Συνένεντευξη στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, με αφορμή την 60η επέτειο από την υπογραφή της συμφωνίας που επέτρεψε τη μετανάστευση εκατομμυρίων Τούρκων στη Γερμανία. έκανε ο ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
«Οι Τούρκοι είναι μέρος της Γερμανίας είπε ο Σταϊνμάιερ, τονίζοντας ότι υπάρχει μια «μοναδική σχέση» μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, είπε: «Η Τουρκία είναι στρατηγικά σημαντικός εταίρος της Γερμανίας όσον αφορά το πολιτικό της βάρος».
Στην ερώτηση από την πλευρά της Hurriye,t πώς θα αξιολογούσε αυτά τα 60 χρόνια ο Γερμανός Πρόεδρος απάντησησε
«Η 60η επέτειος της Εργατικής Συμφωνίας με την Τουρκία είναι μια αφορμή για εμάς στη Γερμανία να εκτιμήσουμε ιδιαίτερα τους μετανάστες της πρώτης γενιάς. Αυτοι που συνέβαλσν σημαντικά στην ανάπτυξη και την οικονομική επιτυχία της χώρας μας. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν επειδή τους καλέσαμε. Γιατί τους χρειαζόμασταν. Τους χρωστάμε πολλά. Με τη βοήθειά τους, η χώρα μας αύξησε την οικονομική της δύναμη και ευημερία και μετατράπηκε σε μια πιο ανοιχτή και ποικιλόμορφη κοινωνία. Η Γερμανία είναι χώρα μετανάστευσης. Η μετανάστευση είναι απαραίτητη από εδώ και στο εξής, επειδή θέλουμε να παραμείνουμε μια ισχυρή και ευημερούσα χώρα. Άνθρωποι από την Τουρκία καθόρισαν επίσης τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας. Ο σημερινός δεσμός σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. Μοναδική σχέση. Αυτός ο ορισμός περιλαμβάνει τα θετικά αλλά βέβαια και τα προβλήματα και τις δυσκολίες«
Επίσης, στην ερώτηση, ποιο θα είναι το μέλλον των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας και σε ποιους τομείς μπορεί η Γερμανία να αναπτύξει θετικές σχέσεις με την Τουρκία παρά τις διαφορές απόψεων , ο κ. Στάινμάϊερ επεσήμανε: «Ο μοναδικός δεσμός μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας δεν πηγάζει μόνο από τις ανθρώπινες σχέσεις μας. Η Τουρκία είναι στρατηγικά σημαντικός εταίρος της Γερμανίας ως προς το μέγεθος, τη γεωγραφική θέση και το πολιτικό βάρος. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Πριν από 15 χρόνια αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός ο δρόμος είναι πιθανώς πιο δύσκολος και πιο επίπονος από ό, τι επιθυμούμε και από τις δύο πλευρές».
Ο Γερμανός πρόεδρος δεν παρέλειψε επίσης να υπογραμμίσει: «Τα τελευταία χρόνια, ανησυχούμε για πολλές εξελίξεις στην Τουρκία. Παρατηρώ μια αυξανόμενη κοινωνική πόλωση στην Τουρκία, όπως έχουμε δει σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια πόλωση στην οποία όσοι σκέφτονται διαφορετικά δέχονται ολοένα και μεγαλύτερη επίθεση ως εχθρός. Αυτό δεν είναι καλό για τη δημοκρατία».
naftemporiki.gr