Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ξανά τον αριθμό των πυρηνικών τους κεφαλών

Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 08:45
REUTERS/ANDREW KELLY
A- A A+

Υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ, όχι μόνο τερμάτισαν τις συμφωνίες αφοπλισμού, αλλά κράτησαν επίσης μυστικό τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών στο οπλοστάσιό τους.

Σήμερα, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, το Στείτ Ντιπάρτμεντ, έδωσε μια εικόνα για το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο. Σύμφωνα με το Ντέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ, στις 30 Σεπτεμβρίου πέρσι, διέθεταν 3.750 επιχειρησιακές και μη πυρηνικές κεφαλές. Αυτές, ήταν 55 λιγότερες από ότι ένα χρόνο νωρίτερα και 72 λιγότερες από το τέλος Σεπτεμβρίου 2017. 

Ο αριθμός αυτός είναι επίσης ο χαμηλότερος από την κορύφωση του ψυχρού πολέμου με τη Ρωσία το 1967, όταν οι ΗΠΑ διέθεταν 31.255 κεφαλές. Από τον αριθμό που ανακοίνωσε το υπουργείο, υπάρχουν περίπου 2.000  παροπλισμένες πυρηνικές κεφαλές, που πρόκειται να διαλυθούν. 

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν, προσπαθεί να επαναλάβει τις συνομιλίες για τον έλεγχο των όπλων με τη Ρωσία. Η μεγαλύτερη διαφάνεια στα πυρηνικά όπλα είναι «σημαντική για τις προσπάθειες μη διάδοσης και του αφοπλισμού», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Σουηδικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη (Sipri), οι ΗΠΑ είχαν πέρσι 5.550 κεφαλές, η Ρωσία 6.255, η Kίνα 350, η Μεγάλη Βρετανία 225 και η Γαλλία 290, ενώ Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα μαζί είχαν στη διάθεσή τους περίπου 46 πυρηνικές κεφαλές. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή