Συνολική επίθεση στην κυβέρνηση που περιλάμβανε όλο το φάσμα της πολιτικής, από τη διαχείριση της πανδημίας και του κύματος ακρίβειας έως τα εξοπλιστικά, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή εισήγησή του στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ΚΟ και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.
Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "έχει εγκαταλείψει τους Έλληνες στην τύχη τους", ότι εξυπηρετεί "λογής συμφέροντα", καθώς και ότι έχει μετατοπιστεί από "πάγιες θέσεις" των ελληνικών κυβερνήσεων στην εξωτερική πολιτική και ότι επανέφερε το κόνσεπτ της "κούρσας εξοπλισμών".
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στη "μεγάλη ανασφάλεια" και "αβεβαιότητα" που αισθάνεται σήμερα ο μέσος πολίτης, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ως την "πιο ακατάλληλη κυβέρνηση για αυτή την ιστορική περίοδο".
"Έχουμε μια κυβέρνηση που αντί να λύνει προβλήματα, γεννά περισσότερα. Έχουμε ένα πρωθυπουργό που κάθε μέρα κάνει όλο και πιο δύσκολη τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Και κυβερνά πλέον με την ανοχή, όχι με την εμπιστοσύνη των πολιτών", είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην πανδημία, έκανε τη σύγκριση με τη Σουηδία, χώρα που δεν εφάρμοσε lockdown και την οποία, όπως είπε πλέον έχουμε "ξεπεράσει" σε αριθμό απωλειών, σχολιάζοντας πως "ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει τη χώρα στο έλεος του ιού."
Τόνισε, δε, ότι "έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός στην ΕΕ που μείωσε τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία σε καιρό πανδημίας" και ότι "έκανε την πανδημία αφορμή για να μοιράσει κρατικό χρήμα στην επικοινωνιακή αυλή του".
"Αφού τα έκανε όλα αυτά και αφού απέτυχε παταγωδώς και με τον εμβολιασμό, σήμερα ρίχνει λευκή πετσέτα", πρόσθεσε, ενώ αναρωτήθηκε τι "έχει μείνει για τη διαχείριση της κρίσης" για να απαντήσει: "Ένας ακροδεξιός και άσχετος με το αντικείμενο Υπουργός. Ένα Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας που φτιάχτηκε ένα βράδυ πριν τον ανασχηματισμό, μόνο και μόνο για να στηθεί ένα άθλιο επικοινωνιακό φιάσκο. Και μια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που αγνοείται η τύχη και τα πεπραγμένα της, από τη στιγμή που με διάφορους τρόπους η κυβέρνηση εξασφάλισε τη σιωπή της".
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε με μελανά χρώματα τα όσα συμβαίνουν με τα μειωμένα ποσοστά εμβολιασμών, τις "ελλείψεις σε δημόσια νοσοκομεία", τα "χιλιάδες κρούσματα στα σχολεία" και τα "νέα lockdown που επανέρχονται στον ορίζοντα", σημειώνοντας πως "η κυβέρνηση είναι στον κόσμο της και ο κος Μητσοτάκης διαρκώς ρίχνει τις ευθύνες για αυτό το χάλι είτε στους πολίτες είτε στο ΣΥΡΙΖΑ".
Για την ακρίβεια
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο κύμα ακρίβειας, υποστηρίζοντας ότι "δυστυχώς η πανδημία δεν είναι το μόνο πεδίο όπου η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους Έλληνες στην τύχη τους" και επιρρίπτοντάς της ευθύνες που δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα εγκαίρως. Ταυτόχρονα, εγκάλεσε τους "άριστους" για "εξυπηρέτηση λογής συμφερόντων". "Με τρόπο μεθοδικό, σχεδόν χειρουργικό, ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του έχουν βάλει κάτω την περιουσία του ελληνικού λαού και τη μοιράζουν κατά το δοκούν. Τη μοιράζουν μάλιστα στο σκοτάδι, αστραπιαία, πριν τους πάρουν είδηση. Και όταν τους πάρουν, το πλιάτσικο είτε θα αποσιωπηθεί είτε θα βαφτιστεί ‘στρατηγική επένδυση' ή με το πιο εύηχο ‘μεταρρύθμιση'", είπε χαρακτηριστικά και παρέπεμψε στη "ρευστοποίηση της περιουσίας των Ελλήνων με τον πτωχευτικό, για χάρη των τραπεζών", την "ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης για να κερδοσκοπήσουν τα funds", τον "αποκλεισμό των 40.000 νέων από τα Πανεπιστήμια, για να γίνουν η πελατεία των κολεγιαρχών" και στην "εκχώρηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ στους ιδιώτες".
Κάνοντας αναφορά και στα άλλα "deals των κυβερνητικών και των ημέτερων" που "αποσιωπούνται", δήλωσε πως "προσυπογράφει" αυτό που ακούστηκε από τα χείλη αρχηγών άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, "ότι αυτό που μας κυβερνά δεν είναι κυβερνητικό σχήμα αλλά το «Μαξίμου ΑΕ»".
Για την Ελληνογαλλική συμφωνία
Περνώντας στη συνέχεια στον τομέα της εθνικής άμυνας, ο Αλ. Τσίπρας, αμφισβήτησε ότι θα μπορούσε κανείς να "εμπιστευτεί" την κυβέρνηση αυτή στα εξοπλιστικά, αυτά που, όπως είπε, "για δεκαετίες" αποτελούσαν για κάποιους τις "κότες με τα χρυσά αυγά".
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε τη διαπραγμάτευση για αμυντική συμφωνία και αγορά φρεγατών με την Γαλλία από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά την ακύρωσε, απέναντι στην "πιο επιθετική Τουρκία της τελευταίας 25ετίας" για λόγους οικονομικούς.
Σήμερα, συνέχισε, φέρνει μια συμφωνία για αγορά φρεγατών και κορβέτων αξίας 5 δισ., ενώ "έχουμε δαπανήσει επιπλέον 2,5 δισ. για τα Ραφάλ" και έχουμε υποσχεθεί και την αγορά "έξι επιπλέον Ραφάλ".
'Αφησε μάλιστα αιχμές για τους λόγους που αυτό "δυο χρόνια πριν κρίθηκε ανυπέρβλητα ακριβό για τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, σήμερα γιατί κρίνεται λογικό", διερωτώμενος εάν "ξαναγυρίσαμε ξαφνικά μετά από 8 χρόνια σκληρής λιτότητας και εθνικής περιπέτειας στη χρυσή δεκαετία του 2000", "στην εποχή του 'Ακη και του Γιάννου".
Επιπλέον, επανέλαβε ότι η συμφωνία αυτή έχει "και σοβαρότατες ελλείψεις και προβλήματα", αναφέροντας συγκεκριμένα ότι "δεν δεσμεύει την Γαλλία να στηρίξει την Ελλάδα έναντι τουρκικών παραβιάσεων στην υφαλοκρηπίδα της και κυρίως στην οριοθετημένη ΑΟΖ της με την Αίγυπτο" και ότι "εκθέτει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε γαλλικές στρατιωτικές αποστολές πολύ μακριά από την ελληνική και την ευρωπαϊκή επικράτεια, σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ".
"Είναι ξεκάθαρο ότι μια τέτοια Συμφωνία, στο βαθμό που δεν υπάρξουν άμεσα διορθώσεις, στα επίμαχα σημεία, δεν μπορεί γίνει αποδεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ", δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αρκούν ως "διορθώσεις", δημόσιες δηλώσεις εκατέρωθεν ότι αφενός η Γαλλία θα συνδράμει τη χώρα εάν χρειαστεί και αν παραβιαστούν κυριαρχικά της δικαιώματα" και αφετέρου ότι δεν θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση στρατιώτες σε εμπόλεμη περιοχή εκτός της ελληνικής και γαλλικής επικράτειας.
Ωστόσο, τόνισε, "το πρόβλημα είναι ακόμα πιο βαθύ από τη συμφωνία" , σε σχέση με τις "στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης στην εθνική άμυνα" και την "εξωτερική πολιτική" και έκανε λόγο για "μια ριζική μετατόπιση σε πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής" και για "ξεκάθαρη απομάκρυνσή μας από τον εθνικό στόχο, η χώρα να αποτελεί πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή".
Ειδικότερα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "επιλέγει να μας γυρίσει στην εποχή της αλόγιστης κούρσας των εξοπλισμών", ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση, "πρόσεχε και το τελευταίο ευρώ με την ταυτόχρονη όμως έγνοια για λελογισμένη ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης". "Σε μια χώρα που το χρέος της είναι πλέον πάνω από 220% του ΑΕΠ της, όπου σχεδόν 15.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πανδημία, ο προϋπολογισμός για την άμυνα αυξήθηκε μεταξύ 2020-2021 κατά 41% ενώ ο προϋπολογισμός για την υγεία μειώθηκε κατά 12,5%", υπογράμμισε.
Επιπλέον, στηλίτευσε ότι "σε αντίθεση με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που υπηρετούσε το δόγμα της ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, ο κ Μητσοτάκης προωθεί μια υπερκινητική μεν αλλά παθητική εξωτερική πολιτική" και ότι καθιστά τη χώρα "από πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας σε δυτικό προκεχωρημένο φυλάκιο".
Σε αυτό το πλαίσιο, ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει πως η κυβέρνηση "πρόκειται να αποδεχτεί μια επ'αόριστον συμφωνία όπου η χώρα θα απεμπολεί για πάντα το δικαίωμα να ανανεώνει την παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα και ταυτόχρονα θα εκχωρεί για πάντα κυριαρχικά δικαιώματά της στο έδαφός της", κάτι που, όπως σχολίασε, "καμία άλλη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν έχει κάνει".
Τα ίδια, υποστήριξε πως συνέβησαν και με το Ισραήλ, "όπου η Κυβέρνηση αποδέχτηκε την δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, συνάπτοντας μια συμφωνία, που εκτός του ότι πετάει έξω την Πολεμική μας Αεροπορία, θα κοστίσει τουλάχιστον 1,8 δισ., δηλαδή τα τριπλάσια χρήματα από αυτά που είχαν προβλεφθεί".
Αλλά και "σε σχέση με την Σαουδική Αραβία, όπου - κατόπιν αμερικανικής παρότρυνσης- στέλνουμε Patriot και 100 έλληνες στρατιώτες να εμπλακούν σε μια επικίνδυνη διένεξη στη Μέση Ανατολή".
Τέλος, επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό ότι "δεν προωθεί μια στρατηγική λύση σε σχέση με τη διαφορά μας με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ παρά τις διακηρύξεις του", τονίζοντας ότι χάθηκε η ευκαιρία να αναγκαστεί η Τουρκία να πάει στη Χάγη, αφού δε συνδέθηκε με τη διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ.
"Αποδέχθηκε και αποδέχεται να προχωρά ένας προσχηματικός διάλογος χωρίς να αναγνωρίζει ότι αυτό συμφέρει μόνο τον κ. Ερντογάν και του αφήνει τα περιθώρια να αυξομειώνει την ένταση όπως τον συμφέρει", επισήμανε.
Κλείνοντας, συνόψισε ότι για "όλους αυτούς τους λόγους", της "βαθιάς ανασφάλειας στην οποία έχει περιέλθει κάθε νοικοκυριό και κάθε μικρή και μεσαία επιχείρηση", των "βαθιά ταξικών πολιτικών επιλογές που διευρύνουν ραγδαία τις κοινωνικές ανισότητες" και της "ριζικής μετατόπιση από πάγιες θέσεις μας στην εξωτερική πολιτική και την αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών που μας γυρνάνε σε εποχές και σε πολιτικές που ευθύνονται για τη χρεοκοπία", καλεί τους βουλευτές του κόμματος "όχι μόνο να μη γίνουν συνένοχοι, αλλά να αντισταθούν σθεναρά στη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και στις επιζήμιες επιλογές της".
Κατέληξε, δε, τονίζοντας πως η χώρα χρειάζεται μια "νέα αρχή" με μια "σοβαρή, ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει τις πληγές".