Δανία: Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών τη νύχτα στην πρωτεύουσα

Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2007 07:26
A- A A+

Αστυνομικοί και νεαροί διαδηλωτές ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας στους δρόμους της Κοπεγχάγης, καθώς συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την επέμβαση της αστυνομίας για να απομακρυνθούν οι νεαροί καταληψίες της ελεύθερης πόλης Κριστιάνια.

Πολλά οχήματα πυρπολήθηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τις διαδηλώσεις των νεαρών που πετούσαν πέτρες.

Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα σε αρκετά σημεία της πόλης, αλλά μετά τα μεσάνυχτα η ένταση εκτονώθηκε και περιορίστηκε στην περιοχή της Κριστιάνια, όπου ομάδες νεαρών έχουν ανάψει φωτιές.

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 200 άτομα, μεταξύ των οποίων 10 που για λίγη ώρα είχαν καταλάβει ένα παλιό σχολείο, κοντά στην πλατεία όπου γινόταν η κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, χθες το απόγευμα.

Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν σοβαρά τρεις διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία και νοσοκομειακές πηγές.

¶νδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας εισέβαλαν στην Κριστιάνια το πρωί της Πέμπτης, όπου συνέλαβαν 36 άτομα, που οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη. Διατάχθηκε η προφυλάκισή τους για αντίσταση κατά της αρχής. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι εννέα Γερμανοί, δύο Αμερικανοί, δύο Πολωνοί και ένας Γάλλος.

Η ανεξάρτητη πόλη της Κριστιάνια κατελήφθη το 1982 από ομάδες νεαρών και έκτοτε σταδιακά οι αρχές επέτρεψαν στους καταληψίες να αναλάβουν τη διαχείρισή της. Όμως τα ακίνητα της περιοχής πουλήθηκαν στη συνέχεια στην εκκλησία, που ζήτησε την εκκένωσή τους. Η νομική διαδικασία που ακολούθησε αποδείχτηκε μακρά και η προσπάθεια για την επίτευξη κάποιου συμβιβασμού απέτυχε.

Οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης, φοβούμενοι κλιμάκωση της έντασης, ζητούν από τις αρχές να προσφέρει έναν εναλλακτικό χώρο όπου θα μπορούσαν να καταφύγουν οι κάτοικοι της Κριστιάνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των φόβων για ταραχές σήμερα έμειναν κλειστά αρκετά καταστήματα, τράπεζες και σχολεία στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Κριστιάνια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή