Είναι πολλά τα λεφτά...

Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2007 20:47

A- A A+

Η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσδίδει μια νέα διάσταση στο Κυπριακό. Αν και η αποκάλυψη της ύπαρξης αυτού του «κρυμμένου θησαυρού» δεν είναι πρόσφατη, εν τούτοις, η παρούσα πολιτική συγκυρία πρόσφερε στην Τουρκία την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το γεγονός, δημιουργώντας και πάλι έμμεσες ή άμεσες υπόνοιες, για δήθεν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο ή ακόμη και απειλώντας μέσω της ηγεσίας της κατεχόμενης Κύπρου για θερμό επεισόδιο.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά μερίδιο από αυτή τη μελλοντική εκμετάλλευση, θεωρώντας πως ο πλούτος αυτός, της ανήκει δικαιωματικά. Ο ηγέτης των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην ερώτηση αν το πετρέλαιο θα αποτελέσει casus beli στη Μεγαλόνησο, δήλωσε: «Το πετρέλαιο είναι φυσικός πλούτος. Τη στιγμή που οι Ελληνοκύπριοι είναι εταίροι των Τουρκοκύπριων, θα πρέπει να μοιράζονται ισότιμα αυτό τον πλούτο. Και επιμένω. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν εκπροσωπεί όλο το νησί. Ημασταν εταίροι και μας απέρριψαν από αυτή τη συνεργασία. Δε θα έπρεπε να μας στερούν τις φυσικές μας πηγές. Είναι δικαίωμά μας και επιμένουμε να το διεκδικήσουμε. Προειδοποιώ την ελληνοκυπριακή πλευρά και τη διεθνή Κοινότητα, να το λάβει υπόψη της. Είναι ένα πολύ σαφές και πολύ άμεσο μήνυμα. Δεν απειλώ, όπως ισχυρίζονται, δεν απειλώ με πόλεμο, αυτό είναι ένα διαφορετικό θέμα. Επιμένω όμως, ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας σ' αυτό το ζήτημα».

Επιστήμονες που ειδικεύονται σε ενεργειακά θέματα, υποστηρίζουν ότι η Κύπρος θα αποτελέσει το νέο Ελντοράντο σε κοιτάσματα πετρελαίου και υδρογονανθράκων. Υπολογίζονται σε 6 ως 8 δισεκατομμύρια βαρέλια αξίας τουλάχιστον 400 δισ. δολαρίων.

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή