτη των Πρασίνων και πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Πέτερ Πιλτς, ο καγκελάριος εξαγόρασε την άνοδό του στην εξουσία με δωροδοκίες από μια αυστριακή εταιρεία μέσων ενημέρωσης. Η εκστρατεία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016, όταν, ήδη ως Υπουργός Εξωτερικών, ο Κουρτς κοιτούσε με φιλοδοξία την Καγκελαρία. Η Εισαγγελία υποψιάζεται ότι ο νεαρός υπουργός εξασφάλισε, μετά την πληρωμή, εκδοτικά υπέρ του, σχόλια που υποστηρίζονταν και από ψευδείς δημοσκοπήσεις.

Οι πληροφορίες που συνελέγησαν μέχρι τώρα κάνουν λόγο για «συμφωνίες διαφήμισης και συνεργασίας μέσων ενημέρωσης συνολικού όγκου» περίπου 1,3 εκατ. Ευρώ. Τα κεφάλαια προήλθαν από το δημόσιο ταμείο και με την έγκριση του τότε Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, Τόμας Σμιντ. Αυτό οδηγεί τους ανακριτές να πιστεύουν ότι το υπουργείο Οικονομικών διέθεσε χρήματα για τις δημοσκοπήσεις που, κατά τη γνώμη του εισαγγελέα, «είχαν αποκλειστικά κίνητρα για την πολιτική πρόοδο του κόμματος».

Ο Κουρτς κέρδισε τις εκλογές του 2017 εναντίον του απελπιστικά κατώτερου ηγέτη του κόμματος PVP, Ράινχολντ Μίτερλεχνερ, και τον Δεκέμβριο του 2017 έγινε καγκελάριος ενός συνασπισμού ÖVP και του δεξιού FPÖ. Η συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της εταιρείας μέσων ενημέρωσης, ωστόσο, συνεχίστηκε. «Δεν έχω φτάσει ποτέ τόσο μακριά. Μεγάλη επένδυση. Όποιος πληρώνει πιστεύει. Το λατρεύω αυτό», διαβάζεται σε μερικές από τις συνομιλίες που συνέλεξε η Εισαγγελία. Ο Κουρτς τους απαντά με: «Σας ευχαριστώ για την Austria σήμερα!»

Η PVP και ο όμιλος Austria, ο μεγαλύτερος στη χώρα, αρνήθηκαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς. «Ουδέποτε υπήρξε συμφωνία μεταξύ του ομίλου μέσων AUSTRIA και του Υπουργείου Οικονομικών για την πληρωμή ερευνών μέσω διαφημίσεων», ανακοίνωσε η ομάδα μέσων ενημέρωσης. Αυτό είναι όλο «μια παρεξήγηση», υποστηρίζει.

Η υφυπουργός ΓΓ Γκαμπριέλα Σβαρτς, από την πλευρά της, μίλησε σε μήνυμα ψευδών κατηγοριών. «Συμβαίνει πάντα με τον ίδιο στόχο και σύστημα: να καταστρέψουμε μαζικά το Λαϊκό Κόμμα και τον Σεμπάστιαν Κουρτς», είπε. Οι ερευνητές προφανώς θέλουν ένα «να κάνουν επίδειξη»,

Κρίση προ των πυλών

Η κυβερνητική κρίση φαίνεται τώρα σχεδόν αναπόφευκτη. Οι Πράσινοι, ως εταίρος της PVP στον συνασπισμό από τον Ιανουάριο του 2020, είχαν πάντα τονίσει ότι μαζί τους ήταν δυνατή μόνο «καθαρή πολιτική». Η συμμαχία PVP-Πράσινοι κατακλύστηκε πρόσφατα επανειλημμένα από τις κατηγορίες ÖVP εναντίον της δικαστικής εξουσίας.

Ο αντιγκελάριος και ηγέτης των Πρασίνων, Βέρνερ Κόγλερ, δήλωσε ότι «οι επιθέσεις εναντίον της δικαιοσύνης στο σύνολό της πρέπει να απορριφθούν». Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Falter»,Φλόριαν Κλενκ, έγραψε στο Twitter: «Μετά την πρώτη γρήγορη ανάγνωση αυτού του εντάλματος έρευνας στο σπίτι και τις συζητήσεις που περιείχε, μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια ότι ο συνασπισμός του PVP και των Πρασίνων τελείωσε και το παιχνίδι έληξε».

Επιμέλεια: Ελίζα Καραγιώργη,
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή