Ακτιβιστές προς ΕΕ για πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης: Προστατέψτε τις γυναίκες

Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 14:32
UPD:14:35
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Επιστολή «πίεσης» απέστειλαν οργανώσεις ακτιβιστών προς την ΕΕ, αναφέροντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, θα πρέπει να προσθέσουν διατάξεις σχετικά με το φύλο στην τεχνολογική νομοθεσία. 

Περισσότερες από δώδεκα Οργανώσεις που αγωνίζονται για τα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας και του «AlgorithmWatch», προτρέπουν τους νομοθέτες της ΕΕ να «τιμωρήσουν» εταιρείες όπως το Facebook, το YouTube και το Twitter, σε περίπτωση που δεν συμβάλουν στην καταπολέμηση της κακοποίησης του γυναικείου φύλου. 

Η απροθυμία των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης να προβούν σε αποφασιστικές ενέργειες για τη μείωση της διαδικτυακής βίας που σχετίζονται με το φύλο, έχει σοβαρό αντίκτυπο, όχι μόνο στα ίδια τα θύματα, αλλά και στη δημοκρατία, την ελευθερία της έκφρασης και την ισότητα», υπογραμμίζουν οι Οργανώσεις σε κοινή τους επιστολή. 

Η έκκληση από 26 Οργανώσεις γίνεται,  την ώρα που τα ανώτατα στελέχη του Facebook ερωτώνται από τη Γερουσία των ΗΠΑ, εάν είναι ενήμεροι για το ότι οι πλατφόρμες, χρησιμοποιούνται για την εκμετάλλευση γυναικών, που οδηγεί σε βλαβερές συνέπειες, ειδικά στα έφηβα κορίτσια, αλλά και για την παντελή έλλειψη δράσεων της εταιρείας, αναφορικά με το ζήτημα. 

Στη Γερμανία, το κορυφαίο στέλεχος και γυναίκα υποψήφια για τους Πράσινους, Αναλένα Μπέρμποκ, αποτέλεσε συχνό στόχο σεξιστικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της χώρας, ενώ πολλοί υποστήριξαν ότι αυτό το γεγονός, ίσως να υπονόμευσε την εκστρατεία της. 

Οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι το αίτημά τους, θα ληφθεί υπόψη από τους Ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις Βρυξέλλες, οι οποίοι εργάζονται επί του παρόντος για έναν νόμο που στοχεύει να αναγκάσει τις εταιρείες τεχνολογίας να αντιμετωπίσουν το παράνομο περιεχόμενο και να είναι πιο διαφανείς, όσον αφορά τους αλγόριθμους και τον τρόπο που διανέμεται το περιεχόμενο. 

Σημειώνεται ότι οι ακτιβιστές επιθυμούν να αναγκάσουν τις εταιρείες κοινωνικών μέσων δικτύωσης, να αντιμετωπίσουν τους αλγορίθμους τους, διότι πιστεύουν ότι ενισχύουν και διευκολύνουν την τοξική συμπεριφορά που θέτει σε κίνδυνο τις γυναίκες.  

Απαιτούν επίσης από τις πλατφόρμες να επιτρέπουν στους ερευνητές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους, για να ελέγχουν υποθέσεις που σχετίζονται με την προστασία των γυναικών, αλλά και να υπάρξουν αυστηρές ποινές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. 

Πώς στοχοποιούνται οι γυναίκες 

Εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν ήδη καταθέσει τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, γνωστό ως «Νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες», που θα καθιστούν τις πλατφόρμες υπεύθυνες για τη διαγραφή ακατάλληλων εικόνων και βίντεο χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερομένου, γνωστές ως «πορνογραφία εκδίκησης» και θα αφαιρούν πιο άμεσα, παράνομο περιεχόμενο που στοχοποιεί γυναίκες. 

«Η κλίμακα βίας και κακοποίησης των γυναικών στο διαδίκτυο, ωθεί όλο και περισσότερες γυναίκες να απομακρυνθούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δηλώνει η Καταρζίνα Σιμέλεβιτς, συνιδρύτρια της ένωσης ψηφιακών δικαιωμάτων «Panoptykon» και υπογράφουσα της επιστολής. 

«Οι πλατφόρμες έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι δεν μπορούν να συμμορφωθούν και για αυτό χρειάζεται να επιβάλουμε επειγόντως ισχυρές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις στο νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι στην Ευρώπη, σχεδόν τρεις στις τέσσερις γυναίκες έπεσαν θύματα παρενόχλησης, ρητορικής μίσους, βίαιων απειλών και εκδίκησης με ροζ βίντεο, σύμφωνα με το «Economist Intelligence Unit».

Ως αποτέλεσμα, «οι νέες γυναίκες αναφέρουν ότι αποθαρρύνονται να αναζητήσουν ηγετικούς ρόλους», δήλωσε η Κριστίνα Γουίλφορ, συνιδρύτρια της ΜΚΟ «ShePersisted» και καθηγήτρια παραπληροφόρησης στο Πανεπιστήμιο George Washington, η οποία είναι συνυπογράφουσα της επιστολής. 

Ενεργοποίηση στο Ευρωκοινοβούλιο 

Τον  περασμένο Ιούλιο, το Facebook, το Google, το TikTok και το Twitter, δεσμεύτηκαν να αναθεωρήσουν τις πλατφόρμες τους για να αποτρέψουν επιβλαβές περιεχόμενο που αφορά τις γυναίκες και να τις παρακινήσουν να καταγγέλλουν πιο εύκολα την όποια κακοποίηση. 

Ωστόσο, πολλές εσωτερικές υποθέσεις του Facebook που αποκαλύφθηκαν από την «Wall Street Journal», απέδειξαν ότι η εταιρεία ήταν αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση αρκετών τέτοιων καταγγελιών. 

«Είναι αφελές να επικαλούμαστε την εταιρική αυτορρύθμιση και ευθύνη. Οι εταιρείες θα βάζουν πάντα τα κίνητρα που βασίζονται στο κέρδος τους πάνω από το κοινό καλό», δήλωσε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Αλεξάνδρα Γκις (Πράσινοι), μία από τους νομοθέτες που εργάζονται στο νομοσχέδιο της ΕΕ, ενώ η Δανή Ευρωβουλευτής Κάρεν Μέλχιορ, υποστηρίζει τις τροποποιήσεις στο νόμο. 

Η Επιτροπή, η οποία πρότεινε το νομοσχέδιο, επέμεινε ότι οι κανόνες θα ενσωματωθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εποπτείας περιεχομένου και θα συμπληρωθεί με ειδικούς κανόνες για την τρομοκρατία, την κακοποίηση παιδιών και τη βία λόγω φύλου, ενώ το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, αναμένεται να δημοσιεύσει κανόνες ειδικά για το φύλο τον Δεκέμβριο. 

«Η ιδέα να περιμένουμε μέχρι να καταλήξουμε στην τέλεια νομοθεσία, όταν έχουμε τώρα την ευκαιρία να εισάγουμε αυτές τις διατάξεις που θα μας δώσουν κάποια δύναμη επάνω σε μερικές από τις πιο ισχυρές εταιρείες στον κόσμο, θα ήταν αδιανόητη», σημειώνει η Γουίλφορ, η οποία προφανώς δεν επιθυμεί να περιμένει. 

Μαρία Βε

με πληροφορίες από Politico 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή