ΗΠΑ: Το σύστημα υγείας η βασική ανησυχία των Αμερικανών

Σύμφωνα με δημοσκόπηση
Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2007 07:29
A- A A+

Η πρόσβαση σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης είναι η βασική πηγή ανησυχίας για τους περισσότερους Αμερικανούς και η πλειοψηφία τους πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εγγυηθεί ένα σύστημα υγείας προσιτό για κάθε πολίτη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δίνεται στη δημοσιότητα από την εφημερίδα New York Times και το τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Παρόλο που ο πόλεμος στο Ιράκ παραμένει στην κορυφή του καταλόγου με τα θέματα που απασχολούν τους Αμερικανούς, το βασικό από τα εσωτερικά ζητήματα που τους προκαλεί ανησυχίες είναι το σύστημα υγείας και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το επίσης σημαντικό θέμα της μετανάστευσης.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών θεωρούν πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί την πρόσβαση όλων των πολιτών στο σύστημα υγείας και οι μισοί δηλώνουν διατεθειμένοι να πληρώσουν άλλα 500 δολάρια το χρόνο σε φόρους, εφόσον έτσι θα εξασφαλιζόταν ένα λειτουργικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Μόνο το 24% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίον η κυβέρνηση Μπους χειρίζεται το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης, παρά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες και το 62% θεωρεί πως οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να βελτιώσουν το σύστημα αν σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ενόψει των προεδρικών εκλογών, το 36% των ερωτηθέντων εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, θα μπορούσε "να πάρει τις σωστές αποφάσεις για την υγειονομική περίθαλψη", ενώ το 49% εκφράζουν επιφυλάξεις για τις προθέσεις της.

Σχεδόν 47 εκατομμύρια Αμερικανοί, ή άνω του 15% του πληθυσμού, είναι ανασφάλιστοι, αριθμός που έχει αυξηθεί κατά 6,8 εκατομμύρια άτομα από το 2000.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τηλεφωνικά από την Παρασκευή μέχρι την Τρίτη, με δείγμα 1.281 πολιτών από όλες τις ΗΠΑ και έχει περιθώριο σφάλματος 3%.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή